Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistika v chránených územiach prírody

Diskusná téma K článku: Turistika v chránených územiach prírody

V diskusných témach sa často preberá téma ochrany prírody a pohybu návštevníka v chránených územiach. Stručne si rozoberieme aké sú druhy a stupne ochrany prírody a krajiny. Turistov bude najviac zaujímať aké činnosti sa môžu a nemôžu vykonávať v jednotlivých typoch chránených plôch našej krajiny.

Ra

A nie je jednoduchsie to spravit tak, ze ten co niekam ide do "zakazanej zony" v "zakazanom" case tak ked uz tam z nejakeho dovodu ist musi a urobi fotky, tak ich nebude cpat na internet? Je to tak strasne tazke si to nechat pre seba alebo to ukazovat len znamym? Komplikuje to situaciu vsetkym, vsak to prirody sa chodi nie sa chvalit a ukazovat sa.
Uplne najlepsie je odfotit alebo urobit video zo znamej peknej lokality v zakazanom case a dat tam popis, ze to je niekde inde (ako jeden znamy fotograf/cestovatel/filmar): to je presne to iste, ako ked sa pri testoch aut vzdy povie, ze tou 200 km rychlostou sli na nemeckych dialniciach.

Peter61

Martin, ad stupeň ochrany nie je to striktne plošne určené : viď § 17 (11) a § 27 - § 29

Martin knor

Zdravim, v akom stupni ochrany su ChVU a UEV? V terene nie su ktovieako dobre vyznacene, iba sem-tam uz dost olupanou tabulou pri polnych/lesnych cestach.

Sona

Asi u inych nez u beznych turistov nemaju tak jednoducho vysledky.

Lubo

Netreba brusit po socialnych sietach, staci sa prihlasit do newslettera MTBikera, OutdoorFilmov, či Ephoto a materialov na stihanie je viac ako je kapacita IZP.

Zamyslam sa vsak, ze ake pochody ich k tomu vedu, ze aktivne vyhladavaju porusenia, ktore su najmenej zavazne v rozsahu aj miere poskodenia ZP.

Jjano

SIŽP (Slovenská inšpekcia životného prostredia) brúsi po sociálnych sieťach a hľadá fotky, urobené v chránených územiach mimo povolených chodníkov alebo v noci, aby potom ich autorov stíhala.
myliptov.sme.sk/…/chvalite-sa…

Sikana

všetky tie zakazy, tabule a prikazy, su šikanovaním a obmedzovanie nás, našho volneho pohybu, my platime uradnikov aby nas mohli šikanovať

Jirka286

Honza286: čo to tu splietaš o vedomom porušovaní zákonov? Choď sa radšej trochu poprechádzať na čerstvý vzduch, spraví ti to dobre. Navyše je dnes tak krásne.

Honza286

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

MisoB

@nonza: Ak je v zákone špeciálny paragraf pre jaskyne pojednávajúci o zákaze kúpania, tak je naozaj odfláknutý... a BTW turistika je naozaj predovšetkým o močení sa vo vode, tak to malo byť v článku spomenuté :)
@zko: Mal by si sa riadiť svojou prvou vetou.

Honza286

zko: Oni lesáci označují většinou ledabyle bez nějakých pravidel, naopak označení hranic chráněného území na stromech je jednotné - jeden červený pruh po celém obvodu stromu, a druhý červený pruh na polovině stromu přikloněné k vnější hranici rezervace, tedy polopaticky řečeno - vidíš dva červené pruhy - jsi na vnější straně hranice chráněného území, vidíš-li jen jeden pruh, jsi uvnitř chráněného území. Jinak článek má dobrý úmysl, ale strašně odfláknuté provedení, např. pro jeskyně (spolu s přírodními vodopády) je v daném zákonu jeden speciální paragraf, který hovoří např. o zákazu koupání těsně nad nebo pod přírodním vodopádem.

Zko

Radšej nepísať ako písať bez vedomostí. Biele pruhy na stromoch vyznačujú lesné cesty, zvyčajne sú všetky takto označené cesty zobrazené aj v turistických mapách , dá sa podľa nich dobre chodiť. Mám obavu (nie som si istý) že aj červené pruhy označujú lesné cesty, len inej kategórie (z pohľadu lesníkov).

Mlendl

Zjednodusenie je sice pekna vec, ale v tomto pripade z toho vznikla zbierka nezmyslov, ktora nema oporu v ziadnom zakone. Btw nehovorim, ze tie zakony su nejako velmi zmysluplne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma