Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bežkári malokarpatskí

Diskusná téma K článku: Bežkári malokarpatskí

Malé Karpaty sa ponukou svojich bežkárskych trás určite vyrovnajú aj Kremnickým vrchom. To nehovorím len preto, že posledných 30 rokov žijem v Bratislave, ale najmä preto, že obstojne poznám aj ostatné bežkárske lokality na Slovensku. V porovnaní s terénmi okolo Skalky však Malé Karpaty majú jednu veľkú nevýhodu – nízku nadmorskú výšku a s tým súvisiaci nedostatok snehu v teplých zimách.

Janovarga

tak tá zima 2012/13
bola fakt pamätná. Keď som bol ešte 12.4. bežkovať na Zoške, tak som si už v duchu hovoril, že snáď to už je naposledy v danú sezónu :-)

Knor

K teme bezkari a chodci.
Pred 2-3 tyzdnami som schadzal z Bieleho kriza okolo Haluzickeho pomnika a predpisovo som isiel vedla stopy. Jedovalo ma, ze bezkari robili stopu ako ozrati, chvilu zprava, chvilu zlava, no poctivo som sa snazil neskocit im na stopu. Az okolo mna prefrngol bezkar so psom. A bundas fujazdil priamo v stope za bezkarom. To ma tak napalilo, ze som uz isiel po chodniku rovno a bezkarske kluckovanie som ignoroval. Ked sa uz bezkari spravaju k stope macossky...

PaliT

Minulý pondelok pod Hubalovou išiel za páneškom na bežkách taký malý čierny fuzáč, pobehoval aj po stope, ale až tak veľa škody zas nenarobil. My sme išli poctivo mimo stopu na snežniciach, alebo v autom vyjazdenej stope pešom. Celkom harmónia tam vládla, stopu bežkárom nikto neničil.

Ski

poraď kde sa da v Karpatoch robiť skate
len okruh na Babe?

Vladimir50

ski: Ano na skate sú vhodné okruhy na Babe. Aktuálne sa tam sype hodne snehu, ale verím, že bude rýchlo upravený aj pre skate.

Sobi

ahojte!
viete mi prosím poradiť, kde sa dá dobre pobežkovať v MK?
ak som dobre pochopila, dosť dobrá je trasa Baba - Rača - dá sa v pohodke prejsť aj menej zdatným bežkárom?

A ešte taká vec - zajtra asi plánujeme túto trasu, kde sa nastupuje a ako sa najrýchlejšie dostať na P. Babu? Autobusom, alebo tam chodí nnejaký bežkársky bus?

Prípadne, ak máte dajte prosím, nejaké aj iné typy na bežky v MK :-)

ĎAKUJEM a pekný deň:-)

Vladimir50

Pre začínajúcich bežkárov sú asi najlepšie okruhy na Pezinskej Babe. Trasu Baba Rača prejde aj začiatočník, odporúčam však väčšiu skupinu, prípadne ísť s niekým, kto túto trasu pozná, teraz je tam aj pár spadnutých stromov. Obvykle sa chodí autobusom do Pezinka, okolo 7,30 z Bratislavy a potom je prípoj v Pezinku na Babu a zajtra by to mohli aj posilniť.

Pekné trasy sú aj v okolí Zochovej chaty a pri hrade Červený kameň.

V blízkom okolí Bratislavy sú pekné trasy nad Račou - vyviezť sa na parkovisko pod lesom pri ceste na Biely Kríž alebo ku horárni na Peknej ceste - až ku závore, alebo k Červenému mostu - bežkovať sa bude iste dať aj v doline Vydrice, alebo na Kobyle nad Dúbravkou a samozrejme možno sa odviesť aj na Kolibu, prípadne až hore k vysielaču na Kamzík.
Znalí poznajú pekné trasy al z Lamača.

A keď sa tak dívam z okna, myslím si, že zajtra sa bude dať bežkovať aj pri derivačnom kanáli smerom do Čuňova - s východiskom povedzme pri známom bufete Vyza, bežkári robia stopu aj na novej cykloceste okolo Malého Dunaja a možno tiež novú cyklocestu Jurava bude asi možné v tomto počasí vyskúšať na bežky - ak nechcete ísť hore na hrebeń.

Nuž musím pochváliť Tomáša Trstenského dobre načasoval ten môj článok o bežkároch malokarpatských.

Sobi

super, vďaka za odpoveĎ. Je tá trasa Baba- Rača nejako značkovaná? My sa asi zajtra tam pôjdeme mrknúť prvý krát :-)
nie sme z BA, ale z TT :-)

Vladimir50

Samozrejme, že je to značené - červená turistická značka, akurát vrchol Somára sa obchádza. Odporúčam pozrieť si najnovšie informácie tu: bezkar.sk/, alebo tu: nabezky.sk/, a tiež uvedomiť si, že na trase vyčíňala nedávno kalamita, pozri tu: hiking.sk/…/kalamita_v_malych…,
Predsa len by bolo dobré, aby tam s Vami išiel niekto, kto trasu pozná, aj keď možno očakávať, že zajtra tam bude vysoká frekvencia bežkárov. V najhoršom prípade môžete ostať na okruhoch na Babe.

Tidoj

No a najmä - čítal som, že prechod cez Babu je pre sneženie uzavretý, tak či tam pôjdu zajtra autobusy...

Vladimir50

Tibor,

máš pravdu s tými autobusmi na Babu to ani zajtra nemusí byť jednoduché.

A ani na hrebeni to po tom prívalu snehu nemusí byť jednoduché + možno pribudli ďalšie polámané konáre a idete tam (Sobi) prvý raz... a tiež som si uvedomil, že treba odbočiť na neznačkovanú trasu k Haluzického pomníku pod Bielym Krížom - naštudujte si to aspoň na mape, lebo po modrej dolu do rače popri ceste je to náročné a nebezpečné.

Inak všetkým, čo vybehnete cez víkend do Malých Karpát na bežky Vám prajem pekné zážitky, ja práve leziem do postele - idem sa potiť, došla na mňa dajaká choroba.

Sobi

Ďakujem za príspevky :-) nakoniec som bola na bežkách iba ja, ale len v Smoleniciach ( to máme od TT najvbližšie a poviem Vám - nikdy v živote :-( ).
Ale v piatok/sobotu by sme radi túto trasu prešli...prípadne na serveri nabežky.sk boli trasy okolo sv. Jura - ale netuším či je to značené, alebo nie...

ešte sa chcem spýtať, čo je také náročné pri ceste do Rače? Veď prípade by sme vzali bežky na rameno :-)

MisoB

Čo si pamätám, z Bieleho kríža do Rače po modrej je to relatívne strmé a vyšmýkané, navyše slalom pomedzi stromy - takže pre začiatočníka nie príliš vhodné. S bežkami na ramene po vedľajšej asfaltke by to šlo... ale správny bežkár berie bežky na pleco, len keď má zlomenú nohu :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum