Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zničená cesta ku Chate Vrátna

Katka katka katka

otazka k opacnej strane pohoria - je schodny usek Sutovo-Sutovsky vodpad? Podla HZS neodporucaju modry chodnik na ch.pod Chlebom, ale neviem, v ktorom useku je problem.

Vladimír Kobza

Keď už spomínaš neprevzaté autá, neviem či si už SAD Žilina odtiahla odtiaľ autobus Iveco Croosway z linky Vrátna - Žilina, ktorý tam uviazol a zostal poškodený.

Axel

Doplnam pre nas CezPolnych este aj cp.sk$ret :-D
PS: cez vikend som tam...

Anonymized_25093

By mohli vybudovat asfaltku az hore aby sa tam ludia hufne mohli ist pozerat na stopy po zosuvoch. Mozno aj restauraciu jak na Chopku

FunTTomas

a teraz hurá zástupy zvedavcov do doliny, keď ju sprístupnili... :-)

+Iko+

:) ...http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/325362-do-tiesnav-by-uz-mali-pustit-auta/

Marcel.c

Po každej podobnej udalosti sa vynorí celá plejáda konšpirátorov s tými najbizarnejšími vysvetleniami, stavajúcimi celé vedné odbory na hlavu.
A pritom, ako už výstižne konštatoval predrečník vrsan, len priveľa napršalo, nič viac.
Rovnako priveľa napršalo aj v roku 1959, ako je možné vidieť na dobových fotografiách a zrejme aj veľakrát v dávnej i nedávnej minulosti.

Vrsan

Táto udalosť nijako nesúvisí s ťažbou dreva, či zhutnením hrebeňového turistického chodníka. Príkre svahy boli jednoducho nasýtené zrážkovou vodou, svahové sedimenty oťaželi, stali sa nesúdržnými a dali do pohybu. V podobe murových prúdov sa zrútili na dno doliny. Pritom ohobľovali eróznu ryhu, teda žľab gravitujúci do Vrátnej až na pevné skalné podložie a materiál sedimentovali na dno doliny, ktoré sa tým zmenilo. Dno doliny sa tak vlastne prispôsobilo novej situácii. Musíte chápať, že svahové sedimenty, teda plytká pôda so zvetralinami, sú v pohybe neustále. Ako postupne vznikajú zvetrávaním horninového podložia, okamžite sa tu pomaly, tu rýchlo, ale v podstate neustále, posúvajú po spádnici smerom nadol. Udalosť vo Vrátnej nám len ukazuje, aký nevyrovnaný a dynamický je georeliéf vysokých Karpatských pohorí. Treba si uvedomiť, že tie vrchy sú v pohybe, stále rastú a ich svahy sa neustále pretvárajú. Tie hory sú živé a majú vlastné pravidlá hry. Preto ma pobavili vyjadrenia ministrov, vodohospodárov a rôznych iných krajinných manažérov, ktorí sa s vervou chcú pustiť do nerovného boja so živlami a vrátiť koryto do pôvodnej situácie. Rozumiem požiadavke dolinu sprístupniť, treba to však realizovať múdro, s porozumením a taktom, ktorý nám tu u kompetentných orgánov väčšinou chýba. Je skvelé, že k udalosti možno stále zbierať relevantné dáta, je to úžasná príležitosť, aby sme tým horám viac rozumeli. Fandím preto teraz najviac skromnému, vraj len 5 člennému tímu geológov, špecialistov na svahové deformácie, ktorí by tam teraz mali pracovať. A odporúčam i širokej turistickej verejnosti,aby na Vrátnu nezanevreli, naopak, aby ju navštívili a prežili si niečo s tej ohromnej sily a dynamiky, ktorá vrie pod našimi nohami. Howgh:)

Peter61

Aj cesta St.Niklaus -Täsch —Zermatt prisypaná, ale vlaky chodia.

Rc1

no zasa. poskodene boli aj auta turistov. ale nastastie (az na toho nestastnika pod krivanom) nedoslo k tragedii, tak to dopadlo celkom dobre. ale skoda toho, hlavne kvoli detom. ale dazd nam pokracuje...

Erozia v prirode je jav uplne bezny. Casto su najzaujimavejsie miesta v prirode dielom zvysenej erozie. Vo Vratnej nedoslo ku ziadnej prirodnej katastrofe, doslo iba k poskodeniu majetku ludi, ktori svojimi stavbami a zariadeniami ničili a ničia Vratnu dolinu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum