Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Zmierovací kríž

Diskusná téma K fotke: Zmierovací kríž

Asi jediný kríž tohto druhu na Slovensku. Kríž, ktorý pravdepodobne postavil vrah na mieste svojho činu, aby sa zmieril s rodinou obete. Nájdete ho v lese nad košickým sídliskom Ťahanovce, GPS približne. Ak sa chcete dozvedieť o pôvode tzv. zmierovacích krížov viac skúste: http://www.smircikrize.cz/, alebo: https://www.youtube.com/watch?v=tozh5TL9A9E. O problematike zmierovacích krížov toho nájdete na internete veľa. V Čechách a na Morave ich identifikovali už viac ako 1 000 a existuje tam aj silná a dobre organizovaná komunita, ktorá ich vyhľadáva a snaží sa zisťovať k nim aj históriu.

MatusM

Veľmi zaujímavá téma, doteraz som o týchto krížoch nič nevedel. Ak ich je v Česku vyše 1000, tak aj na Slovensku ich bude istotne zopár, nielen tento jeden.

Vladimir50

Matúš, v reakci na túto fotku mi jeden známy povedal, že vraj ich je na Slovensku zatiaľ identifikovaných šesť. Ale nenašiel som iné zdroje k počtu týchto krížova na Slovensku.
To, že ich je na Slovensku menej môže byť zapríčinené aj tým, že v dobách Uhorska a Českého kráľovstva bolo terajšie Slovensko súčasťou iného štátu ako Čechy a Morava, a v týchto štátoch (kráľovstvách) neplatili rovnaké zákony. Napríklad aj tzv. rakúske právo a uhorské právo sa líšili (napríklad pri dedení) aj v dobách Rakúsko-Uhorska. Možnosť postaviť svojej obeti kríž a potom slúžiť rodine pozostalých (vraj až 10 i viac rokov) bola bola ustanovená priamo v zákone ako trest pre vraha - za určitých podmienok.

Pilgrim

Tiež ma táto téma celkom zaujala, tak som sa na ten kríž bol dnes pozrieť. Tie uvádzané GPS súradnice sú ale veľmi nesprávne, kríž je v skutočnosti 740 metrov severnejšie, iba asi 10 metrov vedľa náučného chodníka. Ja som mu dnes zameral tieto súradnice: 48,76951N / 21,27623E.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma