Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bulharsko – Rila – prechod pohoria

Drobec11

Ja len taký malý postreh "mimo tému".
Tri roky dozadu sme pretrekovali v podstate celý západ MKD. Od Bitoli, cez Strugu, Kičevo, Tetovo až po Skopje. Na hory nám neprialo počasie, bol tam zákaz vstupu kvôli požiarom.
Pravda je taká, že aj miestni sa na nás divne pozerali, keď sme im povedali, kam máme namierené a veľmi nám doporučovali sa radšej vylehniť na bezpečnom Ohride. Nedali sme sa a sme radi.
Prešli sme kadejakým ozajstným zapadákovom, koľko razy sme si povedali, že tak tu keby nás niekto zložil, tak nás nikdy nikto nenájde. To je pravda. Ale že by sme sa cítili byť ohrození na zraví a živote - no jedine tak teplom.
Proste zlí ľudia sú všade, žiaľ. Dobrá správa je, že tých dobrých je tiež zatiaľ dosť a osobne by som povedal, že je ich podstatne viac.

A len malý fór na záver. Bola s nami aj rodená Macedónka, ktorá nás dosť silno vyrovalo pred nevyrovnaným a nevyspitateľným severozápadom - sama bola prekvapená, ako Albánci v pohode vetili macedónsky a ako sa úprimne zaujímali, čo sme, kto sme a či máme kde spať a čo jesť. Takže tak. Predsudky a zlé správy sa šíria rýchlsťou myšlienky, na tie dobré si zväčša nik nenachádza čas a priestor.

Peter61

pani, svoj nazor na bezpecnostnu situaciu v Macedonsku som vyjadril linknutim tejto lezeckej selanky.
youtube.com/watch?v=N6mb-VlY2…

Sirenie poplasnych sprav povazujem za rovnaky podivny pocin, ako citovat 6 rokov stary material.
Bud linknem daco aktualne, alebo konkretne info.

napriklad : august 2014 :
v kempoch v Mattertale řádila organizovana skupina vykradacov aut. otvarali v noci auta a kradli iba cash. Vystrahy vylepene po vsetkych recepciach/kupelniach a pod.

FunTTomas

martin: nehnevaj sa ty, ale doteraz som sa nič nedozvedel z tvojej strany. Takže vďaka za záplavu argumentov a podložených správ v tvojich necitových príspevkoch. Týmto to považujem za uzavreté, keď nemáš čo konkrétne k téme uviesť.

Knor

Ahoj Tomas.
Uz Tvoja prva reakcia bola dost citovo ladena (precitaj si ju nanovo). Pochopil som, ze si na tu oblast zatazeny a ze cokolvek by som povedal, sfukol by si ma. Preto na tu temu s Tebou nebudem diskutovat (momentalne nemam chut ani osobne) a uz vobec nie verejne. Nehnevaj sa, ze to hovorim takto ostro, ale Ty do toho stale vrtas. Ako keby si si chcel just a just "udriet". Kto chce, po mojom upozorneni si informnacie najde aj sam. Tymto to teda uzavieram a uz na temu Maceddonska pod tymto, inak fajn clankom "o Bulharsku", nebudem diskutovat.

FunTTomas

Peter, 6 rokov v prípade stabilizovania až vylepšenia bezpečnostnej situácie v krajinách Balkánu je dosť podstatná. A kto tam nebol, tak je plný predsudkov a negatívnych správ z našich médií, ktoré skresľujú dianie v oblasti.

Peter61

sorry, Tomas
citovat 6 rokov stary material je v tomto pripade kontraproduktivne.

FunTTomas

Martin, keď si už túto tému vytiahol, tak by ju bolo vhodné aj nejako uzavrieť. To, že to osobne preberieme je síce fajn, ale nijako to neusmerňuje šírenie poplašných správ v diskusii. Preto pripájam aspoň odkaz na síce staršiu správu OSN sme.sk/…/balkan-je-bezpecnejs…

Jaro_PO

Varovat pred turistikou v Macedonsku povazujem za BLBOST ! Bol som tam tuto jesen a je to dokonala krajina pre turistov aj cestovatelov. Maximalny suhlas s FunTTomasom.

Daulagiri

Vyzerá to byť ozaj zaujímavé pohorie, fajn čítanie.

Knor

Tomas, bolo to myslene vseobecne a etalonom na porovnanie bolo Slovinsko. Viac ustne o mesiac.

FunTTomas

Martin: tak ako napísala Soňa. Poprosím ťa, špecifikovať pred čím alebo prečo ťa varoval. Konkrétny dôvod. Niečo na spôsob: "skorumpovaní colníci, opití šoféri, úplatní policajti, smrtonosné hory, nekvalitný alkohol, besné psy, mätúce značenie, drahé chaty, nevlúdni pastieri, zamračení dedinčania, asfaltové chodníky, horúce potoky, davy turistov... :-), lebo presný opak napísaného som zažil v Macedónsku. Tak ako teda?

Sona

Tomas asi myslel, ze pred cim konkretne ten clovek turistu varuje. Inak Tomas dlhorocne cestuje na Balkan, takze moze mat na temu tiez relevantne nazory.

PaliT

Osviežujúce čítanie, vrátane tých zmienok o naplnení duchovných potrieb, už som dlho nečítal nič v podobnom duchu a bola to zaujímavá obmena.
Opísané horstvo stojí za návštevu, tak vďaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum