Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma navleky

Peter61

Ursus,

  • "tekutý kov" teda dvojzložkové lepidlo s takouto prezývkou je po zatvrdnutí opracovateľné ako kov. Ak by som šiel do lanka, tak by som asi vytiahol tie zvyšky, čo nám zostali po lepení mailoniek
    camp-usa.com/…/oval-quick-lin…
    na Medených lávkach a Bodoni.
    svts.sk/?s=kontrola zlaňákov
    prevyk.eu/?id=4&subid=20…
    Akurát že kvôli lanku kupovať tekutý kov by sa Ti asi nevyplatilo.
  • nejaké 1-2 mm lanko + pár spojok stojí 0,nič.
Ursus

Ja som to spajkoval cinom,bežne sa tak opravujú oceľové lanká v bowdenoch, len zrejme sa na to používa iný cin, alebo sa to možno na vyššiu teplotu musí nahriat, asi som mal tranzistorovy cin :-) vydržalo to asi len jednu túru, ale tie lisovacie spojky vyzerajú fajn,mám šikovný obchod so spoj.materialom blízko, len teraz všetko zavreté bolo este. Ak nezozeniem tie spojky skúsim ten hypalon predsa. Inak ja som bol s oceľovými lankami spokojný,som si na to zvykol a s lepením snehu som sa nestretol. Jedine keď som ich použil na bezkove topánky tak by som uvítal keby sa ešte dali viac utiahnuť. Mal som utiahnuté max. a stále to bolo voľné.

Ondro_RK

--> ursus,

k tej prípadnej oprave ma ešte napadlo - namiesto spájkovania je možné použiť aj lepenie, čo bude skôr dostupnejšie a možno aj vhodnejšie.

Vhodné by bolo na to použiť špeciálne dvojzložkové konštrukčné lepidlo - tekutý kov, napr.:

Inak postup rovnaký:

odstrihnúť pôvodné lanko na okách -> zabrúsiť to pilníkom -> vyvŕtať otvor -> pripravenú dĺžku lanka zvoleného priemeru vsunúť do diery s presahom lanka do vnútra oka (stačí a najlepšie bude úplne obyčajné lanko, t.j. nie nerezové ani teflónové) -> zalepiť tekutým kovom lanko v diere -> na presiahnutom konci lanka v oku ešte vytvarovať poistnú hlavičku ako je naznačené na fotke č.03 zo včera a je to a bude sa na tom dať aj zlaňovať :-)

Peter61

Sloe, dobrý bod.
Ani na hypalóóón sa sneh nelepí. Lepí sa na nylonové popruhy : staršie modely, (núdzové) opravy...

Sloe

Mimo ine - nelepí sa na to lanko sneh...

Peter61

PChH,
dovoľujem si pripomenúť Ti nesmrteľný bonmot p.Polívku na adresu p.Chýlkovej.

Ondro_RK

Ešte pridávam 3 fotky, z ktorých to možno bude jasnejšie, ako som to myslel...

Spájkovaním [ korzar.sme.sk/…/spajkovanie-k… ] okrem zaliatia otvoru vytvoriť vo finále aj podobnú hlavičku, ako je na koncovke toho priloženého cyklistického lanka.
Myslím, že šikovný kutil, zámočník a.p. s potrebným vybavením by to hravo zvládol, ale ako som už nižšie písal - životnosti hypalonových popruhov sa to nepriblíži.

Ursus

Ďakujem všetkým za rady,pajkovat som skúšal, ale dlho to nevydržalo. Skúsim niekde zohnať tie popruhy hypalonove. Ešte raz vďaka za všetky nápady.

Ondro_RK

...hej, ešte k tým oceľovým lankám - ono sa to dá rôzne provizórne spraviť:

  • originál Treksport spletené lanko z viacerých prameňov má v priemere cca 1,7 mm

  • a ja, ako cyklista by som napr. na opravu použil aj brzdné oceľové lanko (radiace má ešte menší priemer:-), ktoré má spletené priemer cca 1,4 mm.

=> napr. dala by sa odstrihnúť potrebná dĺžka, na originál kovových očkách Treksport Gaitor po pôvodných lankách prevŕtať dierky - cyklistické brzdné lanká zasunúť do takto vzniknutých otvorov a zaspájkovať to :-)

Prípadne, ako píše Peťo - do železiarstva lanko a spojky...

...ale to sú myslím len také ,,krátke" dočasné riešenia, keď sa to dá riešiť lepšie - tými popruhmi z hypalonu.
Pretože životnosť cca 3 roky - oceľové lanká, s prípadným menším úrazom (poškriabaná ruka, prepichnuté bruško prsta/prstov v teréne, poškodenie membránového oblečenia a.p.) a životnosť bez problémov 10 a viac rokov je trochu rozdieľ!

Mne tie popruhy od outdoordesigns na návleky Gaitor sadli ako riť na šerbeľ a myslím, že je to ešte oveľa lepšie riešenie, ako originál od treksport výrobcu!

Čiže, ak originál lanká od treksport - pýtal by som sa v predajniach, kde takéto výrobky mali v ponuke alebo by som kontaktoval predajne Hudy, kde tie hypalonové popruhy predávali, či ich ešte v niektorej predajni posledný pár nemajú alebo zobral návleky a obehol predajne vo svojom okolí, či by niečo na tie moje návleky mali, ako náhradu za zničené originál oceľové lanká ;-)

Peter61

Ondro, tiež som dačo podobné riešil.
Narezal som si pásky, vymenil prasknutú pracku na vnútornej strane a drží to.

Ondro_RK

--> ursus,
keďže som tu už nižšie v r.2007 tiež niečo písal, tak môžem aj teraz zareagovať...

Návleky Trekspor Gaitor Basic používam už cez 12 rokov a u mňa maximálna spokojnosť.

Pokiaľ zháňaš originál náhradné oceľové lanká na tieto návleky, tak tie už takmer určite nikde nekúpiš - to by muselo byť fakt veľké šťastie na posledné skladové lanká niekde v nejakej predajni natrafiť...

Mne sa tie moje oceľové lanká po pár rokoch používania roztrapkali a takmer celé pretrhli.
Keďže som používal aj návleky od výrobcu outdoordesigns, na ktorých neboli oceľové lanká, ale upínacie popruhy z hypalonu...

(Hypalon - ,,Tento materiál je jeden z nejodolnějších vůči oděru, protrhnutí či prořezání ze všech podobných materiálů dostupných na trhu. Vyznačuje se vysokou pevností, dlouhou životností a pružností pro dokonalý komfort. Navíc si své vlastnost zachovává i ve vysokých nadmořských výškách za přítomnosti vysokého UV záření a extrémně nízkých teplot. Hypalonem se vyztužují namáhané oblasti jako kotníky a lokty na oblečení určeném pro náročné sporty jako je extrémní skialpinismus, horolezectví ,drytooling, ledolezení apod.)

...tak som ich vyskúšal dať na návleky od Treksportu a nakoľko sedeli presne, tak som ich kúpil v predajni Hudysport, pripol na Gaitor návleky a neskôr prikúpil ešte jeden pár do rezervy ( tú som ešte nepoužil :-) a je to oveľa lepšie riešenie, ako s oceľovými lankami (foto na konci textu)!

Je ale otázne, či sa tieto upínacie popruhy [ trekmates.co.uk/gtr-ms-x10507… ] ešte dajú kúpiť v predajniach Hudy, lebo ako pozerám už od tohto výrobcu ich produkty v ponuke nevidím, ale tak treba sa informovať/opýtať...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov