Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Smartalpine

Diskusná téma Smartalpine

Vie mi niekto poradiť ohľadne istiaceho zariadenie od Mammutu Smartalpine, ci to funguje alebo radsej nieco od Petzlu?

Vrana

Kamarat ma Smart a pochvaluje si. Ja pouzivam Click-up od CT a isti mi s nim lepsie. V horach kazdy Reverso. Tak si vyber :-)

Spacer

@Peter61:
To znamena, ze niekto, kto pouzival napr. to ATC nemoze preist na smarta?

Netreba hned predpokladat, ze tazatel nema o nicom sajn ;). Tym chcem len povedat, mozno trosku obchadzam ... no, ze si mi moc neporadil ;).

Peter61

spacer, si o dvere vedla. Guard, Reverso ATC ..., su jedna grupa a Smart, Jul a pod. su self-locking.

Spacer

Chlopi,
uz je tomu dlhsie cas od posledneho prispevku, tak urcite budete mat nove skusenosti s tymto istitkom. Moj Guard II od RE zacina byt trochu vysuchany, tak pozeram, ze cim by som ho mohol nahradit. Planoval som povodne ATC od BD. Ale teraz neviem. Co poviete?

Peter61
PO dvoch mesiacoch zasa pol dna visiac na Smart Alpine. Jeden pramen stareho pracovneho lana s posunom opletu jak svina. Na prvykrat som kukal, ze ci som sa cvakol nespravne, kym mi doslo, ze Smart je v priadku, ze sa len klze oplet prosti jadru. I tak še da. -)
Sem21

Dik páni za cenné rady. Zatial je to este vsetko informativne. Ak to bude vazne,radsej pre vlastne blaho absolvujem kurz Na to urceny.

Peter61

Samo:
jedna vec je, ked najdes zlanak z 2 bh, ina vec je, ked sam obhodis skalny zub slingou etc.

V tom druhom pripade je dolezite ucebnicovo rovnomerne zatazenie zlanaku ( nie odskakovanie).
To sa mi so Smartalpine velmi nedari, prave kvoli tomu SELF-LOCKING. Cvicil som istenie a zlanovanie na Bodoni a zlanoval som pakrat z Medenych lavok.

Skratka na osme mam toho najazdene viac.

Sem21

Zlanovat chcem maximalne to co som sam vyliezol. Teda ked cestou dole nevidim kam davam nohy. Urcite nechcem liezt nejake krkolomne steny. Na to sa mam velmi rad :-)

PaliT

Ten prusik je na to, aby v prípade náhodného zásahu kameňom nezletel lezec v bezvedomí až dolu. Prípadne, ak sa zlaňuje do neznámeho terénu, tak sa dá zo slepej uličky rýchlejšie vyšplhať naspäť.
Aj keď neplánuješ trasy, kde sú dlhé zlaňáky, musíš byť mentálne a materiálne pripravený na to, že bude treba zmeniť plány, prípadne omylom zlaníš trasou, ako chalani v článku hiking.sk/…/psychicky_na_dne_…

Sem21

Tak ten prusik by som samozrejme nevynechal. Zlanovat by som osobne nechcel viac ako par metrov. Horolezcom sa nechystam byt.

Peter61

podla navodu ja citam nieco ine:

If you are abseiling / rappelling with the SmartAlpine in combination with the right carabiner and rope, it is easy to believe that the device is self-locking – so the added
safety of the prusik sling might seem unnecessary. HOWEVER, THIS ADDED SAFETY
REALLY IS ESSENTIAL.

Sem21

Chodim s chalanmi co lezu, takze po odbornej stranke by nemal byt problem.

Peter61

Samo, toto nie je inline.
Zlanovanie je jedina cinnost na horach, kde staci na úpruser jedna chyba.

PaliT

Odporúčam absolvovať nejaký ten kurz, alebo sa pridať do nejakej skúsenej partie. Tutok, Peter61 ti dá nejaký tip, až bude podobný výcvik.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum