Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Przystanek Balnica (stanica úzkokoľajky)

Diskusná téma K článku: Przystanek Balnica (stanica úzkokoľajky)

Na poľskej strane Bukovských vrchov (Bieszczady), neďaleko slovenského Osadného, stojí budova stanice Biečšadskej lesnej železnice, prerobená na chatu a vynovená. Lepšie prostredie na chatárčenie si majitelia snáď ani nemohli vybrať. Okolie dýcha históriou a istou atmosférou tajomna, ako to už pri vysídlených obciach býva.

Kubi

14.9.2023
Chata otvorená, pán tam býva. Ako bolo povedané, akceptuje aj eurá. Mini sklep by som sklepom nenazval, dajú sa tam kúpiť len sladké vody a sladkosti&slanosti, taký školský bufet.
Myslím si, že ak pánovi zavoláte dostatočne včas (miniálne 1 týždeň, aj skôr) viete sa dohodnúť že by vám niečo konkrétne doniesol alebo aj na nejakej tej polievke. Signál tam nie je.
Ochotne vám spraví kávu, dopustí vodu, ale je to taká trošku vajcovka. Pri stanici sú toi-toiky.
Pekná chata s milým prostredím, človek trochu psychicky načerpá sily.

Marceliiino

Zastavil som sa tu na kávu 31.5.2023. Chatár berie aj EUR, vie obstojne po slovensky a je ochotný. Dá sa tu aj prespať.

Pekm

Ešte info keďže som sa tu na to pýtal ako to funguje na Dukle. Z vlastnej skúsnosti sú potraviny na Dukle otvorené do 16.30. Potom je tam už len bar kde aj varia a myslím, že v prípade núdze chleba vedia predať lebo nám ponúkali. Ten je otvorený do 22.00 a majú dobré rezne :-) Dá sa tam aj osprchovať za 10 zlotých. Potom už je tam len nonstop okienko s kavou. Ubytovanie sme na Dukle nenašli.

Pekm

Prespali sme z 2 na 3.9. a bolo skvele. Vynikajúcu fazuľovú polievku nám správca ponúkol. Chatka je síce malá ale veľmi príjemná atmosféra. Môžem len odporučiť na zastavenie alebo prespanie. Už som to pisal k útulni aj z Ruského sedla ale pozor na tie časy na smerovníkoch lebo nesedeli. A posledný kilometer pred Balnicou v smere od Ruského sedla pozor na Rambo dráhu. Je tam kopec prekážok vo forme potokov a keďže pršalo tak aj blata takže opatrne pri prechádzaní. Sú to väčšinou tak 5-10 prudké zrázy k potoku a potom zas hore tak pozor na šmyk.

Samkoh

potraviny fungujú na sK strane vo Vyšnom Komárniku v obci(cca. 1/2 hod. z hran. priechodu) a asi 50 m za priechodom na poľskej strane je niekoľko občerstvovní a myslím, že tam boli aj potraviny.

Pekm

Beta ďakujem za info. Zariadim sa podľa aktuálnej situácie. Len viem, že minulý rok vyháňali polský pohraničiari turistov z prístreškov na polskej strane tak či náhodou nehrozí to isté. Ešte možno počkám a skúsim sa opýtať tu na fóre alebo priamo napíšem na Balnicu v polke augusta.

Ospravedlňujem sa ešte za jednu otázku ktorá ale nesúvisí s Balnicou - neviete či sa dá na Dukle priamo na prechode prespať v niektorom z tých obchodov resp. nonstop barov či čo to tam je? A či tam fungujú aspoň potraviny?
Dik

Beta

Pekm, u nás v Poľsku Ti stačí zaočkovanie alebo negatívny test a do karantény nemusíš. Však slovenský štát robí problémy, cudzincom nestačí zaočkovanie či negatívny test a cudzinec nesmie prejsť si slobodné hranicu na turistickým chodníku. Musí prejsť cez nezatvorený hraničný priehod, teda najblišší v Barwinku. Mal by si overiť či aj pre Slovákov robí takéto problémy. V septembri toto všetko môže vyzerať veľa horšie alebo veľa lepšie, čas ukáže.
V septembri úzkokoľajka funguje, no mala by fungovať ak nás znova všetkých nezatvoria, tu je cestovný poriadok:

kolejka.bieszczady.pl/rozklad…

Keď ide o Balnicu, napísala som im, ak mi odpovedia, napíšem. V júni som bola v Cichej Dolinie pri Ruskom sedle a Slováci sa ubytovali bez problémov.

Asi každý, kto bol na Balnicy, stretol Lunu,fenku. ktorá vyzerala ako vlk. Vyzerala, lebo od kunca už neni. :-(

Pekm

Ahojte,
neviete niekto ako teraz funguje Balnica? Myslím či je prístupná aj turistom zo Slovenska? Netreba nejakú 14 dňovú karanténu po jej návšteve keďže ide o prekročenie hraníc? Keďže Poloniny sú pre nás zakliate tak zasa plánujeme využiť septembrový termín a aj keď je to skoro sa na to pýtať chcem vedieť ako to funguje teraz a čo nás môže po ceste stretnúť. Beta nevieš či ešte v septembri bude fungovať železnica?

Ragnarokkr

Pokiaľ sa telefonicky spojíte s chatárom, tak možno bude ochotný doniesť nejaké zásoby. Cestou hrebeňom by som Balnicu určite využil.

Beta

Úzkokoľajka do Balnice: malo tam stať júl a august každý deň :-). Slovenský dážď ma unavil a preto urobila som chybu :-)

Beta

Pekm, 3. Úzkokoľajka do Balnice. Nie je problém ísť len do Balnice, ale keď kupuješ lístky, jasno povedz, že chceš len do Balnice, celý stojí 21 zl. V Majdane pri stanici je aj super skanzen starích vláčikov, odporúčam. Vláčik z Majdanu do Balnice funguje takto: jún a september ide v utorok a štvrtok o 10 hod., v sobotu a nedeľu o 13 hod. Júl a jún každý deň o 9.30, 12 a 14.30 hod. V októbri ide len v sobotu a nedeľu o 13 hod. Želám krásnu túru na poľskej a slovenskej strane Bieszczad/ Polonín :-)

Beta

Pekm, 2. Obchod v Majdane. Dobrá správa: funguje celý rok, od pondelka do nedeli, otváracie hodiny na fotke, v zimnom období do 17 hod. Obchod sa nachádza na križovatke ciest Cisna, Roztoki Górne, Majdan. Ak budeš ísť z Ruského sedla, ľahko nájdeš. Kúpiš všetko: chlieb, konzervy, zeleninu, ovocie, mlieko, klobásy, alkohol. Výber všelijaký.

Beta

Pekm, 1. Balnica: obvyklé jedlo nekúpiš, len tyčinky, čipsy, keksiki, pivo, čaj a kávu. Občas majú chlieb. Konzervy nekúpiš.Cigarety nekúpiš. Dobrá správa, ponúkajú teplé jedlo - ako pirohy, bigos. Prípravia to jedlo aj na raňajky. Do októbra obvykle na Balnice niekto je, tak nie je potrebné sa ohlásiť. Hore je nocľah v posteli s pradlom 30 zl, dole v spacaku 20 zl. Môžeš platiť eurami.

Beta

Pekm, prší každý deň dážď, ktorý vôbec nevie pršať. Prší jemne trikrát za deň cez tri minúty, ani nemá zmysel zobrať si pršiplášť. Dá sa do hôr kľudne ísť.

Pekm

Teraz som normálne v strese, koľko gramatických chýb mám v texte :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum