Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lazy Muránskej Zdychavy a lesy Stolice

PaliT

Konečne som si našiel čas v pokoji si pri obedňajšej pauze prečítať tento výborný článok. Martin, tento štýl písania mi sedí a hlavne výber končín, kam nás vždy zavedieš, veľká vďaka a päť *****.

Ešte podnet pre redakciu - príbeh a obraz sa v Hiking článkoch odvíjajú spoločne a neustále sa preklikávať textom, fotkami a trasou na mape je dnes už asi prekonaná záležitosť. Nejaký primitívny editor, kde by sa dali fotky zalomiť do textu, by bol asi najväčším posunom celého portálu vpred.

Vladeno

Všetko je tak, jak písal Matúš. Kalamita, harvestor dávajú zabudnúť na husté, tajomné smrečiny lehotských hôr. Od Kohúta až po Olochovu jamu, proste katastrofa...........

Matuss
Daulagiri. Ale este by som nasu generaciu nezatracoval, isto sa nebudeme prechadzat popod 40-50 rocne smreky ev. jedle ,ale pri primeranom zasahu lesnikov, by to mohol byt este krasny kraj opat. tak cca 20-30 rokov. Chodil som behavat smerom nad Muran,(Poludnica, Studna, Klak a pod.). Tuto opacnu stranu spoznavam az teraz. A tiez mi je luto,ked som videl fotky zo Slanskeho sedla a Kyprov sta by prales, a ked som tam bol pred tyzdnom skoro mi vyhrkli slzy. Jednoducho tam nezostal kamen na kameni. Verim ze raz sa budu kalimity riesit castejsie ako to bolo v pripade Tichej a Koprovej doliny. S tym ze turisticke chodniky a znacky by bolo treba obnovit (prepilit). Verim, ze ked uz odtial zmiznu vsetky stroje a nenazrani lesnici, situacia sa bude len zlepsovat.
Muska

Maťo veľmi dobré čítaníčko! Axel Stolické vrchy sú celkom dobre zjazdné. Nie však presne po Maťovej trase, ale z Prednej hory vedie do Zdychavy cyklotrasa taký padáčik :) štveračku na Stolické odporúčam cez Karafovú a odtiaľ buď smer Faltenovo sedlo alebo vydriapať na chatu Janka. Keď už človek chytí výšku tak paráda..

Daulagiri

Matúš s toho čo píšeš je mi zle. Miloval som tie smrečiny a tú zapadnutosť a odľahlosť kraja. Radšej sa už k tomu asi nebudem vyjadrovať, len spomínať. Zdá sa že pre našu generáciu je toto pohorie navždy stratené...

Daulagiri

Rado veru je to podmanivý kraj. Hrebeň Stolických by som ti odporúčal, ale asi je už neskoro :-(
Stret s tetrovmi (bol to môj tretí) je veľmi nevšedným zážitkom.

Daulagiri

Axel ak to vztiahnem na vtedajšie podmienky, tak väčšina trasy by sa dala bicyklom. Ale sú tam nejaké tie strmšie stúpania/klesania a potom hrebeňové úseky úzkych chodníčkov s vývratmi (Lehotská hoľa, Kyprov) kde by bolo treba tlačiť. Ale ako čítam zmenilo sa to tam, lesy zmizli tak ťažko povedať.

Matus

Ahoj velmi pekny prispevok.
Pochadzam z Muranskej Huty a mal som moznost byt doma na sviatky a na silvestra som pobehal tieto vrchy. Od Faltenoveho sedla smer Kohut, je po vychrici a naslednej tazbe velmi zdevastovane. Je tam popadanych vela stromov cez turist.chodnik, co dost stazuje orientaciu, kedze vybocis aj niekolko desiatok metrov z chodnika aby si obisiel vyvraty. Na Kohute je mesacna krajina s vyjazdenymi kolajami od traktorov asi po kolena niekde aj vyssie. Smerom z Kohuta naspat do Falt.sedla sa mi podarilo zle odbocit prave pre vyvrat a spustil som sa k pomniku Snp smer Slavosovce. Od Falten.sedla smerom na Stolicu cez sedlo Harova(zelena) je situacia trochu lepsia, t.z. ze tam niesu kolaje od traktorov. oblast Stolica-Slanske sedlo-Kyprov, alebo aj Severna luka a dolina Stratenik by som aspon 4-5 rokov neodporucal navstivit. Skratka vychrica spolu s lesnikmi znicili krajinu na nepoznanie. Na vianoce som si bol vybehnut na Stolicu. Zo slanskeho sedla po modrej hore. Detto som sa skoro stratil pretoze je tam vela popadanych stromov naspat som zisiel uz po cervenej. Krasny clanok este raz. Odporucam tuto lahku turu ale este by som vyckal nejaky cas kym sa tie holiny vzmozu aspon naletmi. Pekny den.

Ran

Maťo, som rád, že v tomto (po)vianočnom období som mohol prečítať aj niečo od teba. navyše z takej fajnej lokality. pohľad z titulky poznám, zažil som ho pred rokom, keď sme z chalanmi brázdili okolie. na hrebeni stolických vrchov som nebol, ale veru pôjdem. a teda tetrovy? trošku závidím.

Axel

Technologicka otazka: dalo by sa to prejst na bicykli?

Ragnarokkr

Nádherné fotky, nedávno som v tomto kraji bol. Kto by hľadal miesto na prespanie s trochou vymožeností civilizácie ako elektrina, sprcha, kuchynka a posteľ, dá sa ubytovať rovno na Prednej hore. Akurát treba zavolať vopred. lacneubytovanie.net/…/ubytovn…

Daulagiri

Phali je to fakt hrozné, ťažko hľadám slová, však sme debatili na Silvestra. Asi tam naozaj dlhší čas nepôjdem aby som si ten kraj uchoval v krásnych spomienkach čo najdlhšie. Ale oblasť Kohúta by som tento rok chcel ešte vyskúšať, snáď to tam ešte "žije".

Daulagiri

Svatopluk rád som pripomenul tento krásny kraj.
Stano lazy Mur. Zdychavy patria k top lazníckym krajom Slovenska, isto ťa nesklamú.
Martin Knor presne aj ja sa často pozastavujem nad tým spôsobom budovania ciest v horách. Ide len o ťažbu a nikoho už nezaujíma nejaká revitalizácia alebo údržba tých ciest.
Aďo mapky sa už po novom zobrazujú vo Faktoch ako píše Tomáš.
Honzo tak to je teda tiež dychvyrážajúci zážitok. To by som asi takisto neveriacky hľadel. Výnimka potvrdzujúca pravidlo.
A vďaka všetkým za pozitívne prijatie.

Jnezky

Pekne si to napísal aj pofotil, vďaka za pripomienku znamych miest. Keď si písal o štatistike výskytu turistov v týchto miestach musím súhlasiť, no raz sme zo synom išli takú dvojdňovku s planovanym nocľahom pod širákom niekde okolo Stolice, pofotili sme u ohniku pokecali, poležali a išli spať. Po polnoci začalo pršať tak sme sa rozhodli vratiťsa kusok po ceste a straviťzvyšok noci v posedu. Keď sme k nemu v tej tme došli, vyliezli po rebríku hore, otvorím dvierka a predo mnou veliké psisko, ktoré začalo divoko štekať a posed plný ľudí ... tam sa proste voisť nedalo ... tak sme si povedali, že sa už spať neoplatí a skoro ranným pochodom sme za svitaní isli ďalej na Telgart ... pritom som tam v živote nepotkal ani živ?čka ... :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum