Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: “Taxislužba” na Sliezsky dom

Pitr

Pekný článok a pravdivý. Tu u nás je všetko opačne ako má byť. A tí čo s tým súhlasia, tak potom nech nefrflú, že tu nemáme ferraty. Princíp je ten istý.
Na druhú stranu, kto chce cestu si nájde. Ale nebudme sobci.

Raymond

Odhliadnuc od toho, ze vetsina z nich by v realnom zivote bola nutena s ohladom na ich vzdelanie pracovay za 400 eur hrubeho, mi to pride dost smiesne s tymi vydavkami. Ale je tuu este jedna vec, toto povolanie je tzv slobodne., rovnko ako lekari sukronni, advokati, znalcii, architekti atd. Vsetky tieto povolania maju svoje stavovsskke organizacie, ktorym musia odvadzat nemale prispevky, hlavne vsak ktorym sa zodpovedajú za svoje karne previnenia voci ich etickym excesom a pochybeniam pri vykone povolania. Komu sa zodpovedaju na Slovensku tito samozvani pani Tatier a kto na,nixh de jure dohliada. Nemyslim tym UIAA, ta na Slovensku nema ziadne pravne paky na ich postih. Lebo co sa takemuto cloveku moze stat za to, ze sa nechova podla toho ako slubil ked dostal opravnebie k vykonu tohoto povolania.

Kossuri

Vývoz na SD mi môže byť ukradnutý, ale ničenie mužíkov je úbohosť. Rovnako ako odstránenie reťazí.

Turist

raymond nechcem sa nejako zastavat vodcov ale zrejme o nich vela toho nevies. Zasa nerobme z nich nejakych gaunerov. Ak sa chces dozvediet nieco o ich vyuke a cinnosti obrat sa na tych, ktori ich skolia. Je to tusim niekde vo svajciarsku. Nieco som uz o tom pocul a poviem ti, mozno je jednoduchsie stat sa dopravnym pilotom, ako vodcom. Pride mi to dost ale veeelmi podobne skorko vo vsetkych oblastiach. Ak si myslis ze je to take jednoduche, mozes to skusit a potom ked sa zadlzis mozno na pol zivota, mozes vodit kamaratov na gerlach zadara. Zopar vodcov aj osobne poznam aj mimo slovenska a vsetci maju moje uznanie. Aj napriek tomu ze vodia za peniaze. Je to ich robota. Ja osobne neviem ako dlho by som vydrzal v praci, kde by som robil zadarmo alebo siel do minusu

Raymond

Alene vobec nevadi, ze si nechavaju platit za to co robia a ani kolko, sam robim slobodne povolanie a preto viem o com hovorim. Kazdy kto si dokaze vybudovat klientelu a nechova sa ako mantinel, nech je uspesny a to sj finacne. Ide o to ako sa pri jeho výkone spravaju. Ci co myslis, ze oni su jedini na,svete, ktori,musia obetivat, cas, peniaze, osobny prospech, pohodlie tomu aby boli uspesni? To je podstata,slovodnych povolani vseobecne, ze je to pomerne narocny a dlhotrvajuci proces. O tom nik neochybuje, aj ked si myslim, ze oproti takemu lekarovi specialistovi je to len puha zabavka. Takze ide skor o to, kto dohliada na to aby v tom bol poraaaadek.

Peto z BB

Tato tema sa tu kazdy rok opakuje, v mierne inej forme. Trafene husy z radov ""HV"" (I.Z. and co.) skor ci neskor zagagaju. Pripravte sa :)

Minuly rok v oktobri sa mi stalo, ze som turu na Koprovsky stit skoncil na HHPP o cca. 14:30, a nevedel co s poobedim. Tak som neplanovane improvizoval podvecernu turu Ostrva - Batiz.p. - SD - TP. Bal som sa, ze v takom case budem na Magistrale sam, a ked sa mi nieco stane, som v ****. Prekvapilo ma, kolko a akych ludi (mladez az po 75r. nemcov, netusiaci kde su), a najma kedy a kde som predbiehal. A posledny parik, obaja v rifliach, mi to nonsalantne nandal - bolo im jedno ze uz sa pomaly stmievalo, ze maju slabu kondicku, na nohach "adidasky-halovky", a netusia kolko im to este potrva na SD - priprava na turu zjavne ziadna. Ale sebavedomo mi zdelili, ze zo SD sa predsa da ist do TP taxikom, v kazdu dennu aj nocnu hodinu, tak preco ich stresujem. Rozlucil som sa s nimi, snad taxik stihli. Uz som na to aj zabudol, ale tento clanok mi tuto skusenost pripomenul. Tak neberte v zlom, ze je opat z toho grafomania :((, zjavne som to dodnes nerozdychal :))

Peter61

Ak si chlap a stojíš si za slovom, tak sa podpíš. hiking.sk/…/baranie_sedlo_otv…
Tu si dostal ponuku na túru s HV zadarmo: 12.10.2012 9:42, nereagoval si .
Honza všude brojí proti bumážkarom, za dodržiavanie zákonov, nabonzoval keškárov na IžP . Pred rokom sme ho videli v Televíkende, ako ide so svojou sestrou s UIMLA na Vysokú.
Takže vo co go, páni ? SD sa nedohodne s tanapákmi a hneď si petozbb utiera svoju anonymnú ...ľu o I.Žilu .

Nestoja HV náhodou aj za krízou v Slovane ? Hurá do boja, konšpirátori

Raymond

Peter, mal by si sa ukludnit toto je diskusne forum, nie vysetrovacia miestnost. Nevidim na predchadzajucom prispevku nic urazlive. Mne vseobecne tvoj sposob diskusie pride trosku divny. Vzdycky ked sa debata zacne uberat nejakym vaznejsim smerom nadnesies nieco v zmysle a cooo, sak to je uplne jedno ja som nad vecou co riesite. Ved ak mas problem sa nad niecim hlbsie zamysliet nezapajaj sa, ci o co ti ide? aj ten komentar vo vedlajsom vlakne, to presne vystihuje. Tam vobec nejde o to, ze na SD nevysiel jeden ksefkt na siemych kilometroch, podstata tej nespokojnosti je uplne inde. Tak ono vzdy je lahsie nieco zlahcit, nejakym rychloriesenim. nez sa konstruktivne zapojit.

Stetec

Zdravím som bežný turista ktorý miluje Slovensko a o to viac jeho hory. Je to úplný otras aby každý kto sa na to fyzicky cíti nemohol bez platenia úžerníkom vystúpiť na Gerlach a o spomenutých praktikách v článku nie je čo dodať bežný obraz slováka-ov ktorý nemajú morálne zásady vštepené od detstva. Stačilo by niektoré lokality zaistiť reťazami ktoré tam v dávnej a nedávnej minulosti boli. A ak by sa niekto sťažoval z čoho to zaplatiť priznám sa vôbec by mi nevadil nejaký symbolický poplatok za výstup ktorý by bol použitý na údržbu trasy podobne ako v slovenskom raji.

Rc1

raymond ako sa pri tom vykone spravaju? ja som stretol uz x vodcov a nemozem na nich povedat nic zle.
stelec ja som napriklad na gerlachu tiez bol som tiez obycajny turista a neplatil som nikomu ziadne vypalne. a bol som tam uplne legalne. o com pises???

PaliT

Do istej miery sa na celej situácii podpisuje ten iracionálny fakt, že veľa ľudí chce ísť "na ten najvyšší" kopec. Či je to Gerlach, pre Poliakov Rysy, pre európanov Mont Blanc, či dokonca zaplatené VHT podujatia na Everest, všade sa jedná o masové nápory "horolezcov", ktoré pre človeka môjho razenia už začínajú byť prudko odpudzujúce.

Čo by sa udialo, keby na Gerlach dali reťaze a "značkovaný chodník", to iba tuším, ale nie je zlé si to porovnať s tým, čo sa deje na Mt. Blanc! chamonet.com/…/climbing-mont-…

Isté však je, že by si na výstup brali turisti HV zriedkavejšie ako dnes. Tým pádom by ubudlo veľa kriku, lebo namiesto toho, aby bol HV náhradnou vstupenkou do zakázaného priestoru, vrátil by sa koncept - zobrať si do nebezpečného terénu profesionála so znalosťou terénu a schopnosťami, ktoré turista nemá.
Teraz sa časť HV komunity priživuje na fakte, že väčšina záujemcov nespĺňa podmienky na výstup bez vodcu a táto situácia vrhá tieň aj na skutočných a čestných profesionálov, ktorí sa do tejto témy dostali asi ako Pilát do Kréda...

Sona

Presne tak, to sa uz viackrat rozoberalo, ze HV nema byt vstupenka do uzemia, kde sa nemoze chodit kvoli ochrane prirody, ale ma byt naozaj vodca, napomocny menej skusenym navstevnikov hor. Z titulu ochrany prirody, ak sa niekde nema sliapat, nemali by tam sliapat ani HV s klientami.

Honza286

PaliT: Vysoká návštěvnost na Gerlachu by byla možná tak 1-2 roky po jeho otevření všem. Přece jen Gerlach je jen nejvyšší kopec, v Tatrách je několik desítek podobně i méně náročných vrcholů, které jsou mnohem atraktivnější jak výstupovou cestou, tak i výhledem z vrcholu atd. Mnohem větší hnus než to zprivatizování Gerlachu je ale to ničení kamenných mužíků a řetězů - mezi členy těch dvou spolků se jistě hned rozšíří, že někde chybí řetězy, ale jsou i HV mimo tyto dva spolky a ti se to nedovědí a pak může snadno nastat problém...A je zvláštní, že ty řetězy a kamenní mužíci mizí jen v těch lokalitách, kam chodí nejvíce lidí ilegálně či pololegálně (Gerlach, Zmrzlé doliny, Lomničák). Naopak z těch méně navštěvovaných lokalit nemizí nic. A argument, že to ničí sami turisté, tomu asi nevěří nikdo...

Rast

Presne tak, o ochranu prirody ide na Gerlachu asi najmenej. Pokial niekto odstranuje muzikov, retaze, atd, tak nech si Peter61 vravi co chce, ale nemyslim si, ze toto je zrovna spravne. Otazka je, kto to robi...

Rc1

ano sona tak by tomalo byt. ak sa tam nema chodit kvoli tomu ze je to 5. stupen ochrany malo by to platit bez vynimky aj pre vodcov. ale oni iba vyuzivaju legislativu ktora u nas plati. skoro kazdy platca dph si uplatnuje zlavu z dph na nakupy firemnej potreby a preto by sme homali za to kritizovat? to iste robi vodca na gerlachu ci inych vrcholoch tatier nakolko mu to zakon umoznuje. nechapem tu logiku ze niekto ide robit s...nu z niekoho za to, ze iba vyuziva to co mu legislativa umoznuje.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum