Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fiľakovo – Šomoška – Karanč – Lučenec

Diskusná téma K článku: Fiľakovo – Šomoška – Karanč – Lučenec

Na prvú viacdňovú túru spojenú s prespávaním v prírode obyčajne vyrážam okolo Veľkej noci. Keďže tento rok pripomínali veľkonočné sviatky skôr Vianoce, výlet som musel o týždeň odložiť. Trasa bola zvolená už dávnejšie. Pôjdem do Cerovej vrchoviny a prejdem sa z Fiľakova do Lučenca. Pôvodne som výlet chcel absolvovať vlani, keď som štartoval z Plášťoviec, no naplánoval som si pridlhú trasu.

Samkoh

A keď už sme pri tejto oblasti, neviete, čo v maďarskom systéme TZCH znamenajú farebné krížiky(v tvare +) na bielom podklade ako značky? Okolo sedla pod Karančom ich tam bolo požehnane...

Samkoh

aktuálne postrehy z minulotýždňových túr v tejto oblasti:

  1. Odbočka žltej za sedlom pod Monicou smer Belina je neznačená. Treba ju trafiť tak, že od smerovníka sa ide po prašnej až blatistej lesnej ceste spolu s červenou smer Obručná(nie Obručné- máte chybu v článku) a hneď na prvej križovatke lesných ciest doprava hore-červená značka je osamotená na ceste vľavo.
  2. Na autobusovej otočke v Obručnej je obojsmerne zlé značenie. Smerom na Mačaciu je značka na stĺpe el. vedenia pri chodníku idúcom rovno, ktorý vedie ku rodinnému domu, a to bez šípky. Tento chodník sa však pred domom končí a nie je kade pokračovať. Správne treba túto značku ignorovať a pokračovať po asfaltke vľavo bez značky. Značka sa objaví až za osadou po cca. 100 metroch.
    Opačným smerom chýba nielen šípka, ale aj akákoľvek značka. treba ísť v smere hlavnej asfaltky vpravo, značka sa po chvíli objaví.
  3. Tu:
    mapy.hiking.sk/?x=19.86633…
    smerom na Mačaciu chýba značka pred veľkou neprehľadnou lúkou. Široká lúčna cesta zvádza ísť doprava v smere predchádzajúceho stúpania, treba však pokračovať úzkym chodníčkom priamo krížom cez lúku a za horizontom sa objaví značkársky kolík.
  4. O kúsok nižšie tu:
    mapy.hiking.sk/?x=19.86221…
    zase smerom na Mačaciu chýba značka na križovatke lesných ciest. Značka pokračuje vľavo, ale pre tých, čo si to chcú skrátiť, je možnosť ísť aj vpravo a napojíte sa o kúsok nižšie už na červenú medzi Mačacou a Šiat. Bukovinkou.
    5.Maďarská zelená Sedlo pod Karančom- Somoskoújfalu vyzeral byť zrušená, namiesto nej tam boli iné značky, do ktorých sa ale nevyznám.
  5. Zostup z predvrcholu karanča smer Pod zlatým vrchom po maďarskej zelenej je extrémne strmý, odporúčam sa mu vyhnúť. kto ide iba tzv. južnú magistrálu, môže ho obísť po slovenskej cyklistickej červenej, ktorá sa odpája kúsok nad už nefungujúcou šiatorskobukovinskou železničnou zastávkou.
  6. Podľa čoho ste do mapy zaznačili sivú Pod Zlatým vrchom-Čakanovce? Ja viem, sivá znamená trafiteľný použiteľný neznačkovaný úsek, ale toto rozhodne trafiteľné nie je. Skúšali sme to s bratom a namiesto do Čakanoviec sme sa dostali do Ratky-Šikova, aj to len vďaka pomoci drevorubačov. Však pri vypnutí vrstvy zturistické chodníky tam nie je žiadny chodník a cykloznačka vedie s dosť slabým značením do toho Šikova. To už radšej tanm presmerujte aj tú sivú.
Zdenči

Do týchto končín sa už dlho chystám...hádam sa raz podarí

Svatopluk Štěpánek

ˇKomi, knor, ďakujem za správy o značkovaní.
Iba sa ospravedlňujem za
chyby napr. "jako" x "ako" - mám pc s češtinou a tam sa mi niekedy opraví slovenčina do češtiny a ja si to nevšimnem.

FunTTomas
    1. som išiel Šurice - Pohanský hrad - Monica - Belina - Fiľakovo. Presne v mieste mapy.hiking.sk/?x=19.87749… je pekná vyhliadka na západ a smerom na sever k Belinskym skalám sa značka náhle stratila (zrejme odbočila do lesa z vyhnutnej lesnej cesty) asi v miestach mapy.hiking.sk/?x=19.8756…, kde sme pokračovali po zvážnici. Značku sme ani veľmi nehľadali, keďže sme potrebovali stihnúť rýchlik vo Fiľakove a išli sme po najkratšej ceste rovno do Beliny západným traverzom Belinských skál cez mapy.hiking.sk/?x=19.8623…
Knor

Zdravim.
Znacenie je vcelku dobre, zrejme je pravidelne obnovovane.

  • Horsie bolo na zltej hned nad Belinou, tam som asi siel starou trasou, nova ide kadesi inokade (mal som vytlaceny planik z mapy hikingu).
  • Trochu preznaceny je chodnik v doline pod Obrucnym kvoli tazbe dreva. Ako, opat netusim.
    Teda vcelku ziaden problem. Dokonca aj ked som siel mimo znaciek v zavere, tak to bolo orientacne velmi jednoduche.
    (Zaver :-) .)
Ade.e

Pekne fotky, tuto oblast s hradmi by som chcel toho roku prejst.

Svatopluk Štěpánek

Pekné fotky, pekné hrady,
ale jako je to so značkovaním ?
A iba na okraj: veľmi sa mi páčil "Záver"...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma