Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Dvojité lano

Diskusná téma Dvojité lano

Ahojte, poraďte nám aké lano (dvojité) sa hodí na lezenie v Tatrách. Priemer, výrobca, dĺžka atď. Ďakujeme

Forkie

no pre pripad ze by to okrem miestneho kmeta niekto dalsi nepochopil: utahane lano = pramen lana s istym, nenulovym stupnom opotrebenia sposobenym uzivanim, o.i. spustanim, ktore sa na skalkach casto vidi namiesto zlanovania.

Vrana no ty si komik. Alebo len taky naivny? Tieto lana 3v1 nevymysleli vyrobcovia preto ze by to malo nejaky prakticky prinos pre lezca ale preto, ze na lanach sa velmi nema co menit a preto treba roztacat marketingovy kolotoc ktory udrzi zaujem a ceny. A Beal to normalne posvatil v metodickych materialoch a zdravy rozum na to pride: jeden pramen polovicky a zrejme aj dvojicky (aj ked dobry pocit pri tych snurkach nemam) mozes samozrejme v opisanom pripade smelo pouzit a nemusi byt certifikovana ako jednicka. Je to na uvahe kazdeho sudruha samozrejme.

Peter61

tramtaria
kurna, prihlas sa a zistis, ze vrana je chlap ( CSNP za 21 d. a pod.)
A zrak ma jak orol, uz dvakrat ma spoznal v Tatroch :-)

Tramtária

Áno, poznámky sú odtiaľ.
V skratke som chcel povedať len toto: Kúpiš dve rovnaké laná s rovnakými vlastnosťami a ich rozdielnym požívaním získaš dve laná s rovnakým názvom, ale už s rozdielnymi vlastnosťami.
Samozrejme, ten návod na použitie od Vrany sa dá akceptovať.

Tramtária

Niekoľko poznámok k lanám, podľa Metodicko bezpečnostnej komisie SHS James: Rázová sila lana je jednou z najdôležitejších vlastností lana. U mokrého, alebo premrznutého lana sa znižuje jeho pevnosť a schopnosť pohlcovať pádovú energiu o cca 30%. KAŽDÝM pádom lano stráca časť svojich dynamických vlastností. Ďalšie faktory: INTENZITA lezenia, druh skaly, klimatické podmienky - slnečné lúče, UV žiarenie!, atď...
Napríklad zlaňovanie/ spúšťanie: zhruba 200 zlanení môže zmenšiť pádovú odolnosť lana až o 70%.
Čiže, teraz už podľa môjho skromného úsudku: Pri výbere toho, či používať lano ako jedničku a zároveň ako dvojku/polovičku by som si položil pár otázok: Aký je pomer hodín lezenia pri takýchto spôsoboch použitia? Aký je pomer pádov? Koľkokrát mi lano zmoklo a násladne sa sušilo? Sám za seba, lano ako jedničkové a zároveň v spôsobe polka, a už vôbec nie twins, by som určite nepoužíval.

Peter61

Noooo vrana, sice mas recht, ale dajaku perlu okolo lan by si mohol hodit do placu :-)

Vrana

Myslim, ze tieto univerzalne lana (1, 1/2, 00 v jednom) maju zmysel. Inak by ich vyrobcovia nevyrabali. Uplatnenie vidim najma pri alpinizme kde pri lezenie v tazkom pouzivas oba pramene a ked sa dostanu lezci do lahsieho terenu, kde je pouzitie 2 pramenov zbytocne zdrzuje (dolez po hrebeni na vrchol, prechod cez ladovec) pouzijes len jeden pramen.

Pochybujem, ze tak drahe a specialne kusky bude niekto brusit na TR na skalkach alebo umelej stene.

Peter61

forkie, pokracuj, ide ti to. "utahane lano" a ine perly :-)

Cosa tyka pevnosti cez hranu, v prvych prispevkoch v tomto fore je citovana strana zo Schuberta, tam si to mozes precitat. Ja som prilis maly lezec a metodik,, aby som vymyslal svoje koncepty :-P

Forkie

aha jasne, tak som pochopil, na skaly si donesiem dve lana a na jednom z nich budem tahat alebo doberat zhora a druhe budeme mat len na TR - tak to je originalne. Aj ten tvoj koncept nizsej pevnosti cez hranu je inspirativny no nespoliehal by som sa na to ze lano pad cez hranu znesie ani omylom. preto sa do hor nosia dva pramene a v tych kopcoch to aj citis ci nosis 2x50 alebo dokonca 60 motuzov o priemere okolo 8 mm alebo cez 9mm. hlavne preto ten moj koncept povazujem za lepsi, na skalke je rozdiel skor v tej zivotnosti, tam budem kludne liezt na 10,5mm a nijako zvlast ma to neobtazuje, lano vydrzi znacne viac ako nejaka 9ka

Peter61

nehovorim, ze by si nemal liezt TR.
Co sa tyka lana, pouzivaneho na TR, nema sa pouzivat na horach, lebo je tam nizsia pevnost cez hranu.
Aj ked norma z r.2002 na pad cez hranu sa uz nepouziva "From 2005, the UIAA no longer recognises the validity of this test." , toto plati stale. Nebola reprodukovatelna, ale Beal to stale spomina, aj ked bez poctu padov a pod.
beal-planet.com/…/410-cordes-…

Forkie

tak na skalach sa dost bezne lezie tr, nie? Neviem preco by som nemal. co ty vsetko tahas? alebo ta dobera spolulezec z vratneho bodu? je to skor menej bezne a druhy casto ide tr co si tak vsimam

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum