Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Letecké nešťastia v Levočských vrchoch

Diskusná téma K článku: Letecké nešťastia v Levočských vrchoch

Levočské vrchy sú známe tým, že dlhé desaťročia bol na takmer celom ich území zriadený Vojenský výcvikový priestor Javorina. Po jeho zrušení sa pomaly dostávajú do povedomia verejnosti ako oblasť, ktorá má čo ponúknuť turistom, cykloturistom, ako aj vyznávačom zimných športov či priaznivcom divočiny, ktorých nelákajú preľudnené turistické chodníky. V tomto článku som sa rozhodol priblížiť túru známymi aj menej známymi miestami Levočských vrchov, ktoré spája jeden spoločný menovateľ – letecké nešťastia.

Bazin

vyborny clanok po vsetkych strankach (motiv, gpx, foto).Vdaka.

Mato_d

Maťo, dik za zastavenie a komentár. Dúfal som, že turistika s leteckou "nadstavbou" zaujme, a teším sa, že sa to podarilo.
S tým odlesnením a postupným zalesňovaním máš pravdu, les sa na niektorých miestach pekne dvíha, hoci v 1200 metroch mu to ide predsa len trochu pomalšie :)

Mato_d

Tinky, aj ja som ju hľadal, ale uspel som až na druhý deň :)

Sona

Ahoj Mato, nepodlieha. Trosku sme upratovali vo Faktoch. Pozri druhu kolonku Trasa :)

Bikemartin

gpx trasy podlieha režimu utajenia? (vidím len začiatok trasy a koniec trasy)

Daulagiri

Á bisťu, tak som sa dočkal ;-)
Spomínal som že toto by mohol byť dobrý motív túry a je to presne tak. Tie príbehy sú fakt zaujímavé.
Inak vidieť že krajina tam dostala riadne na frak, muselo to tam byť krásne keď tam boli lesy, ale vidieť že zalesňujú. Tak sa musím poponáhľať aby som tie výhľady stihol. Kráľovka je perfektná !
A Čiernohuzec mám veru v hlave nejaký ten rôčik. Tá moja trasa v tomto kraji sa opäť oživila ;o) Veď uvidíme. Super Maťo, vďaka !

Mato_d

Tomas PN: Dik za zastavenie a som rád, že kombinácia letectva a turistiky zaujala.
Čo sa typu havarovaného stroja týka, tiež som bol prekvapený. V pracovnej verzii článku som mal dokonca podtitul "Hlavným hrebeňom za Albatrosom", súdiac podľa pomníčka. Až pri záverečnej kontrole článku som pre istotu mrkol linky, čo spomína MišoB a natrafil tam na túto nezrovnalosť. Každopádne viac verím tým databázam, hoci zrejme ani tie nie sú oficiálne...

Mato_d

dzakomoo: Dik za zaujímavý link. Inak Furmanec je ozaj zaujímavý kopec s krásnymi výhľadmi. Bol som tam prvý krát, ale hádam nie posledný :) No a Čiernohuzec, to je moja srdcovka. Na oko nedostupný, ale tie vrcholové partie a výhľady stoja za to.

Mato_d

Soňa: intenzita ťažby závisí na vlastníkovi lesa, niekde to ustáva, niekde načínajú nový les... :(

MisoB

Tomas PN, podla odkazov na konci clanku to bol L29.

Tomas PN

Pekný článok, som zaujímavou témou aj pre mňa, keďže letectvo je jednou z mojich záľub od detských liet. Mám ale otázku. Tá havária z roku 1995 - bol to pád lietadal L29 Delfín? Keďže na pamätnej doske je vyobrazený typ L39 Albatros.

Dzakomoo

super článok aj s pridanou hodnotou! a fotky tiež krásne!
aj keď som vyrastal v meste na severnom úpätí Levočákov, veľmi ich nepoznám. proste sa tam vtedy nechodilo.. akurát na Kolačkovský chrbát - tam sme zase chodili často. a teraz už nemám veľa príležitostí tam ísť. nedávno som ale bol na ich najvyššej Čiernej hore, a holoruby sú tam obrovské. dobrou správou je, že všade rástla mladina, čiže terajšie výhľady budú o pár rokov asi fuč.
ešte by som aj ja prispel jednou leteckou haváriou z roku 1944 neďaleko Levočákov na Marmone mapy.hiking.sk/?x=20.7274… , odkaz tu: detektorweb.cz/index.4me?s=sh…
PS: namotal si ma poriadne na Furmanec a Čiernohuzec :)

Sona

Mato, a este stale sa tak masivne tazi, ci uz to ustalo?
Inak skvely clanok, vdaka :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma