Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ubytovňa U Cipára v sedle Semeteš

Diskusná téma K článku: Ubytovňa U Cipára v sedle Semeteš

Keď som si plánoval na jar prechod hrebeňom Javorníkov, rozhodoval som sa, či budem počas túry bivakovať, alebo využijem viaceré možnosti ubytovania, ktoré sa nachádzajú na trase hrebeňovky. Keďže od poslednej túry, ktorú som absolvoval vo Vihorlatských vrchoch ma trápili bolesti v krížoch, radšej som volil spanie v klasických ubytovacích zariadeniach. Jedným z nich je turistická ubytovňa U Cipára v sedle Semeteš.

Tono

Marcel, Zdenci, vdaka za doplnenie.
Boro, tusim sa z Teba stava greenhorn :)

Zdenči

Minulý mesiac vyšla tá kniha. nie týždeň :-)

Zdenči

Boro...ako ubytovanie to neslúži dlho, ale kedysi dávno to bol Turistický hotel, ako som sa dozvedel z monografie o mojej rodnej obci, ktorá uzrela svetlo sveta minulý týždeň. Dobrý počin, že z toho opäť urobili ubytovanie. Krčma bývala otvorená len sporadicky a objekt chátral.

Marcel.c

Ja už len Tóna doplním: Krčma U Cipára je rodným domom akademického maliara Miroslava Cipára. Jeho otec Štefan ako jediný zázrakom prežil masaker, pri ktorom ustupujúci ukrajinskí Vlasovovci postrieľali 20.04.1945 21 miestnych mužov a chlapcov a vypálili domy ich rodín - rana istoty z pištole do tyla mu vyšla tvárou von bez zásahu mozgu. Maliar má dnes chalupu v tesnom susedstve krčmy, o ktorú jeho rodina prišla pri budovaní svetlých zajtrajškov v socializme.
Z ďalších zaujímavostí sa cca 35 min. od krčmy po červenej TZ smerom na Vrchrieku nachádza v rovnomennej osade rodný dom drotárskej legendy Štefana Hunčíka aj so zvonicou, ktorú dal postaviť.
V samotnej obci Vysoká nad Kysucou je pamätná izba posledného človeka na Mesiaci, astronauta Eugena Cernana, ktorého prarodičia odtiaľ pochádzali.
Umelecké diela na hrebeni Javorníkov už nie sú kompletné. Drôty do fazule, inštalované nad osadou Bachroňovci, už zmizli - asi ich použili miestni obyvatelia na účel, ktorému mali pôvodne slúžiť.

Boro

Tóno, človeče, v tom hostinci som bol viackrát a nikdy som si nevšimol, že je tam aj ubytovňa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma