Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Malý Ľadový a Ľadový štít

Lubo

To je na "debatu" s pripadnym strazcom, ktory by chytal turistov tvariacich sa ako horolezcov. Ak medzi nich patris, radsej vezmi vodcu alebo vystup vykonaj v ramci organizovanej vysokohorskej turistiky, inak sa vystavujes riziku pripadnej pokuty.

Upozornenie sa automaticky zobrazuje pri vsetkych VhT turach, ktore su mimo TZT a preto na ne platia odlisne pravidla ako pre beznu turistiku v Tatrach.

MaM

Jaký smysl dává věta: "Nejde o horolezeckú túru, hoci sa v nej môžu nachádzať krátke čiastkové úseky, odbočky a/alebo mikro-varianty, ktoré de jure podmienku horolezectva podľa Návštevného poriadku TANAP-u môžu spĺňať." De iure tedy splňuji zákon a de facto ne? Co je "krátký" úsek (kolik metrů nebo kolik úseků)?

Michal Bašo

Ahoj Havak. Táto trasa je asi technicky najmenej obtiažna, pokiaľ pôjdeš z malého na veľký popod hrebeň. Ale napriek tomu, lano by som určite odporúčal brať, nie je to chodník a či už zlé podmienky alebo prípadné pochybenia môžu učiniť výstup/zostup bez lana viac ako nepríjemný.
Druhá vec je, že cesta popod hrebeň je dosť orientačne náročná, aj keď tak nevyzerá. Môže byť problém nájsť schodnú cestu, prísť do lezeckejšieho terénu a vtedy sa lano bude hodiť určite.
A tá cesta z polskej strany... no od tial to môže byť ešte krajší výstup - ale nešiel by som do Sedielka ale Suchým žľabom na Ľadovú štrbinu a na vrchol. (prvovýstup r. 1843 J. Ball (Angličan), W. Richter, C. Ritter)

Havak

Zdravim :-} Dik za super clanok. Chcem sa prosim spytat ci je potrebne sa istit lanom pocas vystup so sedla Sedielko cez Maly Ladovy na Ladovy stit? Dakujem Milan.

MisoM

ale ako ti bude ta kapustnica potom chutit :)

Vrana

2 pinciotti: cez Ladove dolinky ? Tak to ti zavidim :)

Kluci da sa aj z Kezm. Bielej vody cez Kopske sedlo po hrebeni. Nevyhoda takej tulacky je, ze prve jedlo v civilizacii moze byt "kapustnica" na Teryne po 2 dnoch.

Pinciotti

A co my z Krakova, co to musime chodit z Javoriny ? :)

MisoM

Ale Peter co by sa nedalo :), vsak my sme zacinali na Zamke, na Tericke sme spali az po navrate z Ladovych, takze zo smokovca je to sice kusok dlhsie ale nie nerealne ani v lete.
Start okolo tretej rano a si vysmiaty hore :), ale pekna streka to isto je ako pise Luky, to sa nehadam :)

Peter61
Luky : no zo Smokovca je to ine kafe, ako z Terynky alebo Zamky. -)
V lete sa to pomaly ani neda kvoli hrozbe burok.
Lukylez

Pekna tura. Sli sme to asi pred dvoma rokmi regulerne hrebenom. Nieco zalozit trosku priistit. Aj ladovy kon sa zdal potom pohodovejsi. Nastup na lezecku turu zo Smokovca a spat na otocku je ale pekna streka.
P.S Nechutne sme sa zasr...v šotoline pri zostupe zo sedla k Terinke

Peter61
sak ti pisem, ze to je m..nik, jednoduchsei su uz iba dane. Nekonecny pribeh. Ako karabina so zamkom. btw samozrejme ze som zacal pisat prispevok asi pred desiatou (pomedzi x telefonatov a y mailov), ten vranov 10:12 som zbadal az po pridani toho svojho o 10: 16 -)
Tarazed

Vrana dik, uz mam v tom jasno :D Tak to su take dezinformacie s ktorymi sa pravidelne stretavame. O tej uzavare od 15.4. som cital uz davnejsie a neviem kde, tak pravdepodobne to bol jeden z pochybnych zdrojov a medztym som sa v tom uz nejak nehrabal a ostalo mi to takto ulozene v pamati :D

Peter61 no, som rad, ze si si na mne zgustol :) Sa musis asi poriadne nudit...

Peter61

pocuvaj tarazed ty agrofyzicky jelen :-)
Ked si sa dostal na olympiadu do Pezinku, tak mozno rozlustis aj Prilohu 8.
spravatanap.sk/…/poriadok.pdf
Zakon o ochrane prirody zakazuje v 3.-5. stupni ochrany pohyb mimo TZCH, etc. , vid § 13-16

NP TANAPU:

  • oproti sprisnuje podmienky v NP v prilohe 3 pre turistov "Sezónne uzávery turistických a náučných chodníkov v národnom parku od 1.novembra do 15. júna "
  • dáva výnimku na "vykonávanie horolezectva, skalolezectva a skialpinizmu"

nerozumiem, comu nechapes. jednoduchsai je uz iba danova legislativa.

Vrana

Ani sa necudujem, lebo tieto umyselne zahmlievania a nepresnosti sa v mediach opakuju snad kazdy rok. Akoby nestacilo, ze navstevny poriadok je aky je ... tanap.org/…/navstevny-poriado…

Uzavera casti turistickych chodnikov je v case 1.11.-15.6.

Skialpinisticka sezona na vyhradenych trasach trva 21.12.-15.4.

Sezonne uzavery pre horolezcov nie su. Par vynimiek dokonca rozsiruje moznosti zimneho lezenia v severnych dolinach.

Tarazed

Vrana, tak to som z toho uz fakt jelen co je potom uzavera pre horolezcov a skialpinistov od 15.4. do 15.6.? Ci to je len pre skialpinistov? Troska svetla pre nezasvetleneho by som ocenil :)

Peter61 no pekne :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma