Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kamniške Alpe – Ojstrica a Turska gora

Diskusná téma K článku: Kamniške Alpe – Ojstrica a Turska gora

V Slovinsku som kedysi dávno strávila pol roka na študijnom pobyte. Odvtedy mám pre slovinské hory veľkú slabosť. Viackrát som turistikovala v Júlskych Alpách a rada sa vraciam aj do Kamnických hôr (Kamniške Alpe). Keďže Matúš ich ešte nemal možnosť zažiť, naplánovala som v jeden predĺžený víkend výlet práve sem. Mali sme tesne po svadbe, tak sa často smejeme, že to bola naša prvá svadobná cesta.

Adushka

Dám aj sem pod môj článok info o tom, že zhorela chata na Okrešlji, ak by niekto plánoval v tých končinách turistiku :( Tiež som vôbec nevedela, že 2 roky dozadu zhorel aj Kocbekov dom, chata južne od Ojstrice, tak ani s tou sa zatiaľ nedá počítať, hoci ju vraj majú postaviť nanovo. Škoda oboch chát zatiaľ :( delo.si/…/do-tal-pogorel-fris…

Jantaara

Zostup z Rinky nebol podľa mňa o nič ťažší ako zo Skuty. Boli tam strmé miesta, kde bolo treba držať váhu hlavne rukami na lane, ale nič hrozné. Mne osobne viac vadili suťové miesta.

Adushka

Jantaara, tak sa teším, že sa ti Kamnišky páčili. :) A aký bol zostup cez tie Rinky? lebo aj my sme to vtedy zvažovali, ale domáci neodporúčali..

Jantaara

A Ojstricu mám najbližšie v pláne. Domáci nám odporučili aj Veliku Babu.

Jantaara

Boli sme v Kamnických Alpách nedávno a som nadšená. Bolo to ťažšie a krajšie, ako som čakala. Exponovaných terénov sa nebojím, riadne som sa z nich vytešila. Šli sme 1. deň od Planšarskeho jazera cez Češku koču na Grintovec a Jezersku Kočnu, potom späť na chatu a tam sme spali. Druhý deň zase do Mlinarskeho sedla, Dolgi hrbet, Skuta, Koroška rinka a dole na Kranjsku koču. Najväčší prúser bol, že sme mali ťažké ruksaky. Ale ono ani nebolo veľmi čo z nich vyhodiť, jedine jedlo zobrať fakt len nutné. A spacáky nebrať. Mali sme sety aj mačky, ale nepoužili sme ich. Len to človek dopredu nevie, či bude treba. Slovinci si tam hopkali s malými ruksačikmi, len sme tíško závideli. Druhý deň sme mali fakt už dosť, ešte sme aj značku stratili pri odbočení na Rinky (odbočka nie je vyznačená v teréne), takže sme hodinu blúdili. Na chatu sme došli už za tmy. Ale zo steny sme zliezli ešte zavidna. Počasie parádne, západ slnka cez franforce hmly... V eufórii som ešte teraz. :-)

Adushka

Je to pravda, že fotky som domršila nesprávnym zmenšením pre web, moja chyba. V originále sú ok a netreba mať žiadne narážky na techniku, tú máme pre naše potreby dobrú (a máme aj statív), ale nejaké delá objektívy ani statív by som na hory aj tak neťahala, som rada, že ťahám seba :)

MatusM

Áno, a prilbu človek nikdy nepotrebuje. Ak, tak len raz. Ale vtedy už je neskoro :(

MatusM

Ahoj, Joe .. až teraz som si to všimol. Keďže tie fotky poznám, preklikal som si len náhľady, nie tie 980px v pop-up okne. Až teraz.

Fotoaparát nie je na vine, v origináloch sú fotky dobré :-)

Chybka sa stala asi pri zmenšovaní a doostrovaní na veľkosť pre webové rozlíšenie. Skúsime to napraviť.

Joe Digital

Nádherná turistika.Podľa mňa feratový výstroj netreba - ani prilbu. (pokiaľ nejde človek Turský žľab ale "iba" hrebeňovku ako opísal Knor).Fotografie (väčšinou) sa mi zdajú špatné vinou slabučkého fotoaparátu - nezachráni to ani polarizačný filter.S nezaostrenou snímkou sa nedá veľa urobiť. Nie že by som bol onakvejší fotograf ale chce to investovať. Možno statív..Problém fotenia je vždy aj nedostatok času...Najvychytenejšia srandička je cesta z Českej koče na Jezernu Kočnu, kde turista musí dať dolu batoh a preplaziť sa pod obrovským previsom, po ľavej strane nič...Kamnické Alpy vrelo doporučujem rovnako ako autorka, za polovičné náklady rovnocenné s Julskými Alpami( - 300m..) s minimom turistov.

Daulagiri

Takže takouto zmesou, musím doštudovať :-) Inak Slovinské Alpy ma z celých Álp lákajú asi najviac, aj na základe článkov na Hikingu. Snáď sa raz podarí.

Adushka

Maťo, vďaka za milé slová :) V Slovinsku sa dohovárame zmesou slovinčiny (čo si ešte matne pamätám z minulosti), angličtiny a slovenčiny.. nikdy nebol problém :)

Daulagiri

Tento článok je opäť takým turisticko - čitateľsko - fotografickým pohladením ako vždy od Adušky :-)
Skutočne absolútne podmanivý kraj a túra sviežo opísaná, putoval som s vami. Veľmi sa mi páči hlavne fotka č. 17: idylické zelené trávnaté Kamnické sedlo s chatkou v obklopení divých skalných hôr. No proste rozprávka !
K článku sa určite ešte vrátim, ale najradšej by som sa tam vybral.
P.S. ako sa dohovárate na tých chatách ?

MatusM

Jasné, dá sa súhlasiť, tá náročnosť na Skutu bola skôr v tom, že to bolo takmer bez lana, iba kramle a niekedy tak poredšie. Pomedzi ne bolo treba občas pár záberov preliezť len tak, naverímboha. Alebo skôr naverímskale. A ja osobne nemám to naverímskale veľmi vypestovené, inými slovami bál som sa.

Adushka

Veď to, istenia je málo a exponovaných miest dosť, čiže Kamnické Alpy sú dosť na morál a ferratový set v tomto prípade nepomôže :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov