Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava I.

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava I.

Keďže zimná sezóna už začala, pokúsim sa trochu spropagovať u nás viac-menej rozšírený druh poznávania zimnej prírody. Ide o tzv. backcountry lyžovanie (BC), respektíve turistiku na lyžiach, pri ktorej sa nedržíme upravených stôp, ale neupraveného terénu, často v hlbokom snehu a strmých stúpaniach. Je to niečo medzi skialpom a bežeckým lyžovaním.

Miro

Super, na tento článok som čakal dlho. Teším sa na skoré pokračovanie :-)

Bean

Prvy dojem zanechava velku podobu so skialpami, ake su tam presne rozdiely?

Lubo

Rozdiel je v urceni. Kym skialpy su najma do vysokohorskeho terenu, BC lyze su skor na nizsie kopce, kde nie je nutna pevnost a skor vaha je podstatna. Ide viacmenej o bezky s hranami urcene mimo upravene trate :-).

Bean

Ako sa ten rozdiel v urceni prejavuje vo vysledku? Tak, ze BC nezvladaju take stupania a zjazdy ako skialpy?

Joffre

Skialpy nemaju na sklznici vodiacu drazku, backcountry lyze ju maju... Ked mas na BC lyziach nejaku pevnejsiu, najlepsie plastovu topanku a lahsie telemarkove viazanie, zvladnes aj strmsie zjazdy klasickou metodou. Nie tak rychlo a isto ako na skialpoch, ale zist sa da skoro vsetko. Zas su BC omnoho vyhodnejsie na celodenne putovanie volnym terenom - lahsia vystroj, vodiaca drazka, makksia ohybna topanka, vratna pruzina na viazani ako na bezkach...

Ivan

Presne ako pise joffre, chcem len podotknut ze sa mi nezda ako je to 3-pin 75 mm viazanie namontovane na tom obrazku, zda sa mi trochu posunute do predu. Viazanie sa montuje tak ze sa vyvazi lyza a oznaci sa jej tazisko, 3-pin 75 mm viazanie sa namontuje na lyzu tak aby tie 3 koliky (3-pin) na viazani boli v linii taziska lyze. To iste plati pri SNS alebo NNN systeme, miesto kde kde viazanie drzi osicku na topanke by malo lezat v tazisku lyze...

Ursus

rozdiel oproti skialpom bude urcite aj v cene, mna vysla zakladna vybava myslim do 10000 sk bez palic, lyze Sporten Forester, viazanie Salomon X-ADV Access a topanky Salomon X adv 4
a tiez je backcountry lyzovanie vhodnejsie pre zaciatocnikov a pre nezjazdarov ako som ja :-)

Rasto

Presna hranica medzi BC a skialp lyzami asi nie je. V skratke BC su viac bezky a skialp su viac zjazdovky. Aj kde nie vždy to plati. vždy zalezi od terenu, kam sa vydas. BC lyze su skor pre tych, co chodia do volneho terenu, po nepreslapnutej stope, v hlbokom snehu. Kedysi sa chodilo na normalnych bezkach, leb ine neboli. Skialp sa pouzivaju iac menej na vysokohorsku turistiku na lyziach, alebo potom na zlyzovanie horskych svahov.Kto sa chodi tulat len tak „von za dom“ si nebude brat so sebou skialp vystroj, ta je na to prilis tazka a neohrabana. Lepsie bvyuzitie pre neho bude BC. Na vysokohorske lyzovanie v Zapadnych Tatrach si vezes skialpy. Na prechody pohori (Nizke Tatry, Velka Fatra apod.) si mozes viac menej vybrat, co so sebou. Kedysi sa to robilo s obycajnymi drevenymi bezkami, zalezi od snehovych podmienok. Kde je krusta a lad, su asi lepsie skialpy, kde je sneh makksi, stacia v pohode lahsie BC lyze. Zalezi aj od toho, kto co preferuje. Dalsou skupinou su telemarkove lyze. Ako to byva, kazde maju svoje podskupiny – skialpy na downhill, skitouring apod., BC si volis tiez podla sirky, dlzky, kovovych hran podla terenu. Telemarkovych lyzi je tiez niekolko druhov – viac na zjazdy, alebo na „chodenie“, atd., BC je vlastne taky „turisticky telemark“.
V zasade plati, ze BC su lahsie a su viac usposobene na chodzu ako skialpy, ktore su tazsie, ale zase sa v nich lepsie zjzduje, hlavne v tazkom terene. Skialpy zase nie su také pohodlne na „chodzu“, viac obmedzuju nohu a nemaju take prirodzene ohybanie nohy v spicke

Rasto

Viazanie je namontovane tak ako pise Ivan, tie fotky to trochu skresluju.

Ivan

Rasto, to viazanie je mi akesi povedome... :)

Bean

OK, dajme tomu, ze na zimne prechody si vyberiem BC, co uz je ista vyhra proti bezkam, lebo s tymi je to len drina v divocine. Zvladnu BC aspon vacsinu zjazdov? Myslim v relativne priaznivom terene, napr. Fatra atp.

Joffre

Pre mna zacinaju BC lyze az niekde na 80 mm v najsirsom mieste. Uzsie su vhodne len v nie prilis strmom terene, tzn. niekde po lukach a poliach v hlbsom snehu. Ked to ale myslite vazne s vyslapmi na vrcholy v hlbokom snehu a zjazde aj po zmrznutom snehu, kore, urcite plati - cim sirsie, tym lepsie. Samozrejmostou su ocelove hrany, bez tych to nema vyznam.
Ked nechcete bojovat o zivot, ale si to uzivat ja dole kopcom, bohuzial treba investovat do niecoho lepsieho ako je sporten ranger a pod.

Bean

Chlapi dik za info zatial, tesim sa na pokracovanie clanku!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum