Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Belianskych Tatier

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Belianskych Tatier

Od roku 1978 sú kompletne uzavreté všetky turistické značky v Belianskych Tatrách. Pohorie sa dodnes dá akurát obísť po obvode. O prechode hrebeňa či návšteve Ždiarskej vidly a Havrana sa dá len snívať. Aktuálne sa situácia výrazne nezmenila. V roku 1993 sa síce otvoril priechod Monkovou dolinou, ale vyzerá to tak, že hlavný hrebeň s najvyššími vrchmi zostane ešte nadlho uzavretý. Preto som rád, že zhoda okolností mi dovoľuje zaspomínať si na prechod "Beliankami" a zároveň ho aspoň takto, v spomienkach, priblížiť našim čitateľom.

JozefH

Zdravim
hrebenovku / kezmarska polana, skalne vrata, hlupy, monkova dolina/ som presiel v 2015 roku v novembri v pohode.Ziadne erozivne vlivy som nepozoroval a padajuce kamene :) jedine ze by po mne nikto hadzal, ale turistov som stretol hadam aj dvadsat, tiež možem potvrdit aj nove retaze na malom useku Faixovej .
Je to pohodova hrebenovka kde ruky nemaju sancu sa dotknut kamena.Neprijemny je zostup monkovou dolinou, jej zaver sme isli uz potme.

Peter61

Ždiarska vidla :
minzp.sk/…/ou-po-oszp1-2018-0…

Mesto Spišská Belá, Petzvalova 18, 059 01 Spišská Belá - žiadosť o povolenie výnimky zo zákazov podľa zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov v súvislosti s výstupom občanov mesta Spišská Belá na Ždiarsku vidlu na území TANAPu

minzp.sk/…/ou-po-oszp1-2018-0…

Mesto Spišská Belá, Petzvalova 18, 059 01 Spišská Belá - žiadosť o povolenie výnimky zo zákazov podľa zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov v súvislosti s jednorázovým prechodom občanov mesta po hranici majetku Mesta Spišská Belá - hrebeňom Belianskych Tatier.

Jano z BA alias abc xyz

Zdravím, chcem sa opýtať, kedy bude uverejnené sľúbené pokračovanie výstupu na Ždiarsku vidlu? Ďakujem.

Possum

Od chaty Plesnivec pokracujes cca 5-10 minut po chodniku. Skor ako vojdes do lesa je odbocka doprava - v lete je tam kopec buriny a travy. Tou pojdes. Zoberie ta smerom na Skalne Vrata (ci ako sa to vola: hiking.sk/…/skalne_vrata.html) - zdola to vyzera, ze sa to neda ist bez lezenia, ale v skutocnosti ta to zobere okolo Vrat. A si hore.

Lukas

Od Šumivého prameňa po chodníku v OSM bez problémov. Naopak tiež trafíš.

Kamov

Cavte, akym smerom je to lepsie ist? Po zelenej, modrej a napojit sa na hreben, alebo opacne, ze prv hore cez lez z tatranskej kotliny a dole po turistickej. Ako sa napojim na chodnik ak poidem prv odspodu z tatranskej?

Rast

Iniciativa bola - hlavne Ždiarska vidla, ale zastavili to vraj ochranari na ministerstve, dalsia iniciativa je na Faixovej, kde uz boli natahane retaze, ale tiez to nejako zakapalo. Je to kvoli ochrane a erozii, toto pohorie je dost citlive, staci tam trochu hrabnut nohou a hned to eroduje, padaju skaly atd. Asi v tom je najvacsi problem. Aj napriek tomu tam ale chodi vela ludi. Svedci o tom aj pomerne bohata fotodokumentacia na internete. Treba tam ale davat pozor, je to tam velmi zradne, vsetko tam pada, cesty mozu byt nebezpecne, vecer a potme uz vobec nie...

TomXX

Nejaká iniciatíva o opätovnom sprístupnení Belianok nie je? Prečo to vlastne zrušili? Ochrana?

Lukas

No tak sa nemusíš báť. A stačilo by aj XCčko ;)
Foto máš v maily.

Kamov

Sak som tam nebol preto sa pytam ci je tam nieco zradne, alebo to je obycajny chodnik hrebenovka ako chopok. Bike mam zdvihy 160/160 prejazdene netake veci, ale tam nepoidem z respektu k prirode, ze tam je zakaz aj pesi neto na biku. Nebudem zbytocne provokovat. :)

Lukas

Aha, mna zase nenapadlo čo by mohlo byť nebezpečné na chôdzi.
Ja si to na biku niekedy prejdem ;)

Kamov

AKe HT? Kto by sa tam drbal na biku? Ma ani vo sne nenapadlo

Lukas

odporúčam aspoň HT, na krose by si si to neužil.

Kamov

Cisto hypoteticky. Je nebezpecne prejst hrebenom B. Tatier z Kopskeho sedla cez Zadne Jatky, Bujaci vrch? Kade je najlepsie zist z hrebena? AKo tam plati zakaz ked je na google earth kopec fotiek z tohto pohoria? to tam nikto nekontroluje

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum