Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc - strecha Európy 2.

Diskusná téma K článku: Mont Blanc - strecha Európy 2.

Na T?te Rousse, v miestnosti, kde sa dajú za drobný poplatok prenajať skrinky na uloženie si vecí, je zasvietené svetlo, a tak sa idem obliecť sem. O chvíľku sa pridáva aj Michal a spolu vchádzame do jedálne, kde sú po zemi ešte stále naukladaní spiaci ľudia na karimatkách, preto sa snažíme byť čo najtichšie. Raňajky, ktoré boli zvolené tak, aby boli čo najvýdatnejšie, mi dolu krkom veľmi nejdú. Očividne trpím syndrómom predbiehajúcej sa hlavy, čo znamená, že moja myseľ je niekde na ľadovci, zatiaľ čo ešte nervózne raňajkujem.

Jonathan.sk

Jo,jo, pri svojom prvom výstupe na Blanc, keď sa otvorili hranice, som trávil noc na Vallotke neplanovane, večer tam prihrmelo za autobus Spišiakov taktiež bez aklimatizácie a dobrá tretina z nich tiež celú noc chválila dávida do ešusov. Zažil som už aj príjemnejšie noci :)

Vrana

jasne, gratulacia kazdemu co da kopec +/- 5000 m, nie je to zadarmo

Eric

PK: Na to som si uz zvykol, ze som srac :)))
Inak, vnutrajsok Vallotky jasne deklaruje kolko ludi tam chodi bez dostatocnej aklimatizacie, tolko obsahov zaludkov som pokope este nevidel. Je mozne ze tam niekde aj bola ta pizza spominana v clanku :)))

Eric

Jo, ked sa vyjde a aj v pohode zide dolu, tak sa da potom chvalit, aj s dvanastrocnymi aj s 90 rocnymi spolubojovnikmi. Ak sa vinou nedostatocnej aklimatizacie nieco zle stane (sam som bol svedkom nejednej udalosti), tak sa bucha hlava o stenu. Kazdy sme strojcom svojho stastia, ja som iba daval do pozornosti, ze v pripade nezletilych je to aj o istej zodpovednosti a okrem toho na zaklade takychto hrdinskych prispevkov sa moze niekto neskuseny, ale zato "trenovany" vydat do takychto koncin a zle dopadnut. Ale to je obohrana pesnicka. Samozrejme k uspesnemu vystupu aj zostupu gratulujem, ako autorom clanku a fotiek, tak nemenej aj Martinovi S. s partiou. Vzdy je to zazitok na cely zivot.

Vrana

2 PK: sme :-)

2 Martin K: cital. V podstate aklimatizacny model mal rovnaky, teda ziadny. Behal po pamiatkach (Cuzco 3500 m, MaPi snad ani 3000 m, Puno 3800), po Altiplane a potom isiel na 6000 m kopec. Vysiel no. Co chces viac pocut ? Pochvalu ?

Chod na Blanc bez aklimatizacie, nakukni do Vallotky (ak sa po nu vobec dostanes) aby si bol v obraze co to je za "chata" a potom napis ci ten scenar co dole kolega popisal je normalny alebo nie. Fakt som zvedavy :-)

Peter61

Zdenci,
pred par rokmi na biv. Balmenhorn (4100) na treti den utekali dole skoro vsetci, co tam vysli lanovkou, aj moj partak, co vysiel z Al.Valsesia peso. Druha cast vypravy ich videla pri navrate ku lanovke na Indren, vyzaralo to ako Waterloo, skoro kazdy spekuloval kde v buse su ake ATB. Ked dosli do dediny, nic im nebolo. ( btwdvaja z nich su horoinstruktori)
Ostala akurat jedna zubrienka cca 22 rokov, co rok "iba" hrala volejbal a surfovala a nos ani do VT nevystrcila. Stvrty den sme to zabalili aj my, problem sme mali iba s vetrom, nie s vyskou.

Zdenči

Ale neda sa to popisovat ako navod na vystup na Blanc ani ine vysoke kopce....

Zdenči

Turisti od nas z klubu rozpravaju a je to zdokladovane aj fotkami, ako hore na Mont Blanc s nimi vysli decka v podobnom veku ako slecna z tejto diskusie a takisto bez problemov. Venovali sa v tych casoch turistike, ale nie nejako extremne. Aklimatizaciu predtym nemali ziadnu. Ale ako ich poznam, dnes by to uz urcite nedali :-))) Pocasie ale takisto idealne, bez oblacika a vetra.

Peter61

eric, vrana: konecne vam doslo, aki sme sraci (= my 3). Ja sice najmensi, lebo ma tak najviac bolieva hlava ale to fakt netusim ci z chlastu, soferovania, alebo z vysky. Osobne mam v takych vyskach najviac okolo 2 000 m/d, naposledy tusim 1 700 na Dufoursp. Ale aj tak so tiez sracka.

Eric : keby to Martin S. napisal, ze trenuju tak rachlo, ze prehliadli tych, co za nimi potia krv, nepoviem. OK, ale napísať takto "Neboli sme špeciálne trénovaní" ... je nesprávna interpretácia faktobv Ja som zazil AMS aj v 2600 mnm pod Neue Prager H.
Co sa tyka denneho vystupu, tych 300-400 m/d nedodrzuje dokopy nikto, vieme. Ibaze treba mat aj plan B.

Knor: dotycny Tomas mal viac stastia ako rozumu. Jasne popisuje svoju AMS, ktore nastastie nepresla do HAPE alebo HACE. Na HACE zomrel asi pred dvoma rokmi domorody sprievodca na Aconcague. Zachrancovia boli tak vycerpani, ze ho nemohli niest.
Asi pred 3 rokmi pakistanska armadna helikoptera zachranila 1 zo 7 clennej skupiny (CR+SR) zo sedla v cca 5 500 m, druhy zomrel. 2/7 je vysoka dan za rychly postup.

Knor

Pre Michala S.
Cital si co sem capol Peter v pondelok?:
tomasvilcek.blog.sme.sk/…/fas…
To je ina kava ako kopceky v Alpach. A to sa Tomas turistike ani nevenuje. Preco by potom niekto, kto sa turistike venuje, nemohol (na lane, cize s pomocou) v 12 rokoch v idealnom pocasi vyliezt Mt Blanc? (Misovia hore podla mojho nazoru idealne pocasie nemali, ale zasa vysli im vyhlady.)
Celkovo, nechapem co sa tu ludia tolko pohorsuju. Diskusia je korektna a fajn. Najviac ju zhadzuju "pohorsovatelia".

Vrana

Len cumim. To 12 rocne dievca co dalo Mt. Blanc bez aklimatizacie s bivakom na Vallotke zije niekde v Tibete alebo na Altiplane ?

Eric

Sakris o co tu ide? Zas nejake preteky? Ak poznam svoje telo z podobnych vysok a viem, ze takyto vystup na jeden sup mi nic nerobi, tak O.K., mozem ist (ale ani to nie je zaruka, ze vsetko bude O.K.). Ale nejaka "kondicka" zo slovenskych hor mi nepmoze absolutne nic povedat o tom, ako budem reagovat na jednodnovy vystup (je uplne jedno akym tempom) z 1000 m do 4000 m. To je jednoducho nezodpovednost a uz uplne brat tam ludi, za ktorych som zodpovedny (deti). Myslim, ze na hory som chodil dostatocne pravidelne a kondicku som mal viac nez dobru v case, ked som vystupil z 1000 m do bivaku v 3700 a v noci som myslel, ze mi budu musiet volat vrtulnik...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum