Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dolomity - okruh Anello dell Sorapiss

Diskusná téma K článku: Dolomity - okruh Anello dell Sorapiss

Je asi jedno, ktorého sprievodcu po talianskych Dolomitoch otvoríte alebo ktorého znalca Dolomitov sa opýtate. Zovšadiaľ sa dozviete, že Anello dell Sorapiss, okruh Sorapiss, patrí v Dolomitoch k najkrajším túram. Jedni hovoria, že je to pre nádhernú tyrkysovú farbu jazera Lago dell Sorapiss, iní zase, že je to pre odvážne vedené lávky nad hlbokými údoliami. Ďalší tvrdia, že pre krásne výhľady na okolité horstvá. Tak či onak, všetci sa zhodujú v tom, že Sorapiss treba navštíviť.

Knor

Ahoj Jano,
Kde tie mapy kupujes? Mam pocit ze u nas sa daju zohnat len tie F&B. Ak Internetom, mozes dat link na stranku?
Inak, mna znicil najma prvy den ked som mal poriadne prevysenie, kvoli 4l vody tazky batoh a ku koncu som musel v burke bez oddychu letiet. Druhy den som to iba dorazil. Ten Talian siel na kopec Sorapiss, no je to tam III UIAA, co nie je na mna, tak som sa k nemu nepridal. Vystup na Monte Poppera by mal byt lahsi summitpost.org/…/821939.

Ismael

Ahoj Knor, pozeram, ze druhy den na Sorapiss si mal naozaj husty :-).Je to ako cely okruh a lavka Cengia del Doge navyse. Klobuk dole, riadna streka.
Co sa tyka map, ja si obstaravam len talianske Tabacco. Zda sa mi, ze nemecke mapy ignoruju inojazycne geograficke nazvy. Na Tabacco mapach je vacsina nazvov dvojjazycna (tal+nem), niektore nazvy su trojjazycne, ked pridavaju este ladinsky nazov.

Knor

Opat som si precital clanok, najma kvoli nazvom. Zjavne som mal trochu horsiu mapu (F&B) no dalo sa podla nej ist. Najviac mi pomohla nad Slataperom, kde je znacenie velmi chabe. Nastastie spod masivu som zbadal lavku.
Mam vsak poznamku k vode. Ta na Cengia del Banco bola zlta (naberal som ju do flase), radsej som ju nepil. No ak cestou do Forcela Grande zbehnete do udolia (menej pouzivana vetva na Rif S Marco) tak tam tecie cistucky potok a nedaleko razcestia (50 m?) je na chodniku 280 vydatna vyvieracka.

Knor

Pekne, tie feraty nie su narocne, no kvoli exponovanosti sa mi feratovy set zisiel. Zaujimave je, ze pocas okruhu moc zo Sorapis neuvidite, zato na okolite partie Dolomitov su paradne vyhlady (najma z feraty Berti vidno od Antelao az po Tofany).

  1. den Ponte degli Alberi 11:00 - Brovedani, Minazio - bivak Slapater (dosiel som don v burke, ma iba 3 funkcne postele, o 21:30 sa dovalil este bradaty Talian s lanom).
  2. den Berti - L Sorapis - Vandeli - opat Minazio - cast Doge - bivak Votolina (velmi pekny, hoci dost od ruky).
  3. den iba dolu Doge k Ponte degli Alberi, bo mam akurat tak dost.
Knor

Vdaka. Bol som v tom, ze su to B-cka, no teraz som sa pozrel na voltek.cz a pisu C az D. V takom pripade je vec jasna.
Ja som bol zatial iba 3 dni v Sextener Dolomiten, bo su najblizsie :-).

LuboG

Pouzivat ferratovy set je vlastne rozhodnutie kazdeho, aku mieru rizika chce akceptovat. Ak je niekdo free climber tak nepouziva taketo zvytocnoti :-) Niekdo pouziva kompletnu vybavu aj na "ferrate" v Banskej Bystrici. Ja by som bez ferratoveho setu, prilby a vhodneho vybavenia a vystroje na ferraty v Sorapiss nesiel, urcite to nie su A,B, ferraty a zradnych miest je tam dost. V Dolomitoch sme za 10 rokov presli min 30-50 ferrat a urazov a "hrdinov" sme videl dost. :-)

Knor

OK, len si to chcem este upresnit. Teda Ty si feratovy set mal a pouzival si ho?

LuboG

Tento okruh som siel vlani s dcerkou. My sme odparkovali v San Vito Di Cadore, fajnove vyhladove parkovisko nad meteckom. Nastup od tial je dost dlhy a to aj s vyuzitim lanovky, nakolko prevysenie je vacsie ako z TreCroci. Ranne kapucino na spominanej San Marco bolo az tusim o 11, hore k Slapeteru a potom hned ferrata Berti, a spominana Cengia Del Banco, k chate Vandeli sme zostupovali az o 17tej a to jazero bolo celu dobu smaragdove. Nakolko ciel bol bivak Commici tak este 3h ferratou Vandeli, az sme o 21 prisli k uplne preplnemu bivaku, hladni smedni.. :-) Druhy den zostalo dokoncit okruh cez peknu cesticku Minazio k Slapeteru, znova kapucino na SanMarco a dolu popod lanovku az do SanVitoDiCadore.
Clanok je pekne napisany, detailny popis vsetkych miest, okruh je skutocne velmi pekny, kazda cast je zaujimava niecim inym. Asi najlepsie je ist ako popisuje autor a prespat na Slapeteri, bivaky su rovnako velke, naviac Commici byva asi prvy na dosah od Cortiny a sedla TreCroci..

Ismael

Ferratovy set by som doma nenechaval. Na ferrate Vandelli je potrebny, bola aj zrana dost vlhka. A na ferrate Berti, ktora je velmi strma a zostupoval som nou, je treba dvojnasobne.
S vodou na chatach nie je problem, bral som si aj ja, je pitna, aj ked to asi chatari nikde nepotvrdia :-).

Adushka

Výborný článok, ďakujem za zdieľanie parádnej túry :)

Knor

Nadherna tura. Predpokladam, ze feratovy set tu nie je treba. Alebo ano? Tiez sa chcem spytat, da sa na tej chate kde ste spali nabrat voda?
V lete som sa pozeral na juh zo Sextener Dolomiten, ale videl som skor Marmarole. Rad by som sa kdesi tadeto tento rok potulal. Ja som na chate (pod Zwolferkogelom) nemal polpenziu, len som si kupil cosi na pitie. Taliani s tym nemali ziaden problem. Vdaka tomu som oba dni vyrazal z chaty ked este aj personal sladko buvinkal :-) .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum