Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Belianskych Tatier

Rast

su tam rozne priepasti, zavrty, bezpecne to nie je, o tom svedci aj pomerne vela umrti v tomto pohori. Priamo na Murani asi zavrty nie su, skor je to rozoklane a su tam kolme steny, inak ked vyjdes po rimse hore, tak uz to take zle nie je.

Tarazed

Zdravim, inac neviete ako je to s krasovymi utvarmi v Belianskych Tatrach? Su nejake nebezpecne zavrty a priepasti trebars na Murani alebo niekde na hrebeni? Len mi tak napadlo, ze to je vlastne vapencove pohorie, tak sa v nom isto nachadza mnoho takychto nastrah. V tom pripade napr. postup po Murani by mohla byt velmi nebezpecna vec.

Daulagiri

No na ten Havran to vyzerá stále dosť exponovane.
Inak Muráň je pre mňa magická hora, tajne túžim naň vyjsť, ale myslel som že sa nedá. Žeby sa predsa dalo. Zas som bohatší o nové poznatky :-)

Tarazed

ixo, hmm, takže z toho sedla by to nešlo? Lebo vyzerá to, že by sa to tam dalo nejak prešpekulovať, za tým prvým veľkým balvanom, jak je taký stŕmy výšvih to vyzerá na malý žliabok a potom po hrebienku ďalej, ale to je len fotka... Neviem, ktorú rýmsu si mal presne na mysli. Ako je ta východná stena (paralelne so smerom hrebena) vidím asi v polovici nejaký zárez tam, ktorým by sa to tiež možno dalo ešte... je to ono?

Ixo

no z tejto strany od Noveho to asi nepojde, to skor z tej druhej po tej rimse, tam to schodne je aj bez lana, aj ked s lanom je to istejsie.

Tarazed

Ale dik za info :) Na goat chodim, no tu poslednu fotku Murana som doteraz akosi prehliadal.

Tarazed

No, ako pozerám asi by sa to dalo prejsť z havrana na novy vrch a potom dalej na muran, na fotke to vyzera v pohode, no v skutocnosti skaly co vyzeraju schodne su mozno velke jak domy :D Takze to tak lahko nepojde :D Najlepsie sa tam ist pozriet osobne a zvazit ci to ide alebo nie, vratit sa da vzdy a taky vyletik by stal za to aj bez pobytu na jahnacej zahradke :D

Ixo

Na Murana je to zlozitejsie, jedna cesta je od sedla medzi Havranom a Muranom, ale tam je taka asi 10m vysoka stienka, kde asi treba mat lano, lebo po lavej strane je kolma stena Murana. Druha vystupova cesta je po sikmej rimse Murana, ale je dost exponovana, dalo by sa aj bez lana, len je uzka, lepsie je istenie lanom. Ale ked je clovek zvyknuty, malo by to ist. Dalej je to chodecky teren, aj ked strmy. Fotky su na internete niekde. Je to z nich nazornejsie. Ostatne cesty su lezecke.

Tarazed

No lezecka 2jka nie je chodak ako pre koho, pri beznych turach v tatroch sa turista casto stretava aj s lezeckou dvojkou, i ked v mnohych pripadoch je taka 2+ povedzme, alebo 3- az 3 (aj take useky sa najdu) technicky zaistene. Inac ten pristup na Muran ma zaujima, je mozne sa tam dostat bez lana? vyliezt to normalkou je taka vec o ktorej snivam (mozno raz... :P ), no nikdy mi nenapadlo ze sa tam da vyjst aj peso, aj ked vzdy som skumal snimky toho hrebena medzi Novym a Muranom, a vyzeralo to tak priechodne :D No v skutku to asi tak len vyzera z daneho uhla pohladu :D

Ixo

ta rimsa sa pouziva na zostup, je to uz ale lezecka 2, nie obycajny chodak, je to hore dost strme, ked sa smyka, je to aj nebezpecne a je tam drolivy dolomit, takze to nie je prijemny zostup.

Ixo

Podla mna ta mapa tam ma chybu a znacka tam neviedla, v terene ani neboli znacky. Tie chodniky tam asi boli, ale neznacene. Podobme je to s cestou na Muram, tiez sa tam udajne da vyjst, ale nie je to jednoduche, su tam vraj nebezpecne useky...

Daulagiri

Fúha normálne sa nestačím čudovať akú diskusiu som rozpútal.
Mňa ani tak nezaujímala možnosť výstupu na Havrana, ale len tá nakreslená značka na tej mape. Reku či to je tlačová chyba alebo čo. Že sa tu dopracujeme k podrobným opisom výstupu na Havrana ma vôbec nenapadlo, heh... Inak vždy keď som sa naňho díval z diaľky tak som myslel že je dostupný len lezecky, ale ako čítam...
A Tóno vďaka za link na celú mapu, o niektorých zrušených značkách som vedel a niektoré ma prekvapujú.
Každé info o schodnosti/priechodnosti terénu sa môže zísť i keď v súvislosti s touto oblasťou je to háklivé.

Ixo

Ano tade sa chodi, ale nie je to uplne v pohode, je tam sut a drobiva skala a pekne zrazy, ked je to mokre, je to o hubu. Ale asi to ide prejst.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov