Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Predvianočná túra Braniskom a Bachurňou

Diskusná téma K článku: Predvianočná túra Braniskom a Bachurňou

Len pár dní pred Vianocami sme opäť navštívili Bachureň a Branisko. Je to už naša predvianočná tradícia. Vždy sme sa tešili z množstva snehu a poriadne mrazivej zimy. Ale tento rok to bolo skôr jarné počasie, ktoré nás sprevádzalo. Či už po snehu alebo po blate – Branisko a Bachureň sú stále príťažlivými pohoriami.

Daulagiri

Viacdňové túry v málo známych pohoriach sú obvykle veľmi zaujímavé. Paráda, pekné navnadenie Stano.

Peter61

hm, preco mi tento príspevok pripomina autora starsej temy "Moj dnesny zazitok s polovnou strazou " ?

V3S

Vtipný mi príde skôr prehnaný strach niektorých ľudí z vecí, z ktorých by strach rozhodne nemali mať. A keď v konečnom dôsledku prejavia strach, tak si to nakoniec aj odnesú. Napríklad aj tým, že sa nechajú poslať do ... človekom, ktorý na to nemá právo. Duplom, ak by ten človek nebol triezvy. Kombinácia alkohol + strelná zbraň = trestný čin. Ak už niekto nie je schopný obhájiť svoje práva verbálne, prípadne fyzicky, tak stačí malá poznámka o možnosti telefonátu na PZ SR s podozreným na opitého človeka so strelnou zbraňou a to by si videl tú zmenu v správaní dotyčného.
Svoje práva si treba vedieť obhájiť! Knor, nebodaj si už zažil, že sa ti nejaký poľovník vyhrážal zbraňou? Zažil som mnoho stretov s poľovníkmi a nie zrovna priateľských. A práve preto im dám vždy pocítiť, že oni sú v prírode tí, ktorí ťahajú za kratší koniec.

Knor

To bolo vtipne: "nenechajte sa obmedzovat..." Si si vedomy toho, ze ten pytliak drzi v ruke zbran? Ze pravdepodobne nie je triezvy a jeho jedinou myslienkou je vystrelit si? Ze jeho myslienkove pochody su "jednoduchsie" a asi nebude schopny pochopit, co mu vysvetlujes?

V3S

K poľovníkom:
Právo poľovať na turistickom chodníku majú. V mnohých poľovných revíroch sa nájde časť s turistickým chodníkom, avšak poľovník musí vždy dbať na to, aby strieľaľ na presne identifikovaný cieľ a rovnako dbať na to, aby strela, či už pri zasiahnutí alebo nezasiahnutí objektu skončila v zemi za objektom. Jednoducho povedané, nemal by vystreliť na zver, ktorá napr. stojí na horizonte, za ktorým sa nachádza ďalší (les, lúka..), kam by mohla smerovať strela, ktorá cieľ nezasiahla a mohla by na ďalšom horizonte niekoho trafiť. Prax je však mnohokrát iná.

Právo zastaviť vás však nemajú. Majú povinosť informovať vás, že sa nachádzate v oblasti kde prebieha spoločná poľovačka. Pri výkone ich práva (napr. spol. poľovačka) vás musia jednoducho strpieť.

Neraz sa mi stalo, že som sa v takejto oblasti vyskytol. Ak vás čas nesúri, stačí chvíľu počkať kým pohon prejde cez úsek kadiaľ vedie vaša cesta a môžte pokračovať ďalej. Mnohokrát sa nie je ani kam vrátit. Ak sa dlhšie zdržíte na nejakom mieste (obed, fotenie, oddych....) može sa kľudne stať, že sa ocitnete v strede medzi pohonom a poľovníkmi, ktorí čakajú na svojom štande. V tom prípade, je lepšie chvíľu počkať aby ste sa zorientovali, ktorým smerom pohon ide. Je lepšie počkať kým pohon prejde cez vás, ako nevedomky smerovať k poľovníkom na ich štandoch. Ak nechodíte len po turistických chodníkoch, tak sa vám podobná situácia môže prihodiť veľmi ľahko.

A na záver: nenechajte sa obmedzovať poľovníkmi pri turistike. Dupľom, ked idete po turistickom chodníku a niekto na vás začne kričať aby ste sa otočili a šli do ..... Pokiaľ vás niekto slušne upozorní, že v oblasti prebieha spol. poľovačka, je iná vec.

K2

K Lacnovskej "zahade": ked som pozerala to prve video, tak sa mi hned na youtube v ponuke objavila aj dalsia reportaz o tom kopceku odvysielana asi o tyzden neskor: youtube.com/watch?v=eCh7zSGoO…
Prisli profesionalni geodeti s nejakymi GPS masinkami a odmerali to poriadne. Na strednych skolach asi nemaju dostatok financii na taketo vybavenie (alebo tie peniaze minaju inak :)), a asi ani to vybavenie, co tam maju, nevedia poriadne pouzit... No neviem, ale pri sledovani toho prveho videa som sa nemohla ubranit pocitu, ze vsetci akteri (ucitelia, studenti, aj moderatorka) si tam z divakov len robia srandu (napr. ten uskrn moderatorky v 17-tej sekunde, a tie teorie fyzikarky...). Alebo oni to fakt mysleli vazne?

Axel: myslis toho spravcu jaskyne, co ako jediny v prvom videu hovori ze je to len opticky klam?

Nonormal

Axel tú gravitačnú anomáliu zhrnul veľmi výstižne =D
Ale ako zaujímavý očný klam, to stojí za pozretie =)

Axel

No taaaak, ze gravitacna anomalia. Zhodou okolnosti rovno na parkovisku pri jaskyni a zhodou okolnosti tento vymysel na prilakanie turistov siri spravca jaskyne...
Ako opticky klam fajn (ano, naozaj sa ten kopcek zda, ze ide naopak), ale preboha nech v tom nikto nehlada nejaku serioznu fyziku a nebodaj sa neda ojekabatit ako ta ucitelka s partiou studentov geodezie !!!!

Knor

Az teraz som si pustil to video. Ale v nom o ocnom klame nehovoria, naopak. O co teda ide? Uz som zazil, ze sa mi rucicka kompasu tocila ako blazniva (v rotunde na Ripe), ale o tomto som nepocul.

Sona

O tej gravitacnej anomalii som doteraz nepocula, je to zaujimave. Dik za info.

KarolM

Pekná túra, ako každá cez Branisko a Bachureň... A vďaka za tip na vyhliadku na Veľkej skale. Len ma zaráža, že poľovníci vás zastavili pri prechode po značenom turistickom chodníku. Silne pochybujem, že na to mali právo (resp. že môžu poľovať na turistickom chodníku)...

Alexander

Nuž, včera sme videli začiatok spoločnej poľovačky kdesi za Udavským (neďaleko Humenného) a v pláne to tam nie je. Buď to nenahlásili alebo niekde inde "udělali soudruzi z NDR chybu..:-)"

Axel

Na jednom z posedov je tam pri okienku velky napis: nestrielaj tymto smerom, je tam posed..."
(alebo nieco v rovnakom zmysle)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma