Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aké turistické topánky?

Lubos59

Zdravím,
aké trekingovú obuv a akú značku doporučujete na túry vo Vysokých Tatrách.Ďakujem

Remy

Nie, myslim, ze vseobecne pocas ladovcovych tur sa nosia macky tak mozno 10-20 %, lebo po ladovci sa nechodi cely cas. Samozrejme beriem v uvahu cely vystup od auta k autu. Tj. aj vratane pristupu po udoli atd.

Kazdopadne pokial to je tura bez lezeckych pasazi, boty C alebo D su overkill.

Rdbb

Remy, asi 10-20 % myslíš na celk. použitie obuvi. Lebo inak Gr. Paradiso má práve väčšiu časť výstupu po ľadovci, aspoň normálka od ch. Vit. Emanuelle. A teraz ešte aj so snehom už od chaty (čo imho výhoda, v lete neskôr sa roztopí, prechodne aj dosť ľadovo býva).
Ale aj mäkkšia obuv ako D sa dá, okrem strmšieho záveru na skale, nie je až tak exponované, plus býva perfektne vyšľapané.
Takže ak nebude početnejšie inde na výšk. výstupoch, tak sa dá čokoľvek, čo ešte podrží použitý typ mačky.

Dasa, ak nebola skúsenosť s obuvou od B tvrdosti vyššie (tvoje spomínané sú azda len A či B?), tak tvrdšiu konštrukciu pri kúpe poctivo otestovať tvar kopyta k nohe. Ale potom aj dostatočne rozchodiť.
Úspešný výstup, výber dobrý, nepodceniť aklimatizáciu, i na mieste je veľa možností.

Remy

Dasa
No tak to budes potrebovat rozsirit botnik o jedny turisticke boty. Vysoke. Ci si vyberies kozu (Hanwag Nazcat) alebo umelinu (LaSportiva Trango trk, Cube...), podstatne aby ti sadli na nohu. Tiez nezalezi, ci budu na macky s rychloupinakom na pate (poloautomaty), alebo na remienky. Topanky s drazkou na pate su tuhsie, cize chodza bude menej komfortna. Ak vezmes, ze okrem ladovcovej tury (cca 10-20%? casu v mackach) ich mozes pouzivat na beznu turistiku, nehnal by som sa za kazdu cenu za tvrdymi topankami.

Leo

Skúsenosti s La Sportiva: LS robí perfektné topánky do hôr a LS robí aj topánky ktoré nestoja za fajku močky. Lebo robí v Taliansku aj v Číne. Treba ísť do predajne a vyskúšať, na nete ti nikto obuv nevyberie. S ohľadom na použitie na ľadovci odporúčam hlavne overiť ako si topánky rozumejú s mačkami, konkrétne konkrétne topánky s konkrétnymi mačkami. Logicky na ľadovec sú ideálne ihličkové lodičky, ale keďže nie som dáma, nemám prehľad kto robí na to najlepšie mačky ;)

Dasa turistika

Doteraz som nebola na ladovci,takze mam adidas Terrex GTX (super lahke a pohodlne) na klasicku turistiku. Tie La Sportiva mi pridu podobne k adidasu v tom, ze su take "atletickejsie" na rozdiel od tych Hanwag, ktore su mohutne..ale vsade pocuvam ze kozene boty su lepsia alternativa a investicia :/

Remy

Na ladovec bez lezeckych pasazi stacia v pohode tie Hanwag Nazcat.
V com si chodila doteraz?

Dasa

Ahojte, planujem turu na ladovec (Gran Paradiso) a zhanam vhodnu turisticku obuv (mozno nie nutne specialnu obuv na ladovec, ale nieco co by som vedela dalej vyuzit na turu). Aktualne sa rozhodujem medzi Hawang Nazcat GTX a La Sportiva TX (nepamatam presny nazov modelu). Mate niekto odporucanie? Mozno skusenosti so znackou La Sportiva?
Dakujem!

Falcon666

A nijaké názory?
Nemám skúsenosti s tými značkami, preto sa pýtam.

Peter61

dolomity su damsky model, niektore damske maju iny strih
(zeny maju krajsie nohy a dlhsiu achillovku)

Falcon666

Ahojte.
Riešim dilemu medzi pomerom ceny a kvality u turistických topánok.
Nechcem kožené a chcel by som hlavne odolné dažďu, s membránou, na ktorú sa dá naozaj spoľahnúť.
Mám nízke Salomony s GTX, a s tými som už prešiel nejeden dážď aj vodu, absolútne bez problémov.
Teraz vyberám vysoké:

  1. DOLOMITE Genzianella GTX
    sportacko.sk/…/7738

  2. Lackner Camock Sympatex
    sportacko.sk/…/5698

  3. Rocker Fire Vibram M
    sportacko.sk/…/5585

Zaujímajú ma vaše názory, prípadne skúsenosti.
Samozrejme, vyskúšam si všetky, ide mi o to, ak budem mať dilemu vyberať :-)

Olmeba

Ahoj, na moje starucke grisporty nedam dopustit, jedna sa o Grisport Oderzo. Ako tu uz possum pisal prezila som v nich kadeco, pad do potoka v zime a aj viac ako -20°C a uplne vpohode. Teraz testujem Alpine pro summit et plus- e-ventova membrana. Zatial spokojna ale nie som v nich taka obratna ako v staruckych podotykam stale funkcnych grisportoch. Possum ma myslim Grisport Grangano.

Turista222

Ak by sa Vam poniektorym dalo, mohli by ste mi napisat, aky typ topanok Grisport ste nosili? Okrem toho, ze je lepsia membrana Sympatex? Dakujem velmi pekne.

Turista222

Peter61: Ano presne tie som mal. Dakujem aj všetkým za prispenie do diskusie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov