Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kohút a Stolica medzi medveďmi a vlkmi

Diskusná téma K článku: Kohút a Stolica medzi medveďmi a vlkmi

Už viac ako 10 rokov, väčšinou v lete, navštevujem na pár dní Revúcu. Vždy pozerám na miestnu dominantu - vrch Kohút. V lete 2012 som sa konečne rozhodol navštíviť jeho vrchol. Inšpiroval ma k tomu aj článok “Nové značkované trasy v regióne” na stránke mesta Revúca. Práve okolo Kohúta sa sieť značených chodníkov značne zhustila, čo umožňovalo variovať spiatočnú trasu. Nakoniec to však bolo trocha inak.

DoxaD , 1 reakcia

12.8.2023 sme vystúpili na Kohút od Revúčky cez chatu Parajka po modrej priamo na Kohút a dole zelenou do Faltenovho sedla, odtiaľ červenou do Muránskej Zdychavy.
Výhľady zo skaly od chaty Parajky nádherné- Muránska planina ako na dlani- podobná panoráma ako z chaty Nemcová.
Vrchol je vylámaný, poprerastaný už bujnou vegetáciou, treba dávať pozor na jamy prekryté vysokou trávou, orientačne náročnejšie, aj cez Malý Kohút treba dávať pozor na značku, tiež po červenej tesne nad Muránskou Zdychavou problémy- značka sa stratila, len pomocou gps sme sa na ňu vrátili, ide úzkym závozom, asi stará vozová cesta. Inak nádherná túra, nestretli sme nikoho, len medvedie a vlčie hovienka. Záľaha čučoriedok, brusníc a malín, našli sme dubáky, more kuriatok a aj pár janíkov.

Svatopluk Štěpánek

Katarína, želám Vám ten výlet. Ja si tie kraje pamätám z 90. rokov minulého storočia a teraz na jeseň se tam chystám, tak sa mne Vaše poznámky zídu.

KarolM

Lesné úrady samotné to nezvládnu, pokiaľ nie je politická vôľa a tlak zhora. Ale keď máme ministra životného prostredia drevárskeho magnáta, tak sa niet čo diviť.To, že sa kalamita zneužíva na výruby zdravých stromov je bežné. Nedávno robili holorub pod Kojšovskou hoľou. Robotníkov som sa pýtal, prečo to všetko vyrubujú. Povedali, že kalamita a lykožrút. Keď som im ukázal na zdravé vyrúbané stromy, či aj toto je kalamiuta tak priznali: „Pánové nám ta kázali zarovnať“.

*horal*

KarolM - Keď už spomínaš tú Dobšinú tak to tu musím rozpísať. V Dobšinej lesy vyrubáli Mestské lesy sro. V úseku približne za Dobšinou až po Volovec/juzny smer/ najmä štátne lesy, v Okolí Volovca Mestské lesy Rožňava no najmä Biskupské lesy a takto to je v celom Rv okrese/výnimku tvorí len oblasť pod Kohútom a Stolicou lenže tá bola teraz zasiahnutá kalamitou / . Je na zamyslenie či veterná a lykožrútová kalamita mala až taký rozsah aby jej za následok padlo 100% smrekových porastov v tejto oblasti . Mnohokrát som bol svedkom výrubu zdravých porastov a v dôsledku zásahu do nich sa narušila prirodzená imunita .. Myslím že samotný lesný úrad nemá personálne zdroje na vykonávanie kontroly a preto takmer vo všetkých súkromných lesoch sa zanedbáva výsadzba a pestovanie lesov. Mám taký zlý pocit že lesy v tejto oblasti už nikdy nebudú také ako predtým . Ale to je asi problém celého Slovenska nielen tohto okresu

KarolM

A čo dodržiavanie lesného zákona a kontrola kompetentnými orgánmi? Obdobné nebývalé drancovanie lesov sa žiaľ robí na mnohých miestach na Slovenska (najbližšie aj v okolí Dobšinej a Gemerskej Polomy). Ničíme si to najcennejšie čo máme: krásnu prírodu. Žiaľ zdá sa, že toto smerovanie väčšine ľudí vôbec nevadí a tak skoro sa nezastaví(: Spomeniem jednu príhodu z lesa, keď som sa drevorubačov pýtal: Dokedy budete tieto naše krásne slovenské lesy budú tak rúbať?“ Odpoveď bola krátka a jasná: „Dokedy bude čo!“...

Vladeno

Toto všetko trvá dva, či tri roky. Kvôli nenávisti, nevraživosti, závisti, vyrovnávaniu účtov sme v jeseni minulého roku mali štyri výjazdy k horiacim stodolám v obci a zhorel i harvestor, odstavený v horách. No a do toho všetkého májová kalamita... Sory za oftopik.

Vladeno

v lehotskom chotári prebieha slušne povedané intenzívna ťažba. Domáci z Čiernej Lehoty predali svoje pozemky novému urbáru, za ktorým stojí rakúsky podnikateľ. A tak i samotná obec je doslova rozdelená názorovo na tých, čo predali a tých, čo nie. Ono za všetkým hľadaj peniaze... V Slavošovciach sa denne nakladá cca desať vagónov dreva. Apropo harvestor denne zmanipuluje 300, slovom tristo kubíkov dreva...

Daulagiri

Tak toto je veľmi zlá správa. Možno moje najobľúbenejšie lesy na Slovensku a teraz sú zničené. Naposledy som tadiaľ šiel v novembri 2013. Nechce sa mi veriť že je to preč.

FunTTomas

v úseku Faltenovo sedlo cez Lehotskú hoľu a Stolicu po Slanské sedlo sa nachádza rozsiahly polom z mája 2014. Chodníky sú ťažko priechodné.

Chodec09

Z jari sme išli javorina-stolica-kohút-Revúca a tiež sme nikoho nestretli, kraj tu máme naozaj pekný ;-) ale vraj je to teraz po tej veľkej kalamite neprechodné

Daulagiri

Kohút a Stolica patria k mojim najobľúbenejším horským končinám u nás. Pri čítaní sa mi vybavilo mnoho spomienok na moje potulky týmto hrebeňom v 2009. Som rád že ešte stále sú tam tie strašidelné smrekové lesy.
Inak Malý Kohút sa volá aj Klepaná skala čo je výstižnejší názov vzhľadom na jej tvary, pamätám si že odtiaľ bol krásny výhľad. Ja som tuná zatiaľ videl len vlčie stopy, po medveďoch ani pamiatky.
Každopádne mám to tu rád, bez ľudí, tajomné, nepoznané pohorie !

Knor

Pridam sa, siel som cez Kohut v juni 2002. Liezol som na najvyssie vrcholy pohori v Rudohori. Fabovu holu, Klak, Stolicu, cez Kohut do Revucej a stade na Zeleznik, nasledne do Jelsavy a po zelenej do Plesivca, kde som koncil. Stretol som len velmi malo turistov.

Jaroslavg

je to veľmi krásne miesto, chystám sa tam aj v septembri, ak by mal niekto záujem ohláste sa a môžme sa dohodnúť na dvojdňovom prechode cez hrebeň zo začiatkom v revúcej a konci v dobšinskej ľadovej jaskyni, alebo opačne

Svatopluk Štěpánek

Super !
Prvý raz som bol v Revúcej v roku 1979 - bola to posledna stanica
výletu Očová - Revúca.
Ďalší výlet, podobný Vášmu, bol Revúca - M. Kohút - Kohút - Stolica - s. Javorinka - Č. Skala - vo fujavici, v marci.
Je to nádherný kraj a som rád, že takto bez ľudí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma