Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Súkromná prírodná rezervácia Rysia

Diskusná téma K článku: Súkromná prírodná rezervácia Rysia

Prechádzka popri prírodnej rezervácii Rysia vás zavedie do krásneho bukového lesa, kde môžete obdivovať prírodou vymodelované tvary stromov. Stačí sa len zastaviť, vdychovať vôňu lesa a kochať sa nádhernou prírodou. Ak máte radi odľahlejšie miesta, pokoj v prírode a obdivujete prírodné krásy, tak toto miesto vás určite očarí.

Dzakomoo

@ sanco: narok na financnu nahradu nevznika na pozemkoch v sukromnom chranenom uzemi. §61e zakona OPaK. jasne ako facka.

Florián Dekret

Citujem J.Lukáča, jeden jeho príspevok v diskusii na fb: "Na našom súkromnom majetku je naša súkromná prírodná rezervácia, ktorá v osobitnom vykonávacom predpise má povolený voľný pohyb ľudí, domácich zvierat a psov bez obojkov a vodítok...."

Jjano

Sanco, závisí to od konkrétneho územia, orgán ochrany prírody môže zrušiť daný zákaz. Neviem, ako je to konkrétne vo vlčích rezerváciách, ale predpokladám (a dúfam), že Vlci využili túto možnosť a požiadali o zrušenie zákazu. Verím, že skôr či neskôr bude toto niekto od Vlkov čítať a dá nám vedieť.

Sanco

PaliT, to je mi úplne jasné, no ja som myslel konkrétne súkromné rezervácie, kde je podľa zoznamu ŠOPky vyhlásený 5. stupeň ochrany, ..., ako je to tam?

Peter61

PaliT:
presne ( ako vzdy). A sme v Tatroch !

PaliT

Ak je celospoločenským záujmom, aby bol niekde vyhlásený napr. bezzásahový režim, tak potom musí štát pozemky vykúpiť za trhovú cenu, ktorá vychádza z toho, čo by tam vlastník mohol vyhospodáriť. Alebo musí platiť náhradu škody.
Predstav si napr. že nejaká rodina celé generácie zveľaďuje svoj majetok, skupuje role, hospodári a potom tam zrazu niekto povie, že tam je drop a ty tam nemôžeš orať a siať a máš sa stať nedobrovoľným sponzorom nejakej rezervácie. Ak štát (rozumej občania) hovorí, že ide zasiahnuť do tvojich vlastníckych práv, potom musí postihnutého majiteľa odškodniť. Inak hrozí, že sa zopakuje história, kedy majiteľ pekárne musel ľudovým milíciám odovzdať kľúče od svojho podniku, lebo teraz si naň robí nárok "ľud".

Sanco

mňa by celkom zaujímalo, ako je to s vyplácaním peňazí od štátu z dôvodu znemožnenia využívania lesných porastov na hospodárske účely. Bol by paradox, ak by majiteľ bral zo štátneho rozpočtu peneži z tohto dôvodu ..

Lubo

V cisto teoretickej rovine:
Otazka znie, ci je SOP opravnena vykonavat kontrolu v sukromnej prirodnej rezervacii. Kedze ju musela vyhlasit ona, je asi aj prislusna.
Je to samozrejme blbost, lebo si neviem predstavit, ze by tam CHKO posielalo svojho strazcu, aby sliedil pri Rysej.

Pohodajazz

Mimochodom, mám tu dotaz. Združenie Vlk tvrdí, že v ich súkromných rezerváciách sú za voľný pohyb ľudí. Podľa zákona tam však platí 5 stupeň ochrany, čo túto možnosť vylučuje. Ak sa pôjdem pozrieť do vlčej na čergove a náhodou natrarfím na sfanatizovaného strážcu a vyrúbe mi pokutu, preplatí mi ju združenie? :D Samozrejme nemyslím to vážne, ale podľa zákona voľný pohyb v piatom stupni ochrany je prísne zakázaný. Ach tie zákony...

Lubo

@phalike
Trasa je doplnena do faktov.

Alexander

Len poznámka. Niektoré tvary stromov na fotkách nie sú prirodzené, ale práve zásahom človeka - tzv. hlavové buky, keď človek zrezal časť stromu, ostatné nechal, aby to rástlo ďalej a mohol potom neskôr rúbať znovu...To len pre info a upresnenie. Inak ale super, rád by som sa tam pozrel.

Knor

Pekne. Kedze zaciatkom leta planujem ist po tej cervenej, budem mat oci otvorene a mozno kusok zabrdnem dovnutra toho lesa.

Phalike

Krasne zakutie vdaka za tip.

@redakcia: Bolo by vhodne doplnit do clanku suradnice rezervacie alebo trasu tury pre pohodlny preklik do mapy ;)

Dzakomoo

ozaj je to celkovo krásny kraj. tie buky až abstraktných tvarov vždy rád vidím v lese a obdivujem ich. niečo by ma ale zaujímalo. na niektorých fotkách vidieť prácu motorovej píly (orezané konáre). to bolo fotené priamo v tej rezervácii?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov