Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Medvede budeme asi strieľať

Diskusná téma K článku: Medvede budeme asi strieľať

V pondelok a utorok 19. – 20.11. som sa zúčastnila na konferencii s názvom Aktuálne otázky ochrany prírody v územiach NATURA 2000. Konferenciu zorganizovali Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia. Mňa za HIKING.SK samozrejme zaujímala najviac problematika turistiky na území NATURA 2000 a taktiež medvedia otázka, ktorej sme sa na našich stránkach viackrát venovali.

Martin

Jeden zo záverov je "Prehodnotiť rozsah a rozlohu chránených území NATURA 2000". Znamená to ich rozšírenie a zvýšenie ochrany pred stavbenými a inými vplyvmi zaťažujúcimi životné prostredie?

Bacaardi

ja len pripomienku k tomu ako sa vyjadril pan neviem aky - ze medvede maju dobry cuch a aj tak pridu. v hoteli FIM v demamnovskej doline oplotili odpadky plechovymi platmi, a medved im tam enchodi. medved pride raz, dva krat,zisti ze aj ked citi nic nedstane, a kedze ma aj dobry rozum a nielen cuch, viac krat nepride a bude si hladat potravu inde ako u cloveka. to sa vola prevencia.

Slavomirre

"...by som privítala aj konkrétnejšie odporúčania, aký postup by bol z vedeckého hľadiska na daných územiach najvhodnejší."

sona, tych vedeckych odporucani je niekolko. akurat su vytrvalo ignorovane, pretoze absolutne odporuje drevorubacskej koncepcii sucasnych biznismanov vo vlade. mimochodom, ocakaval by som, ze ako vystudovana novinarka si najprv zistis aspon zakladne fakty, ked sa uz tejto teme venujes (myslim tym aj tvoj starsi clanok o tichej a koprovej). ale to by sme boli vsetci prekvapeni, ze najvacsie slovenske aj ceske vedecke kapacity, medzi nimi aj osvietenejsi lesnici, hovoria presne to iste co lukac, a ze liska je drevorubac ktory nazorovo zaspal niekedy v roku 1930.
kto ma zaujem, poslem mu na mail nejake clanky.
slavo

Boro

Slavomirre, neviem ako si prišiel na to, kto je a kto nie je "najväčšia vedecká kapacita" a poviem ti, že ma to ani nezaujíma. Mňa zaujíma to, ako to zo slovenskými smrekovými lesmi vyzerá a to je naozaj katastrofa. Ak veríš p.Luákáčovi, doporučujem ti vyhľadať si na blogu smesk$ret články toho tvojho spasiteľa a asi sa budeš diviť.To bol práve on, kto sa tam vyslovene vysmieval nebezpečiu lykožrúta a teraz zasa tvrdí, že lykožrút by sa aj tak rozšíril. Taktiež je tam jeho zaujímavý článok o globálnom oteplovaní. Ak si to prečítaš, tak zistíš, že ten čergovský Mesiáš asi dosť kecá. A ak už hovoríme o medveďoch, lebo o tom bola v prvom rade reč,tak čo si o tom myslíš ty ? Malo by sa nechať voľne rozmnožovať? A koľko by ich mohlo byť na Slovensku ? Tisíc,dvetisíc ? Už teraz vychádza životný priestor na jedného medveďa asi 12 km2. To je len štvorec o hrane 3,5 km. Naozaj si myslíš,že je to dosť na takú šelmu?

Lubo

K poctom medvedov sa vyjadrit neviem, no zda sa mi trochu hlupe, ze cely problem ponali systemom, ze podme zistit kolko ich je a ulahcime strielanie.
Ocakaval by som aj snahu o preveciu synantropizacie. V polsku maju v tatrach povinne oplotenie smetiakov.
Jednoducho hladat sirokospektralne riesenia problemu a nie sa zamerat len na jeden pohlad...

Slavomirre

boro:
v prvom rade lukac nie je moj spasitel. pre mna je to clovek, ktory urobil na slovensku nevidanu vec: namiesto toho aby pindal ako to tu vyzera a ze sa nic neda, zozbieral peniaze a zalozil niekolko sukromnych rezervacii.
v druhom rade, pisem tu s vierou, ze nam vsetkym, ktori sa tu hadame, ide o to iste: milujeme nase hory a chceme, aby sme mali vobec kde chodit my aj nase pravnucata.
k tym medvedom: nie som kamarat strielania, takze najprv prevencia a ked odstrel, tak len naozaj problemovych jedincov ako posledne mozne riesenie.
ti macovia za to predsa nemozu, ved to my im najprv vyzbierame cucoriedky, maliny, brusnice, huby, my im potom pod nos nasadime kukuricu a nahadzeme do otvorenych kontajnerov nedozrate bifteky. ak je tvoj pohlad pohlad “pana tvorstva”, ok, strielaj. moj pohlad je pohlad cloveka, ktory sa citi byt sucastou prirody a snazi sa v prvom rade konfliktom predchadzat a ked uz k nejakemu dojde, beriem to ako susast zivota.
slavo

Sona

To Martin:
pod prehodnotenim rozsahu a stupna ochrany chranenych uzemi NATURA 2000 sa mysli skor znizit ich rozlohu a stupen ochrany - podla ministra ZP aj statneho tajomnika Jadusa. Vraj nie je dost financii chranit to vsetko.

To Slavomirre:
tie vedecke odporucania som myslela v suvislosti so spominanou prezentaciou.

Ripo

To, ako bolo prezentované vystúpenie p. Kuliffaya je vizitkou oblasti národného hospodárstva zvaného cestovný ruch .... Totálne zbytočný človek na totálne zbytočnom mieste a v totálne nezmyselnej funkcii s totálnou absenciou koncepcie rozvoja cestovného ruchu na Slovensku ....

Dana

Sona, vdaka za sprostredkovanie obrazu o tom, ako su taketo konferencie organizovane a ako sa na nich argumentuje

Rasto

Pán riaditeľ Štátnej ochrany prírody je vášnivý poľovník a vypchaného medveďa ešte pri krbe nemá – tak sa mu nečudujme že chce loviť !!!!!!

Bobo7

bratia cesi sa uz tesia na odchytene medvede, ktore u nich vysadime :) inak sa mi to zda ako fajn riesenie, teda nie vysadit ich vsetky v cechach, ale niekde kde sa prirodzene vyskytuju a maju dost priestoru..

..inak po skusenostiach s vybavovanim par veci v statnej sprave, by som sa velmi divil, keby sa veci hybali spravnym smerom a nie smerom, ktory vyhovuje niekomu vysoko...

Robin Rigg

Už 8 rokov sa venujeme riešeniu škôd a iným problémom spôsobeným medveďmi a vlkmi. V súčasnosti pracujeme na zabezpečení odpadkov pred medveďom. Máme príklady aj tu na Slovensku, že medveď prestal chodiť, ako sú odpadky nedostupné (viď medvede.sk/?action=demanovska). Radi by sme sa boli zúčastnili na konferencii, ale neboli sme pozvaní. Je to úplne jasné, že súčasná politika Štátnej ochrany prírody aj Ministerstva životného prostredia je podporovať poľovnícke loby. Myslíme si, že už prekročili morálnu hranicu, keď sa snažia ovplyvniť ľudí nesprávnym tvrdením, že iba regulovanie počtu medveďov odstrelom zabráni škodám a útokom. Možno sa to zdá byť logický argument ale nie je pravdivý. Odstrel konkretných jedincov, ktoré sú už problemové je niekedy potrebný. Aby však neprišli potom ďalšie medvede je však takisto nevyhnutné zabezpečiť odpadky, chrániť včelíny, dobytok atd. Nie je jednoduché presvedčiť ľudí aby niečo zmenili, keď už majú pripravenú klasickú výhovorku, že na vine je počet medveďov a nič nepomôže. Samozrejme preventívne opatrenia fungujú, keď sú správne implementované - napr. pomocou strážnych psov sme redukovali straty na ovciach na modelových salašoch na minimum. Tieto fakty zrejme nevyhovujú ľudom, ktorí chcú strieľať (zrejme ich motivácia nie je len riešenie škôd ale aj trofej, poplatok, zážitok z poľovačky..) takže o tom neinformujú. Radšej pripravujú v úzkom kruhu svoje vopred dohodnuté argumenty za zavretými dverami, ako bola svedkom Soňa na nedávnej tzv. odbornej konferencii opísanej v článku.

Raymond

Ake polovnicke loby pre boha,ved tie medvede je potrebne nejako korigovat, ci akoze nechapem preco ich mame chranit ked niesu ohrozeny druh a niesme predsa v dobe kamennej, ze za kazdym stromom pri vstupe do lesa bude sediet medved. Vsetci tu hovorite aku ma stat polovnicku loby lenze este nikoho som tu nevidel napisat, okrem toho, nejake riesenie ,ktore by viedlo k naprave situacie a nepristupnost odpadkov riesi len velmi malo, by som chcel vidiet niekoho z Vas keby Vam medved odstrelil pol ksichtu, ze ako by ste potom pisali. Jednoducho ked ich je potrebne skorigovat,tak je to potrebne.

Vlado

Nuž nespomínam si na nejaký posledný prípad stretu medveďa s človekom pri odpadkoch, alebo ovčíne alebo včelíne. Iste je nepochybné, že odpadové nádoby je potrebné uzatvárať,avšak je to len jedna časť potrebných riešení a zúžiť problematiku počtov medveďa len na smetné nádoby je podľa mňa zavádzajúce.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum