Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bežky, bežkári a bežkodni I.

Diskusná téma K článku: Bežky, bežkári a bežkodni I.

Bežkári sú ľudia, ktorí sa v horách pohybujú na bežeckých lyžiach. Deň, ktorý bežkár strávil na bežkách (prejdená vzdialenosť minimálne 20 metrov), sa volá bežkodeň. Mnohí bežkári si vypestovali k pohybu na bežkách vrelý vzťah. Keďže už viac ako 40 rokov tiež patrím k uvedenej skupine, rozhodol som sa drobným historickým exkurzom a opisom možností bežkovania na Slovensku pozdvihnúť bežkárskeho ducha aj na Hikingu. Najmä keď medzi sviatkami nasnežilo aj v hlavnom meste.

Peter61

hehe, hehee a ja som si predvčerom kúpil skate Fischerky :-)

Pavel451

Kdysi jsem měl dvoje běžky, na každých jiné vázání, na jedněch bylo širší asi 75 na druhých užší (50)?, čísla nevím, kdo na tom jezdil ví o co jde. Jednou jsme si naplánovali akci na běžkách. Přejezd Vsáckých hor s přespáním na chalupě kousek pod hřebenem. Start na Třeštíku. Furt jsem zvažoval, které běžky si vezmu. Pořád jsem je přehazoval, přemýšlel, pak jsem si vybral, ale boty zůstaly ty druhé na ty jsem zapomněl. Slivka byla dobře sbalená taky.Tak za chvíli odjezd. Jeden známý nás hodil autem na Třeštík. Možnost návratu žádná. V hospodě jsem zjistil,že s těma botama a s tím vázáním asi nee. Tak jsme si dali o dvě piva více, mezitím jsme upravili boty nožem do správné velikosti, aby vlezly do jiných lyží. Naštěstí byly boty větší vázání menší naopak by to bylo asi horší. Nebylo to úplně ono,několikrát se to odeplo. Ale dalo se. S pomocí boží a s pomocí slivky jsme to zvládli. Byl to perfektní výlet jako vždy. Boty už jsem pak nikdy nepoužil. Skol.

Ixo

najlepsie je chodit mimo stopy a nespoliehat sa na nejaku preslapanu a znicenu stopu...

Sona

Specialna chutovka je stopa rozjazdena kolajami od traktora - nasledne zamrznute. Raz som tak po bezkovani skoncila v zdravotnickom zariadeni.

Vladimir50

Rozšľapaná a v noci zamrznutá stopa je v Malých Karpatoch častý jav. Špeciálne tam, kde sa na ňu dostanú v hojnom počte psíčkari, alebo pešiaci vychádzkári (turisti, pešiaci majú v MK pre bežkárov viac porozumenia) z Bratislavy a jej častí - Koliba, Rača a zopár ďalších lokalít. Už sa radšej podobným lokalitám vyhýbam, pár krát som v takejto stope škaredo padol.

Ixo

kozene NN75 neroztrhnete, to si skor zlomite nohu :-) skoda, ze sa daju zohnat len niekde. Ale pasuju len to tej pevnejsej neodlahcenej NN75 verzie viazania, napr. od Rottefelly alebo od Voile

Peter61
misou : etse lepsie je, ked ta osoba viedla kona -)
Vrana

2 Vlado: kto neroztrhol topanku na NN75 nie je bezkar :-)

Misou

Ešte niečo: je pôžitok jazdiť na pošlapaných stopách, zaujímavé je to hlavne vtedy keď to nejaká osoba pošlape keď je sneh mokrý a ja tam idem na bežkách potom keď to primrzne

Vladimir50

Ešte k NN75.
Ano je to jednoduché bežkárske viazanie, ale najmä v ťažkých terénoch a ak sa viac padalo, dostávali zabrať topánky na tomto type viazania. Ale o tom tiež píšem v bežkárskych príbehoch, ktoré sa snáď čoskoro na Hikingu objavia.

Rast

NN75 je klasicka telemarkova norma, ktora sa pouziva dodnes a stale, bud 3-pinova verzia alebo kablove verzie. Ta bezkarska odlahcena NN75 sa pouzivala kedysi a mala svoje vyhody, ze bola jednoducha a na viazani sa nemalo moc co pokazit. Skor sa nicili topanky.

Bežkár

Klasické viazanie Nordic Norm 75 malo svoje výhody. Pri prechode Veľkou Fatrou mi odpadla jeho vrchná časť a napriek tomu sa pri istej opatrnosti dalo bežkovať (aj zjazdy!). Ak by sa rozpadla špička nového viazania, musel by som sa brodiť po kolená v snehu. Dodnes mám jedny bežky-kameňačky so starým viazaním, ale majú už riadne ohobľované hrany:),

Jonathan.sk

Pre bežkárov čo si ešte pamätajú Gustáva Husáka ako svojho prezidenta: český Botas ešte stále vyrába topánky pre viazanie Nordic Norm 75.

Vladimir50

Bohužiaľ s tým počaasím to vyzerá naozaj zle.
Zaváhol som. Každý rok sa totiž snažíím aspoň raz prejsť - pre bratislavčanov klasickú trasu - Baba-Rača. Vraj v utorok na Troch kráľov tam bola výborná stopa, ak to však takto pôjde ďalej bude to v Malých Karpatoch stále horšie. A asi nielen v Malýc h Karpatoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma