Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava I.

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava I.

Keďže zimná sezóna už začala, pokúsim sa trochu spropagovať u nás viac-menej rozšírený druh poznávania zimnej prírody. Ide o tzv. backcountry lyžovanie (BC), respektíve turistiku na lyžiach, pri ktorej sa nedržíme upravených stôp, ale neupraveného terénu, často v hlbokom snehu a strmých stúpaniach. Je to niečo medzi skialpom a bežeckým lyžovaním.

Muska

Tiež odporúčam Forestery, mám ich asi 10 rokov. Sú aj do stopy aj do voľného terénu (tu to záleží najmä od podmienok) a v stope vedia byť vzhľadom na šírku aj celkom rýchle. Skúšal som na ne aj pásy, no časom som zostal len pri protišmyku. Ten drží celkom dobre a v špecifických prípadoch ho zvyknem "posilniť" stúpacím voskom (nanášam ho na pätu ZA šupiny na asi 15 - 20 cm sklznice). Pásy sa mi v oblasti protišmyku časom odliepali a najmä na rovinkách strašne bežky spomaľovali doslova ich bolo treba "tískať" (ak som ich nechcel stále odliepať a priliepať).
Chodím prevažne Veporské vrchy Muránsku planinu a lesné cesty na južnej strane Nízkych Tatier.

Rast

Supiny ako take vzdy trochu brzdia, ale nie je to nic hrozne, nemam skusenost s Fischer Spider, ale Forestery su dobre lyze, aspon tie s ocelovymi hranami po celej dlzke (nie vsetky modely to maju), zvazil by som este Rangery. Pasy ide nalepit v pohode.

MartinRa

AHojte,chcel by som ozivit tuto temu otazkou, ake backcountry bezky zvolit.Tulam sa vacsinou Muranskou planinou ,co je 50% turisticka bezkarska stopa, nie strojova a 50% volnou krajinou. Pacia sa mi Sporten Forester so supinami /60sirka/ alebo Fischer Spider 62,tie maju predlzene supiny pre lepsi zaber v stupani. Mate niekto skusenosti s tymito bezkami ? nebudu tie predlzene supiny pri Fischer nejake pomalsie na rovine ? daju sa na obidvoje bezky nalepit pasy? chcel by som to pri strmsich vystupoch a zostupoch. Vdaka za dotazy

Rast

keby ti nevadili starsie bezky s hranami vel. 205 cm, tak jedny mam za lacno :-) zn. Kastle

Rast

Pokial chces vyslovene odolnejsie bezky do stopy, tak si kup Highlandery. Pokial mas moznost, vyskusaj si ich a odmeraj stupaciu komoru a podla toho si vyber dlzku lyzi. Budes asi poztrebovat dlhsie, lebo BC lyze su makksie. Ked dobre vyberies, tak ani nebudes pomala a rozdiel nepoznas. Otazka je aj viazanie, ci potrebujes BC normu, ked budes len v stope.

Rado

Ja mám Sporten Forester s viazaním NNN BC (Rossignol/Rotefella) a do stopy som sa zatiaľ vždy zmestil. Viazanie o pár mm pretŕča ešte aj na tejto lyži, ale nepôsobí to rušivo.

Pravda ale je že som bežkár - amatér - začiatočník, a stopu nevyhľadávam - skôr naopak, najradšej sa túlam po ľudoprázdnych hôľnych hrebeňoch, a supluje mi to v zime turistiku. :)

Chalten

2 zuzkap: Ako som uz nizsie spomenul, mam bezky Fischer Explorer s ocelovymi hranami, maximalna sirka 60mm. Chodim s nimi bezkat na Skalku i Wechsel, kde su preparovane stopy a vyborne sa osvedcili. Casto chodim i mimo stopy, hlavne v MK a ide to relativne dobre. Iny typ beziek ani neplanujem v buducnosti kupit.

Marcel.c

Asi si musis polozit najprv otazku, ci mimo stopy alebo do stopy. S BC lyzami sa asi viac nadries v upravenej stope - su sirsie a tazsie a rozhodne nie su univerzalne.

Zuzkap

Ja s upravenymi tratami z Ceska skusenosti mam, o to tu nejde... Ale na strmych zjazdoch sa mi brzdenim podarilo za 2 roky zlikvidovat sklznicu, comu by som rada teraz predisla. Preto sa zaujimam o bezky s hranami.

Marcel.c

Ak chces vyskusat strojovu stopu, prid si zabezkovat na Javorniky - 55 km strojom upravovanej trate z Cadce az na Kasarne. Este mas moznost kupit si tzv. turisticke polobezecke lyze bez hran - su to sirsie bezky, ktore maju lepsie vlastnosti na neupravenej trati (menej sa zabaraju, poskytuju lepsiu stabilitu, nevyhodou je mensia rychlost a vacsia namaha, z dovodu vacsieho trenia na upravenej trati). Najvacsia sirka je pri spici, 6 cm. Ja sam ich mam a do strojovo uporavenej stopy sa zmestia.

Zuzkap

No ved prave,ja ani nechcem BC lyze, len odolnejsie turisticke bezky. A uz vobec nechcem dvoje lyze. Najviac by ma zaujimala osobna skusenost niekoho,kto model Highlander resp. uzke lyze s hranami) v stope naozaj vyskusal. Len neviem, ci sadockam na slovenskom fore, kedze u nas som vyfrezovanu stopu este ani nevidela. Takze ak sem nazabludi nejaky cech, budem asi ja musiet zabludit na nejake ceske forum a snad niekoho najdem ;)

Rast

S BC bezkami je to tak, ze su primarne urcene mimo stopu, BC bezky od Sportenu, hlavne Highlander ani nie su BC bezky, skor turisticke pevnejsie bezky. Tam velky rozdiel nenajdes. Su v podstate rovnako siroke ako bezky do stopy, Forestery sa este normalne zmestia do stopy. BC bezky byvaju maksie, preto mozu byt pomalsie, da sa to vykompenzovat do istej miery dlhsimi lyzami, ale to je zase proti filozofii BC beziek. Myslim si, ze BC NNN das na Highlandery, ale bude ti precnievat zboku, nie je to moc pekne, skor by si mohola asi ist do Foresterov. Ale zavisi od toho, ci chodis a ako casto do stopy. Inak by som bral este sirsie bezky a NN75 normu. Najlepsie je mat dvoje pary, jedny do stopy, dalsie na BC.

Marcel.c

Tiez uvazujem o BC vybave, namiesto modelu Highlander vsak uvazujem o medeli Ranger.
BC lyze su urcene primarne do lahsieho neupravovaneho terenu, cize nieco medzi bezkami a skialpom. Do stopy to asi velmi nebude. Myslim, ze je dobre mat okrem BC aj klasicke bezky do stopy. Ta Rotefella NNN by sa mala zmestit aj na ten uzsi model (mne ho k Rangeru ponukli), myslim, ze je rozdiel len v masivnosti konstrukcie, rozmeroch kolikov a vyske upnutia (BC topanky NNN maju hrubsiu a trochu sirsiu spicu a dlhsie diery na koliky). Najlepsie ti to asi povedia v obchode, kde to budes kupovat - v lepsich obchodoch urcite ponuknu aj montaz.
Ak ich uz budes mat, napis nejake skusenosti s nimi, myslim ze to bude zaujimat viacerych.

Zuzkap

Ahoj. Doteraz som pouzivala klasicke bezky, ktore som ale pouzivala aj mimo upravene trate, obcas na strmsie zjazdy ci dokonca po zjazdovke, co som sa naucila zvladat za pomoci pluhu. Ako som ale neskor zistila, tento styl posobi na bezky bost destruktivne, pretoze za 2 roky sa mi podarilo uplne predrat sklznicu v mieste,ktorym sa pri pluhu najviac brzdi. Preto som dospela k zaveru, ze chcem bezky s hranami, ktore by podla mna v tomto ohlade mali byt odolnejsie a brzdenie ucinnejsie (hlavne na tvrdom snehu). Uvazujem o bezkach sporten Highlander, pretoze by som bezky okrem neupravenych terenov chcela pouzivat aj do stopy. Chcela by som sa opytat, ci maju bezky s hranami v stope nejaku nevyhodu? Niekde som citala, ze BC lyze su do stopy pomale, ale to by sa snad malo tykat hlavne sirsich kratsich lyzi... Je nejaky citelny rozdiel pevnosti nohy v BC viazani a obycajnom, napriklad pri systeme NNN? Pochopila som spravne, ze BC viazania (napr. NNN ROTTEFELLA BC Auto) sa na tak uzku lyzu vlastne ani nezmestia? Dakujem za akukolvek radu.

Rast

ja mam sirku cez 7 cm a vojdem sa tam uplne v pohode.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum