Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Muránskou planinou

Diskusná téma K článku: Muránskou planinou

Dnes je tomu takmer dvadsaťpäť rokov, čo som sa prvý krát zatúlal na Muránsku planinu. Divoká príroda náhornej planiny a strmé skalné steny si ma hneď získali. Odvtedy sa sem často vraciam. V tomto príspevku vám predstavím centrálnu časť národného parku, hrad Muráň a chatu Zámok. Celé putovanie ukončíme v horehronskej obci Červená Skala.

Karlos

Servus Tono. Skoda, ze si toho medvedika neodfotil.:-) Ja som mal dost, ked cca 30m predo mnou presla medvedica s mladym pri vystupe na Dumbier z Myta pod Dumbierom,(Na ceste po Zelennskej Mlynnej).

Boro

Tono, to musela byť naozaj pekná túra. Ale, dočerta, nebojíš sa tak sám? veď keby sa ti niečo stalo.....

Tono

Ahoj Karlos, no ten maly darebak mi odmietol zapozovat :o) preto zmeskal taku cest byt odfoteny odo mna :o) :o) :o)

Boro, neviem na to odpovedat. Bojim ci nebojim... asi sa nebojim, alebo som si uz na chodenie solo zvykol :o)

Svatopluk stepanek

pre panov tomisa a zahradnika - chodim sam po strednom slovensku od 1979 a paci sa mi to.
neviete v ktorom roku zamrzli v bratislave elektricky ? bolo niekedy okolo 1980 ???
siel som vtedy z cervenej skaly cez velku luku, hrad muran do murana a na druhy den hrdzavou dolinou na niznu klakovu, potom cez stozky do zavadky n/h.
pamatam sa ze bola strasna zima - v noci okolo minus 33 celsia, cela krajina bola akoby zamrznuta - okrem datla ktoreho busenie ma povzbuzovalo pri vystupe
na niznu klakovu
spal som vonku a nebolo
to take hrozne - strasne bolo rano vyliezt ze spacieho vreca..

Boro

Tak akosi Svaťo. Bolo to myslím v r. 1978-9.My sme práve vtedy natúpili na Chatu pod Suchým. Ten hrozný mráz prišiel dopoludnia na Nový rok, keď teplota z +4°C klesla behom troch hodín na -27°C a potom v noci až na -34°C.Na chate nám popraskali trubky s rozvodom vody a zmrzla nafta a bolo to hrozné.Človeče a to si spal vonku v takom mraze?? V stane alebo pod širákom? A čo si mal za spacák vtedy? lebo pokiaľ viem , veľa toho v tom čase ešte nebolo.

Svatopluk stepanek

p. tomis dakujem za upresnenie casu
spal som pod sirakom, spacak doma robeny, dobry ale perovy / nie paperie / a v nom dve flanelove vlozky.
ja som zacal chodit po slovensku v slov. rudohori a na polane - tam je nezmysel vlacit sa so stanom, clovek vzdy nadabi na opusteny laz, polov. chatu, hotel
bieda a nieco podobne

Daulagiri

Opäť veľmi pekný článoček.
S Muránskou planinou sa plánujem podrobnejšie zoznámiť na budúci rok, dúfam že mi to vyjde.
No tento rok som šiel po zelenej z Červenej Skaly do Novej Maše a potvrdzujem že ten les je skutočne temný, tiež som tam za každým stromom "videl" medveďa. Hlavne preto že som šiel sólo a bolo zamračené sivými mrakmi, vytváralo to špecifickú atmosféru. Na lúkach som sa cítil bezpečnejšie a preto som si celú cestu trochu želal že nech už som na tej Studni (tam to zo mňa opadlo) a až tam som stretol jediných 2 turistov toho dňa.
Bola to túra na ktorej som pociťoval najväčší strach z medveďa, ale aj napriek tomu sa tam opäť vrátim.
A samozrejme super fotky :-)

PetoH

Tento rok som bol na Muranskej trikrat a presiel som ju skoro celu, takze ju mam este v cerstvej pamati. Tento clanok sa mi preto cital velmi dobre. Nadherne fotky. Ja som medveda nestretol a ani po tom netuzim. Co sa tyka temneho lesa, tak som zazil uz lesy, kde som vedel, ze medvedi neziju, ale mal som strach. To je u nas doma vo Volovskych, na niektorych miestach ma ten les vyslovene desi svojou hlbkou a temnotou, ale to uz odbocujem. :D

MatusM

Opat raz putavy clanok, vybaveny exkluzivnou fotodokumentaciou! Este viac ho ocenim, ked sa raz do tych koncin vyberiem, zatial je to pre mna velka neznama.

Tono

Vsetkym velke Ď za ohlasy! :o)

Jnezky

Pěkný článek a krásný fotky. Letos jsem tam byl třikrát. Vždycky to byl výborný oddech a něco zajímavého jsme zažili ( zatím bez medvědů). Chystal jsem se taky něco napsat, ale předběhl jsi mne a povedlo se na 1*. Co tak přidat nějaké BW foto 20 let staré na porovnání?

Muska

Pekný článok! Chválim autora za viaceré príspevky z hôr Slov. rudohoria. V NPMP bývam často a dobre to tu poznám. Fakt odporúčam návštevu všetkým ktorí hľadajú oddych v divočine mimo húfov turistov.. Oceňujem aj výborne spracovaný návštevný poriadok NP ktorý umožňuje voľné bivakovanie, či voľný pohyb po rosiahlych lazoch.

Funttomas

Ahoj Tono,
už je to tam. Ďakujeme za pripomenutie. Ak by si niečo ešte mal na prepojenie článkov, kľudne napíš.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma