Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poklady Malých Karpát – Lintavy

Diskusná téma K článku: Poklady Malých Karpát – Lintavy

Kde bolo - tam bolo, keď ešte naša civilizácia vari pamätala mamuty, som raz prešiel Lintavy. Utkvelo mi to v pamäti, ako nehanebne krásne miesto. Keď som sa nedávno dozvedel, že v blízkosti existuje modrá značka cez Skalu, ktorú som ešte neprešiel, bolo rozhodnuté. Ideme si dopriať turistický okruh cez zopár atraktívnych miest, spojíme to s návštevou Pajštúna a Prepadlého.

Samkoh

Pozor na značku aj v inom úseku, a síce 2 x modrá Prepadlé-Skala.

  1. krát len smerom na skalu medzi asi 6. a 7. značkou od Prepadlého-mám taký osobný zvyk ich počítať-sa nadchádza spadnutý strom a hneď za ním je neoznačené rázcestie 2 chodníkov- jeden ide priamo zatiaľ po vrstevnici a druhý klesá do údolia ku potoku. Správny je ten, čo sa vracia ku potoku, ten po vrstevnici sa asi po 150-200 metroch stočí prudko doľava strmo nahor.
  2. Pri Veľkom Prepadlom taktiež najmä smerom na Skalu, ale problém môže byť aj smerom na rázcestie Preoadlé-smerom od Prepadlého sa treba vydať za šípkou chodníčkom do húštiny strmo vľavo hore, opačným smerom treba zostúpiť na dno údolia takisto po úzkom chodníčku. Mimo týchto 2 miest je značenie na danej modrejv pohode.
Knor

Tak som vcera obehal vsetky tie "nove" znacky okolo Lozorna. Vydalo to na viac ako 30 km.
Ano, ktosi si oplotil luku na zltej, no popri plote sa da bez problemov prejst a naviac, ktosi iny tomu %$#$ rukolapne vysvetlil, ze ploty sa v CHKO stavat nemaju a na par miestach pletivo rozrezal a odstranil.
Pacili sa mi znacky, modra a zlta, medzi Lozornom a Cervenym domcekom. Po piesku sa slape fajn.
Najviac ma sklamalo, ako vyrubali lesy nad Prepadlym. Hotova katastrofa.

PaliT

Túlať sa budem ďalej, dnes zhodou okolností idem aj na ten zatracovaný bicykel, idem pozrieť Šišoretné.

Poldo

Veľmi rád si to - ťa - čítam. Na moje staršie, či rovno staré kolená, jedno už aj vymenené, sa mi Malé Karpaty čím ˇfalej, tým viac vrývajú pod kožu. Ale už dávno som sezónu začínal jarným prechodom z Myjavy do Bratislavy. A aj pre fotografovanie sa dá nájsť veľa, veľa motívov. Také túlanie, ako popisuješ, je už aj pre mňa zvykom, pretože sa snažím vyhýbať cyklistom, ktorí jazdia hlava, nehlava po turistických chodníkoch a hlavne ťažbou zdevastovaným trasám. Teraz je aj dosť, ľadovou kalamitou postihnutých, hrebeňových chodníkov, a to zima ešte ani nezačala...
Túlaj sa a píš ďalej !

PaliT

Soňa, usmievam sa od ucha k uchu :)

Sona

Ten popis Malych Karpat v zavere mi sadol. Presne tak, su to take mile male domacke kopceky s poschovavanymi peknymi miestami ako takymi perlickami.

Vladimir Popluhar

Pozrel som súradnice - tam som nehladal, lebo ja som sa skôr orientoval, ze naproti bol kamenolom. No jo - ked sme boli mladý-pochabý, nehladali sme orientačné body :-)

Vladimir Popluhar

Určite zrub nie, tam bola veru skalná stena. Minule som prehladal takú časť pod stenou, boli tam naznaky chodníkov a zas nič. Tak neviem, kedy sa tam znovu dostanem. Aj tak by som dovnútra už nešiel bez lana.

Knor

Aaa, to je potom ina. Na tu Tvoju jaskynu treba stupat kus nad cestu a ide sa na nu az spoza zakruty. Ale dolu, pri zaciatku kamenolomu, je kusocek nad cestou (ale aj nad plotom) jaskyna s vacsim vchodom a nad nou je/bol zrub.

PaliT

Hm, tak teraz som v rozpakoch. Nad jaskyňou trojuholník bývala skalná stena, no fakt netuším, či sa v svahoch nad ňou nachádzal nejaký zrub. Ak ma pamäť neklame, bola niekde tu: mapy.hiking.sk/?x=17.12063…

Knor

To je ta, nad ktorou je/bol v strmej dolinke zrub? Motaval som sa po okoli, bo tam rastlo dost hub.

PaliT

Tá by tam predsa mala byť, bolo k nej treba pár metrov vyliezť nad cestu, len teraz neviem, či aj jej vchod neuzavreli.

Vladimir Popluhar

Krásny článok, pri čítaní som tiež zablúdil do mladosti, ked sme brázdili Borinský kras kade-tade :-) Pamatám si jednu jaskyňu oproti vtedy fungujúcemu kameňolomu, tušim Trojuholník sme ju zvali, spúštali sme sa tam na lane, potom tam bola plazivka a nakoniec sieň. Naposledy som ju našiel niekedy v 80-tych rokoch, dlho som tam nebol a teraz ked som tam bol zo 10x - neviem ju najsť. Zasypali ju - nevieš Pali?

Jaro.q

Neskoro. Bol som tam v sobotu a dá už len popri plote.

PaliT

Ešte upresnenie - v jednom fóre som vyčítal, že pozdĺž okraja lesa nad Lipníkmi už stoja stĺpy a vedľa pripravené pletivo. Kto si chce túto trasu prejsť, tak nech ide čím skôr...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma