Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vtedy na východe - 2. časť (NP Poloniny)

Sikli

Velmi ma potesili clanky z edicie "Vtedy na vychode", kedze toto leto sme aj s manzelkou a kamaratmi pocestovali trochu vychod. Kvoli zdravotnym problem sme boli skor na autoturistike, s mensimi prechadzkami a mnozstvom vodnej turistiky:) Spomeniem iba take NAJ miesta, kedze sme isli tak krizom-krazom. Cestou do Svidniku sme sa zastavili okupat v prirodnom krateri vo Vysnych Ruzbachoch, na druhy den sme vybehli na vyhliadku na kopci Stavok nedaleko Svidniku, spravili sme si zachadzku kvoli cykloturistike na Kojsovsku holu s osviezenim sa v nadrzi Bukovec a popri Zemplinskej Sirave sme tahali az na samotny vychod republiky. Byvaly kamenolom Benatina nas prijemne prekvapil a samozrejme sme cestou a navstivili rozne drevene kostoliky, pricom velkym zazitkom bola aj samotna nedelna omsa. Cestou spat sme este "zabludili" do Zadielskej doliny, o ktorej sme ako lezci uz vela poculi a aj do nedalekej obce Haj, kde sme sa vykupali v paradnom vodopade. V horucom letnom dni, to bol fantasticky zazitok:)) Tot moje spomienky. Verim, ze sa tam raz s manzelkou vratime ako turisti s batohom a spacakom, pripadne s dvojkolesovym tatosom:))

FeroHaniska

Posielam podrobný popis z našej cesty v minulom roku.

POLONINY – DUKLA

Termín: 15.7. – 20.7.2013

V NP Poloniny sme spali v utulniach a mimo NP v stane na vhodných lúkach.

1.deň: Nová Sedlica – Skládka pod Kyčerou – Kremenec - Čierťaž – sedlo Čierťaž, / útulňa / 15 km.

2.deň: sedlo Čierťaž – Borsuk – Čelo – Riaba skala – sedlo pod Ďurkovcom – Ďurkovec – Pľaša – Kruhliak – Ruské sedlo. 18 km.

3.deň: Ruské sedlo - Strop – Černiny – Balnica – Rydošová - Vysoký grúň – Hlboký vrch – Košarka – sedlo pod Ščolbom – Ščolb – lúčka pod Ščolbom. 33 km.

4.deň: lúčka pod Ščolbom – Lupkowské sedlo – Palota - Laborecký priesmyk - Stredný hrb – Paseky – Kalinovské sedlo – lúčka pod sedlom.23 km.

5.deň: lúčka pod sedlom – Vodojem št. hr. - Haburské rašelinisko – Koprivničná – Fedorkov – Čertižské sedlo.27 km.

6.deň: Čertižské sedlo – Klín – Kút – Beskyd – sedlo Javoriny – Dukliansky priesmyk – Pod Zvezlom. 15 km.

NOCĽAH:
-útulňa v sedle pod Čierťažou
-útulňa v Ruskom sedle
-na lúke nad Oľšinkovom
-na lúke pod Kalinovskym sedlom
-na lúke v Čertižskom sedle, pred prístreškom na hranici.

VODA:
-studnička pod Kyčerou
-potok Stužica
-studnička pri hraničnom trojbode Kremenec
-pri útulni v sedle pod Čierťažou, asi 100m vľavo
-tri studničky nad Runinou
-sedlo pod Ďurkovcom, vľavo asi 50m
-vľavo pred Pľašou
-prameň Cirocha a studnička v Ruskom sedle
-studňa v stanici Balnica / PL /
-studnička, smer Osadné, asi 30 min.
-studnička, Lupkowský tunel
-vodojem Habura, št.hr.
-obec Čertižné, 50min.

FeroHaniska

Minulý rok v júly, sme peši spolu so synom prešli z Novej Sedlice cez Kremenec vždy po červenej značke až po Duklu. Spolu 133 km. Kde všade sme spali, kde sú pramene a iné podrobnosti ti môžem v prípade záujmu poslať. Moja mail adresa je: feroluter@gmail.com
Toho roku sme chceli prejsť z Dukly až po Minčol, kde končí červená značka, ale pre nával práce sme to nestihli, možno o rok. Tak ti prajem bezpečnosť na túrach. BOH Ťa žehnaj!!!

Zdenči

Díky za doplnenie Alexander. Nabudúce sa ti ozveme, keď budeme v tých končinách.
Rado...a na kedy ste to dohodli?

Ran

zdenči, akurát dnes som volal s petrom a dohadovali sme termín:)

Alexander

Pekne, Zdenči, pekne.
A veru, taká hrebeňovka so spaním pod širákom je to pravé orechové. Až vtedy si to vychutnáš tak, ako to má byť. Veď dúfam, dáš vedieť :-) Keď ste boli na Jasenovskom hrade, mohli ste dať vedieť tiež, urobil by som nejaký výklad :-)
Pre doplnenie, Runina je najvyššie položená obec celého Zemplína, nielen Sninského okresu.

Adina

Pamatáš dobre, Zdenči. Áno aj ta hmla odradila :-).

Zdenda

Na Poloninách je skutečně krásně, před třemi lety jsme prošli z Medzilaborců přes Lupkovský průsmyk po hřebeni až do Nové Sedlice a ještě si udělali malý okružní výlet na Holicu z Uliče. Výhledy jsou po cestě akorát okolo Ďurkovce a Jarabé skaly a pak kousek pred Kremencem, jinak je to toulaní se hlubokymi bukovymi lesy, kde lze jen těžko někoho potkat. V Nové Sedlici jsme chtěli ve třech spát v penzionu po třech nocích bez sprchy, ale asi nemají rádi hosty, protože v prázdné restauraci nám suše oznámili, že nemají místo, o den později jsme ale spali v příjemném penzionu v Uliči, tam to bylo velmi dobré. Pokud člověk chce být v přírodě sám v divočině a na dohled civilizace, jsou bukovské vrchy dobrá volba.

Zdenči

Adina...skôr to bolo kvôli počasiu, že sme ju odignorovali. Veď od nej riadne fúkalo a bola aj tak v hmle...ak si dobre pamätám :-)

Adina

Na W. Rawku sme poškuľovali, no mali sme pocit, že nestíhame, tak sme to tentokrát vzdali. Nabudúce už nevzdáme :-).

Zoro-he

Poloniny odporucam jednoznacne v jeseni, su nadherne !!! Inak ak uz budete na Kremenci a bude jasno, urcite vybehnite na Wielku Rawku do Polska ... je to cca 45 min. po PL-UA hranici, ale ten vyhlad na Slovenske (Bukovske vrchy), Polske (Bieszczady) a Ukrajinske (Polonina Runa, Ostra hora, Polonina Bukovska a Borzava ... za dobrej viditelnosti aj dalej) poloniny stoji za to. Hrebenovka Kremenec - Dukla je tiez zaujimava, len treba pocitat s tym, ze od Ruskeho sedla po Duklu uz je minimum vyhladov ...

Adina

Pali doporučujem. Jeseň by zážitok znásobila. Aj mňa tieto miesta lákajú. Snáď sa ešte podari :-).

Ešte spomeniem, že sme stihli pozrieť aj "centrum" Parku tmavej oblohy, hvezdáreň na Kolonickom sedle. Tu by sa fotila obloha...

Zdenči

PaliT...odporúčam...a na jeseň to musí byť naozaj krása

PaliT

Fajný článok toto...
Vyzerá to tam veľmi lákavo, tie Poloniny po Duklu ma mátajú stále viac. Že by v čase zlatistého lístia?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma