Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Medvede budeme asi strieľať

Diskusná téma K článku: Medvede budeme asi strieľať

V pondelok a utorok 19. – 20.11. som sa zúčastnila na konferencii s názvom Aktuálne otázky ochrany prírody v územiach NATURA 2000. Konferenciu zorganizovali Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia. Mňa za HIKING.SK samozrejme zaujímala najviac problematika turistiky na území NATURA 2000 a taktiež medvedia otázka, ktorej sme sa na našich stránkach viackrát venovali.

Peter61

Tatranské kontajnerové medvede sa vyučia za kľučiarov, aby mohli pohodlne otvárať bufet

Jjano

@ntnt, prosím koľko sa stalo tých tragédií a kedy bola posledná?

Ja?No!

@ntnt Tak hádam poľovníci zájdu za agronómom a povedia mu aby už kukuricu nesiali. U nás sú tiež vždy všetky medvede v kukurici, ale aspoň je v lese kľud.

Ntnt

Ako vždy, čaká sa na tragédiu !? Až potom niekto "zodpovedný" možno pohne zadkom

Ja?No!

Asi ide prísť zima, keď nebezpečné šelmy žerú jadrové krmivo. Len aby sa neprežrali, lebo bude ogrcaný celý les.

Peter61

toten tutak 12 ročni članok treba zaše prečitac.
Btw. prof.Ing.Cibereja, CSc. môžete občas vidieť v správach o AMO .

Posumo

Peter61 kedy zmazu teba za tie tvoje kydy. KAZDY SLUSNY CLOVEK UZNAVA pravo na slobodny nazor . Zas jeden takzvany ochranca prirody co nevie aku diktaturu slova zaviest.

Peter61

@ posumo, kým ťa za tie kydy vymažú, kukni sa na dátum toho článku . A odvtedy sa dokopy nič neudialo, okrem staničkoch a kontajneroch.

Posumo

No konecne , uz davno mali medvede strielat alebo ich odstahovat ci priamo nastahovat do domu ochranarom a podobne nech maju radost. ERIKA BALAZA by som dal zatvorit do jednej klietky z medvedom , som strasne zvedavy ako by mu vysvetloval spolunazivanie ,ako by si rozumeli .

Peter61

chlapci, dostali ste to do fázy, keď poľnohospodári budú pestovať plodiny pre vysokú, čiernu a medvede.

A tie "staničky" za 22 000 € ? nou cement, šak Kanada by pri takých cenách skrachovala...

Martin knor

Pali, tiez nechcem, aby o tom rozhodovali polovnici. Preto si myslim, ze treba cosi navrhovat teraz. Pretoze polovnikom momentalne staci cakat a medlit si ruky. Raz sa to totiz prevali a potom budu mat pytliaci s bumazkami orgie.

V Tvojej uvahe o stabilizacii populacie je chyba. Spravna by bola vtedy, ak by sme za zivotny priestor medvedov nepovazovali iba les, ale aj luky, polia mesta a obce. Pokial by sme vsak chceli aby boli medvede zvieratka, ktore ziju v lese, tak su premnozene uz teraz. O tom svedci to, ze ich ten les zvacsa neuzivi a oni sa krmia mimo neho, najcastejsie v kukuirici. Je zrejme, ze s postupnym oteplovanim sa budu rozlohy kukurice v podhori zvacsovat, cim populacie medvedov opat porastu. A ked bude raz horsia uroda, vsetky medvede naklusu do sidel. Vidim ich osud velmi cierno, preto treba cosi robit hned.

Peter61

PaliT, pokus o jeden piatkový :
poľovníci sú najviac atakovanou skupinou , tak sú na to nakomplemetnejší, tak sa do toho prof.Ciberejovi nemiešaj :-)

PaliT

Určite by som nechcel, aby to rozhodovali poľovníci. Zaujímalo by ma, ako by nejaký skutočný odborník na medvede posúdil maximálnu populáciu medveďov, ktorá by sa už ustálila podľa úživnosti územia.

Ach áno, ešte by sa patrilo úplne zastaviť lov vlkov (vyvinuli by predačný tlak na mláďatá?).

Inak povedané, ak zoberieme do úvahy vzájomné predačné správanie samotných medveďov + úbytok z útokov vlkov + limity v zdrojoch potravy, populácia sa napokon niekde stabilizuje. Otázka potom znie, či tento počet umožní pokojnú koexistenciu s človekom. Vedel by napr. šéf NPMF povedať nejakú prognózu, kde je podľa neho horná hranica početnosti medvedej populácie na Slovensku? Možno by to bol aj námet na podcast.

Martin knor

Tak, ide o to co myslis pod "nieco robit treba". Ja pod tym myslim nieco co odstrasi (odplasi) medvede chodit sa krmit medzi ludi.

K tym stretom - myslim ze relevantna statistika neexistuje. Ja som medveda zahliadol az tento rok (zrejme dvakrat na zlomok sekundy) a kamarata dohryzol jeden v auguste. Tolko osobna skusenost. Neosobne - na rozdiel od vlanajsej neurody cucoriedok, tento rok bolo ovocia nadbytok a to medvedom este polovnici vystrielavali potravnych konkurentov (diviaky). To vsak opat nie je riesenie.

Mna by celkom zaujimalo, ci su zastancovia prisnej ochrany medvedov ochotni pripustit, ze ak sa budu medvede mnozit dalej rovnakym tempom ako doteraz, tak raz ich bude treba strielat.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma