Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: “Taxislužba” na Sliezsky dom

Raymond

Ale netaaaaraj, muzici v zime na hrebeni niesu ani vidiet.

Peter61

Ad 09:18 Ina.cz

Ked na sedle na Rohacoch turiti nastavali catu muzikov, kamziky tieto podozrive utvary zacali obchadzat cez lavinozny zlab. V lete to nevadi, ale ked napadne sneh, mozes sa cele stado zviezt lavinou ....

Rc1

hej hej, najlepsie su hlavne referencie od ludi, ktori toho vodcu v zivote nevideli...

Peto z BB

honzo286 dik za popis "tech." narocnosti trasy, pre mna cenne info (kvoli hendikepu s nohou).

OT: identitu bludiaceho a odbiehajuceho samozvaneho vodcu skusim zistit od tej znamej. Nebol to I.Z., ten ma inac referencie +/- ako "druhy P. Rajtar", cize lezec a znalec super, len povaha (arogancia, namyslenost, povysenecke jednanie atd.) ehm, po tom jeho prispevku verim vsetkemy tomu co som od ludi z VT na neho pocul.

U mna jednoznacne plus tejto debaty to, ze dobre referencie na Michala Gercaka sa mi aj tu potvrdili. Pre nas, co zvazujeme medzi bezplatnym ci lacnym "kamaradkseftom" so samozvanymi HV, a platenym HV ktoreho pozname len z reci spol. znamych, su vsetky taketo diskusie cenne. Uz tu o tom bolo vela blogov a diskusii, najma o Rajtarovi, ze dobry horolezec casto povahovo nesadne velkemu poctu klientov. Plus tento clanok poodhalil podla mna aj to, ze "netatranci" nemusia mat aktualne info o moznosti vyvozu a pod., co moze tiez zneprijemnit turu ktoru si clovek dlho vopred planuje a tesi sa na nu.

Posledna vec - vopred vdaka za dalsie referencie, info a pod., ale ocenim ak pridate k infu o stave retazi a potrebe navazovania sa aj info o tom kedy a v akom pocasi ste na Gerlachu naposledy boli. Je to cenne info pre mnohych z nas co to zvazujeme (mnohi neprispievaju, ale citaju to tu).

Vrana

2 Ina: pol kubika kamenia na skale 2 metre od znackovaneho chodnika nie je muzik

Vrana

2 honzik: ach ty vymyselnik :-) uimla.org/…/EN_UIMLA_Standard…

O klasifikacii ciest podla UIAA tam nie je ani ciarka. Z mosta do prosta - horsky sprievodca si nesmie ludi naviazat na lano, lebo nema na to kvalifikaciu.

Ina.cz

Add mužíci - před pár měsíci byla v českém rozhlase reportáž s členem slov. horské služby. Mimo jiné vsvětloval, že se mezi turisty rozšířil "takový nešvar" stavět mužíky, které znají z ciziny. Ale ti do slov. hor nepatří (mění to tvář krajiny a ta je chráněná!) a tak chodí členové HS a rozebírají je a turistovi můžou dát i pokutu. Přiznal sice mužíkům i jejich informační funkci, ale zároveň si nechávají jako HS patent na rozum, který mužík je potřeba.

Honza286

Peter61: UIMLA může vodit do nezajištěného terénu I.UIAA (v takovém terénu není nutné používat lano), konkrétně při výstupu na Gerlach je celá trasa I.UIAA, na náročnějších místech (na rozhraní I.-II.UIAA) jsou řetězy (jeden někdo zničil), totéž Vysoká (II.UIAA je až závěrečných pár metrů a tam jsou kramle, tudíž opět není nutné použít lano), totéž platí pro Jastrabiu vežu, Baranie rohy, Lomničák a několik desítek dalších vrcholů.

Peter61

18:07 honza286 NEZMYSLY.
ad UIMLA :
uimla.org/…/index.php?id=44
"IMLs can not provide tours on glaciers and permanent snow, and where the planned use of a rope is necessary."
k UIAGM :
ivbv.info/…/instruction-and-t…

Martin (ad 16:15 knor) samozrejme, ze ak dakto vodi na Gerlach 7-8 ludi, tak to HV opravnene vytaca. Ide o bezpecnost jeho kientov i tych ostatnych na kopci nahvsr.sk/horolezecky-instruk…

a "Ako podotkla Sona, podstata je v tom, ze legislativa o ochrane prirody by mala riesit ochranu prirody a nic viac" Aj na stretnuti na HZS 24.4.2014 na uvod padlo : "budeme riesit bezpecnost, nie NP TANAPu"
kst.sk/…/Zapis_HZS.pdf

Peter61

Vrana :Ja som to nahodou videl nazivo, ozaj to tak bolo. :-))))
To bol Ivan Ž., obľúbený HV Peta z BB. Motal sa po Počúvajovom žľabe, s barlami a vyzeral ulpne ako Edward Fox v záverečných sekvenciách Šakala

Vrana

Peto z BB: LOL vodca bludi na normalke na Gerlach. Daj este nejaky vtip na dobru noc :-)

Turista222

Peto z BB: Ja viem, ako si to myslel. Nemožem za to, ale prišlo mi to práve v tej chvíli, keď som to čítal. Hlavou mi preblyslo mnoho obrázkov. Nemusíš sa za to hneď hnevať.
Ver, že keď sa jedná o hocijaký orientačne náročný štít, je pri postupe k jeho vrcholu dôležitý snáď každý meter. Tam GPS sotva pomože.

Peto z BB

Dik za odpovede k GPS (turista, nic som ale nemyslel, len som sa opytal - fakt netusim orientacnu narocnost tej trasy, a ani presnost profi GPS pristrojov. Skuste si nedofabulovavat veci:).

Este na vysvetlenie - jedna moja znama sla nedavno na Gerlach s vodcom, ktory mal dost casto problem, ze nevedel ci je na spravnej trase. Neslo o +/- 2 metre, ale odbiehal od nich na 100 metrov aj viac, aby sa uistil ze ide spravne. Ale nebol to 220-eurovy HV z VT, ale nejaky starsi pan, asi z regionu BB (to uz si nepamatam). A aj co som cital o zasahoch HZS, tak zvacsa preto ze "ilegalci" pobludili, tak ako ti poliaci z clanku nizsie. Pride mi to zvlastne, lebo by som cakal ze ked tam nejdu s HV kt. to tam pozna, tak si aspon skusia ziskat trasu "normalky" do GPS, ktora ich samozrejme nebude drzat na pol metra sirokom chodniku, ale zas by ich mala upozornit v hmle ci tme ze nelezu dole Batiz. probou ale terenom o par desiatok metrov vedla. Ak niekto toto chape ako lobbing proti HV, tak nech sa paci, internet znesie vsetko :), ja som zatial na Gerlach nesiel a bez miestneho HV ktory tam chodi casto tam verim ani nepojdem, a ferratu tam nechcem :)

Turista222

Mne napr. nejde o Gerlach, to som uviedol ako príklad.
V podstate mi nevadí zaplatiť aj vodcovi (bol som už tak na Gerlachu). Len keby boli tie ceny nižšie a existovala aspoň nejaká alternatíva (mimo absolvovaní kurzov, stať sa členom nejakého spolku...). Myslím pre bežného turistu, ktorý by si rád vyšiel na nejaký štít, kam nevedie TZT.
A prácu tej väčšiny slušných HV si vážim.
To Peťo z BB: S tým GPSkom na Gerlach si to hádam ani nemohol myslieť vážne:)))). Som sa naozaj pobavil. To by musel mať presnosť hádam do pol metra a taký prístroj nevymysleli snáď ani "soudruzi z NDR" či Chuck Norris. A ten toho už dokázal!!!;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov