Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brankovský salaš

Diskusná téma K článku: Brankovský salaš

Funkčný salaš na brankovskej rázsoche, ktorú vysiela Salatín v severozápadnej časti Nízkych Tatier. Malý zrub vysoko v horách s krásnym výhľadom na masív Salatínskej skupiny. Koliba je voľne prístupná turistom mimo pastierskej sezóny.

Pavel Forgáč

Prespal som tu 17.6.2023 stav je žalostný. Salaš sa pomaly nakláňa na stranu lebo hniju spodné hrady. Strecha ešte celkom ok. No ak nedostane zrub pomocnú ruku tak salaš zanikne. Prameň tečie veľmi slabo tak 2dcl za 5 minút.

Sona

Salaš vyzerá v podstate rovnako, ako v príspevku spred roka. No zlé počasie sa tu dá prečkať.

Possum

Vdaka za info. Chcel som ist pozret tu polovnicku budku, tak aspon viem, ze uz nemusim. Skoda toho salasa, Na Brankove je velmi pekne.

Blatta

Přespal jsem tu 15/16.4.2019.Stav salaše se zhoršuje.Dveře visí na jednom pantu,dřevěná konstrukce odspodu hodně hnije.Plechová střecha je nad vchodem poškozená.Nicméně se tu stále dá přečkat noc nebo bouřka.Horší je to s vodou.Obě napajedla jsou zničená a prameny rozdupány zvěří,která sem chodí pít.Trocha vody se dá nabrat jen s obtížemi.
Nedaleký lovecký srub je opraven a uzamčen.Potůček pod ním je vyschlý.Takže s vodou raději moc nepočítat!

Simond1

2.júna 2018 sme tam s manželkou prečkali búrku, stav je asi taký, ako písal a fotil Michal z roku 2017, žiaden komfort, ale prespať sa dá, voda v žľabe tiekla.

Michal_RK

Bol som tu 17.07.2017, stav salaša sa opäť len zhoršil, konštrukcia začína v spodnej časti hniť... Pridávam aktuálne foto z vnútra, z vonkajšej strany sa moc nezmenil.

MisoB

Michalove fotky aktuálneho stavu sme pridali k článku.

Michal_RK

Takže bol som tu 22.04.2016, stav útulne sa viditeľne zhoršil - vo vnútri je neporiadok, v ohnisku boli smeti po predchádzajúcich návštevníkoch, izolácia zo strechy je otrhaná, niekomu vadilo okienko nad dverami a dokonca aj doska v povale. "Rozprávková chalúpka" v sedle Jama je taktiež otvorená, niekto sa do nej vlámal, podľa všetkého cez rozbité okno. K poľovníckemu zrubu som nemal z dôvodu časovej tiesne možnosť zájsť, ale pri zostupe z Malého Brankova som videl, že stále stojí na svojom mieste. Čo sa týka prameňov, funkčný je len ten v kopci oproti útulni.

Michal_RK

Malokto vie, ze kusok od tohoto byvaleho stalu sa nachadza v skalach pod vrcholom Maleho Brankova, zhruba N48.99403° E19.30648°
N48°59.642' E19°18.389' polovnicky zrub, ktory bol pred par rokmi nasilne otvoreny pravdepodobne pastiermi a chatra. Az budem najblizsie doma, pojdem to obzriet a poslem foto, popr. informaciu o stave. V pripade potreby by podla mojho nazoru tiez mohol posluzit ako noclah v tejto oblasti.

HonzaIV

FunTTomas: dikes za info... zrejme pouvažujem o alternatíve

FunTTomas

HonzaIV: hlavne ťa upozorňujem, že na hrebeni Brankova je rozsiahly polom z mája 2014 a zelená značka je len veľmi ťažko priechodná pre množstvo popadaných stromov.

HonzaIV

Nazdar. Vedel by niekto priblizne zreferovat v akom stave je salas v aktualnych dnoch?? Prajem krasnu jesen.

Daulagiri

Spal som tu teraz z 26. na 27. 9. Koliba je síce v biednom stave, ale poslúžila mi bez problémov. Pršalo ale strecha je bez dier a nie je tak žiadny problém. V podstate netreba rátať zo žiadnou výbavou, piecka je už len ako polička.

Dalibor Belluš

Poznám to tam a rozhodol som sa že to bude po Limbe ďalšia koliba ktorú dám do poriadku. Ak by sa niekto chcel chopiť toho už teraz pomozem mu. Mám napríklad funkčnú piecku dokonca tri viem zohnať matrace a iný matroš. Najprv by ale bolo treba zistiť komu to patrí a tak.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma