Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výber turistickej obuvi - Široká noha pri prstoch

Diskusná téma Výber turistickej obuvi - Široká noha pri prstoch

Ahojte, zakladám túto tému lebo som už zúfalý. Môj problém je spomenutý v nadpise, mám zdá sa, veľmi širokú nohu. Hľadal som topánku vysokú B/C (tažšie túry) aj nízku A (lahšie túry). S membránou (gore-tex alebo event, ostatnému moc neverím a po skúsenostiach s eventom, už asi ani tomu, čítajte nižšie), celokoženné (snažil som sa vyhnúť akejkoľvek látke v spojení s kožou, problém ale je, že väčšina najmä nízkych topánok má len kožu v spojení s látkou). A oba typy topánok vo veľkosti 43 alebo 44. V topánkach nosím tenkú alebo stredne hrubú ponožku, hrubú som v nich snáď ani nemal a to celoročne (momentálne Icebreaker merino). Hneď na úvod, aké topánky som mal: Vysoké:

  1. Lowa Tibet GTX - po par túrach museli ísť na bazos.sk a novému majiteľovi. Zo začiatku sa zdalo, že sedí, prax v teréne ale ukázala opak.
  2. Meindl Island GTX wide (široká) - testované v hudy. Prvý test v predajni ukázal, že topánky sadnú ako uliate. O pár mesiacov neskôr druhý test v predajni ukázal, že aj táto topánka mi príliš stláčala nohu v oblasti prstov a tiež by ma otlačila. (o rozchádzaní nemôže byť reč. Toopánky musia sedieť už v predajni a gumenný pás okolo topánky zabráni takmer akémukoľvek roztiahnutiu).
  3. Žiadna iná topánka sa ani trošku nepribližovala k šírke Meindl Island GTX Wide.

Nízke:

  1. Merrell Chameleon Wrap Leather - fantastická topánka bez membrány ktorá sa mi krásne prispôsobila nohe, nič netlačilo, všetko bolo ako má. Jediná vada pre mňa bola práve to, že boli bez membrány. Tak po riadnom obnosení, polepení a znovu obnosení topánok, prišlo na ich výmenu. Hľadal som niečo podobné, kľudne aj to isté ale s membránou (áno trošku som bol membránami posadnutý, to preto, že nejaký čas som vlastnil vysokú topánku značky Rossignol s Gore-texom a membrána plnila svoju úlohu dlho (neboli často nosené), až kým začali neznesiteľne tlačiť - zrejme ešte rástla noha)...a tak som kúpil
  2. Teva Riva Leather eVent - najpohodlnejšia topánka akú som kedy mal. Design neriešim ale páčil sa mi veľmi. Prvé kroky v hudy boli ako kroky do neba. O eVente som si toho veľa načítal a tak som sa rozhodol do toho ísť. Prvé sklamanie prišlo s prvou rosou. Topánky zatiekli po pár týždňoch. Stále boli ako papučky na nohách, no už mokré papučky a to je nežiadúce najmä keď je tam membrána ktorá tomu má zabrániť. Reklamácia bola úspešná, výrobca sa k tomu do 30 dní ani nevyjadril (navyše môj domáci test s lavórom s vodou dokázal, že som sa nemýlil) a tak som si domyslel, že topánka bola asi zle ušitá v oblasti membrány. Za vrátené peniaze som kúpil rovnakú topánku. Kupená v Apríli (Duben) 2014 a vrátená včera na reklamáciu, teda 25.9.2014. Dôvod? Topánky znova zatiekli!!!!!
  3. Po vrátení som obehal celú Bratislavu (Hudy, Trekland, A3 sport, Baťa, Oudoorguide...), poskúšal všetky možné, mne známe aj menej známe značky. Nič mi nesadlo na šírku a ak sadlo bola to topánka veľkosti 45 a vyššie ale v takom prípade som už mal príliš veľa miesta pred prstami na nohe a to je celé zle.

Takže. Čítam fóra, ale veľmi málo ľudí píše o širokých nohách v oblasti prstov. Teva splnila moje očakávania ohľadom tohto problému, no sklamala zatiaľ v membráne. Lowa Tibet GTX (určite aj Meindl Island GTX by na tom bol rovnako) splnili očakávania v membráne, ale sklamali v šírke kopyta v oblasti prstov. Dočítal som sa, že firma Viking robí dosť široké topánky práve v oblasti prstov, ale nenašiel som obchod ktorý by ich na Slovensku (v Čechách?) ponúkal. Jedine čo som našiel je web http://www.dohory.sk ktorý má zopár modelov a ešte som ich nekontaktoval, či je možné zohnať model ktorý som našiel na stránke výrobcu a či je možné si topánky niekde na predajni (ak majú) vyskúšať. Posledná vec o ktorej som sa dozvedel a k čomu sa začínam prikláňať je dať si topánky ušiť na mieru napríklad tu: http://www.makaraobuv.sk

Moje otázky:

  1. Membrána či bez membrány?
  2. Ak membrána či bez membrány: tak celokoža alebo koža/textil.
  3. Ktorý výrobca v roku 2014/2015 šije najširšie topánky v oblasti prstov?
  4. Ak koženné bez membrány - ušiť na mieru či hladať v obchodoch a eshopoch? (tu ma zaujimajú skôr praktické skúsenosti s na mieru šitými topánkami, najmä ich vodeodolnosť a vode priepustnosť)

Ak vás ešte niečo napadne, kľudne dopíšte. Slovenská republika je bohužiaľ obchodnému bohu za chrbtom, takže veľa značiek sa sem k nám nedostane. Tak ak viete aj o linkoch na obchody, kamenné shopy kde daný model ktorí sem napíšete majú, neváhajte ho sem pripojiť. Budem vďačný za každý koment. Ďakujem. PS: Chcem chodiť do prírody a nemám v čom :(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum