Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Przystanek Balnica (stanica úzkokoľajky)

Diskusná téma K článku: Przystanek Balnica (stanica úzkokoľajky)

Na poľskej strane Bukovských vrchov (Bieszczady), neďaleko slovenského Osadného, stojí budova stanice Biečšadskej lesnej železnice, prerobená na chatu a vynovená. Lepšie prostredie na chatárčenie si majitelia snáď ani nemohli vybrať. Okolie dýcha históriou a istou atmosférou tajomna, ako to už pri vysídlených obciach býva.

Haendel

Moc se hodí, zrovna se do těchto končim chystám-tzn.od rána do večera čučim do mapy.Výborný, pečlivě napsaný článek.

Zivan

Táto chata na slovensko-poľskom pomedzí si už dávno zaslúžila mať svoje miesto aj na HIKING-u. Je to výborné miesto na oddych či nocľah pri putovaní Východokarpatskou magistrálou, alebo len ako cieľ 1-denného výletu.
Ako vidieť z príspevku aj širšie okolie Balnice stojí za pozretie. Najmä pramenná oblasť Udavy zo svojimi majestátnymi jedľami je veľkolepá.
Vlani na jar sme tadiaľto išli z Woli Michowej do Osadného, avšak domáci pán práve odišiel kamsi na nákupmi do civilizácie, takže sme nemali možnosť využiť jeho pohostinnosť.

Axel

Jednoducho miesto, kde citit atmosferu na kazdom metri stvorcovom.
Mimochodom: da sa ten naucny chodnik z Osadneho, resp zlta znacka, prejst rozumne na horskom bicykli?
Alebo ide nahor lesna cesta?

Ragnarokkr

Škoda že ten článok Hiking nepublikoval skôr, musím teraz intenzívne loviť v pamäti :) Asfaltka, alebo lesná cesta z Osadného končí zhruba nejakých pár (desiatok?) metrov pred začiatkom náučného chodníka, ďalej to je už len užší lesný chodník. Dalo by sa to podľa mňa prejsť, ale sú tam aj úseky, kedy bude treba bicykel tlačiť. Čo si pamätám, tak keď som bol, netrebalo preliezať žiadne drevá, aj terén je bezproblémový. Cyklistovi môžu miestami robiť problémy stúpania

Robo...HE

Axel: Z osadneho ide celou dolinou lesna rozbita asfaltova cesta az na zaciatok lesnickeho naucneho chodnika. Odtial hore az na Balnicu k stanicke je to cca 2km. Je to lesny chodnik, kde je dost mokro a casto sa tam kvoli tomu nachadzaju drevene lavky. Miestami je to slapatelne, miestami treba tlacit, ale dole je to pekny technicky zjazdik. Pozri tieto fotky, je tam cela trasa z Osadneho ... outdoorhumenne.webgarden.cz/……

Samkoh

Napadlo ma jedno odporúčanie- písal som ho aj v inom, zapadnutom fóre na tejto stránke: ak sem idete od cernin, v úseku, kde sa prechádza cez kopu potokov štýlom prudko dolu, prudko nahor, je zhruba uprostred odbocka náučného chodníka vpravo priamo do Balnice. Ak nemáte z nejakého dôvodu nutnosť stále sa držať červenej za kazdu cenu, odbocte po tejto trase, najmä ak sa smyka! V opačnom pripade vás čakajú ďalšie udolia prekonavane tým istým spôsobom a nakoniec za posledným krátky, ale extrémne strmý a smyklavy výstup k balnickemu smerovniku. Schvalne to píšem aj sem, lebo na mape to vyzerá ok a v starších článkoch o tom nevidím zmienku.
Ale chata aj chatár úžasný, je tam aj wifi, spacakove letisko... V auguste som tam s partakmi zo školy prespal a bol som spokojný.

Phalike

Veľmi príjemmé miesto na nocľah. Spali sme s partiou na matracovych letiskách vo vlastných spacákoch, komfort maximálne postačujúci. Pokľudné prostredie a neskutočná nočná obloha. Odporúčam stráviť niekedy aspoň jednu noc.

Pekm

Ahojte,
v clanku sa pise, ze kapacita v pohode postacuje na ubytovanie. Ak by sme isli v pocte 4ks niekedy okolo 22.5. myslite, ze si treba nejako objednavat ubytovanie? Alebo postacuje znamena, ze nikdy nie je plno? :-) A este kto ste tam boli pise sa v clanku, ze sa daju doplnit zasoby. Tym sa mysli aspon konzervy, pecivo alebo len napolitanky a pivo?

Beta

Pekm, bola som tam minulý rok a majiteľ mi vtedy povedal, že lepšie je sa ohlásiť, lebo oni tam celý čas nebývajú. Máj je ešte mimo sezóny, tak bude to lepšie ohlásiť. Pivo, tyčinky a kofola sú tam stále, konzervy - toto neviem, som vegánka. Chlieb som kúpila, ale predali mi posledný kus, len preto, že som mala ešte dlhú cestu pred sebou. Ak chceš, zavolám im v pondelok, ale napíš konkrétne, čo chceš vedieť.

Pekm

Beta dakujem za informacie, napisem ti okolo stredy lebo este sa dohadujeme na termine a pocte osob. Chceme ist od Ubly az po Duklu a celkom by bodla v Balnici sprcha a nejake jedlo. Ale este ti to teda upresnim buduci tyzden. Dakujem velmi pekne za ochotu a pomoc, si zlata.

Beta

Pekm, tu máš linku na ubytovanie v Balnice:

balnica.pl/cennik.php

Tu je napísané, že oni neposkytujú občerstvenie, ale je možnosť si objednať, ale musíš im toto skôr nahlásiť. Oni majú bufet pre turistov, krorí prichádzajú do Balnice úzkokoľajkou, ale ako som Ti napísala, v bufete kúpiš nejaké tyčinky či kofolu. Ak budeš mať detaile túry, napíš, zavolám im. Majiteľ a jeho rodina sú veľmi simpatickí ľudia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma