Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Belianskych Tatier

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Belianskych Tatier

Od roku 1978 sú kompletne uzavreté všetky turistické značky v Belianskych Tatrách. Pohorie sa dodnes dá akurát obísť po obvode. O prechode hrebeňa či návšteve Ždiarskej vidly a Havrana sa dá len snívať. Aktuálne sa situácia výrazne nezmenila. V roku 1993 sa síce otvoril priechod Monkovou dolinou, ale vyzerá to tak, že hlavný hrebeň s najvyššími vrchmi zostane ešte nadlho uzavretý. Preto som rád, že zhoda okolností mi dovoľuje zaspomínať si na prechod "Beliankami" a zároveň ho aspoň takto, v spomienkach, priblížiť našim čitateľom.

Jana T.

Pekné spomienky. Fajn, že ste to ešte stihli. Pamätám, ako nám Belianky zavreli ,,rovno pred nosom". :(

Roky315

ďakujem za krásny článok s rozšírením obzoru.

PaliT

To človeku až tak srcco stisne. Krásne tam bolo, vďaka za článok i fotky.

Knor

Raz si to prejdem a je mi jedno, co si o tom myslia takzvani "ochranari". Este ze mam staru mapu, na ktorej je povodny chodnik vyznaceny (na mape hikingu nevidno napojenie na zelenu nad chatou Plesnivec).
Inak, kazdu chvilu sa u nas vyhlasuju nove a nove rezervacie. To ma niekto pocit, ze sa uzemie Slovenska pravidelne zvacsuje? Alebo ze tu kazdym rokom vznikaju nove cenne uzemia?

Tono

Pali, Martin - veruze aj ja rad na tu turu spominam.

Rc1

knor nie som sice ochranar (myslim profesionalne) ale viem o jednom developerovi ktory si robil davnejsie (neviem ci este stale) zalusk na belianky a chcel mat z nich jedno velke lyziarske stredisko a videl som davnejsie aj jednu mapu (bol to len taky nacrt) na ktorej boli belianky posiate lanovkami krizom krazom. z tohoto dovodu som som aj napriek tomu ze tam nemozeme chodit rad ze su tak chranene ako su.

Lolisha

diky Tono za super zazitok pri citani o hrebenovke Belianok. Muselo to byt krasne, lebo este aj po tolkych rokoch sa to krasne cita :)

Mato_d

Paráda, prečítané na jeden šup s otvorenou turistickou mapou v druhom okne na sledovanie trasy :)
Fotky som si nechal na koniec, ako príjemné spestrenie dnešnej digitálnej doby sterilne čistých a cukríkovo farebných cvakov.
Dik za podelenie sa o spomienky, už teraz sa teším na tú Vidlu.

Lubo

Martin,
ake nove rezervacie boli vyhlasene za poslednych povedzme 5 rokov?
Neratajme zrusene chodniky, to je ina kapitola.

PaliT

Stále dookola tu riešime jediný rozpor: ochrana prírody dokáže vytlačiť z prírody turistov z územia, v ktorom nevie vyradiť hospodárske a komerčné aktivity - ťažba a pod. To potom vytvára pocit márnosti. Malo by to byť opačne. Voľný pohyb turistov a zákaz komerčných aktivít.

Tono

Ten pocit "marnosti", ako ho popisal Pali, mam niekedy aj ja.

Tono

Vdaka Mato za zastavenie, pozdravujem!

Jjano

To nie je pocit márnosti. To je márnosť.

Gugol

Dodnes si pamatam, ako sme s otcom citali clanok o uzavreti Belianok. Pisalo sa tam o "docasnom" uzavreti. A otec hned reagoval - "to uz pozname: dlho-dlhsie-docasne". A veruze mal pravdu...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum