Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horský slovník – názvoslovie

Diskusná téma K článku: Horský slovník – názvoslovie

Piata časť slovníkového seriálu približuje názvoslovné výrazy, ktoré označujú početné lokality v Karpatoch. S mnohými pomenovaniami sa často stretávame počas túr, ale je zaujímavé priblížiť si ich význam či pôvod názvu miesta. Nechýbajú pojmy ako grapa, ortáš, ráztoka, sihla, stávka, úšust a mnohé ďalšie.

Muska

Mišo ono by to mohlo mať súvis, lebo strunga v košiari je zúžená ulička z košiara kadiaľ ovce prechádzajú na dojenie len po jednej. A keď ich valach podojí tak sú znova na lúke mimo košiara.. V rumunských horách je určite kopec miest, kde medzi horskými lúkami boli ťažko priechodné skalné prahy alebo rokliny, kade bolo treba prehnať stádo a ovce to prekonávali ako strungu pri dojení pekne po jednej..
Inak presne z Negoiul sme s úžasom sledovali v akých terénoch dokázali tí blázniví rumunskí valasi manévrovať s čriedami :)

Peter61
pencurák -)
ked kuknem na mapu SSDž, tak tote Muráne su všetko iné, len nie močariny. Kde soudruzi udělali chybu ?
Knor

Uplaz je strma stran? Myslel som, ze je to klesajuci (teda nie horizontalny) bocny hrebienok.

Svatopluk Štěpánek

Super - už sa opakujem, ale je to tak.
Ja som videl vysvetlenie výrazu "snoha" = "rázcestie dvoch ciest". Čo viem, dosť sa vyskytuje na Podpoľaní.

MisoB

Keďže mnoho z tých názvov má pôvod z čias valaskej kolonizácie, dosť ma prekvapil význam slova "strunga". V rumunčine som sa s ním stretol vo význame "strž, roklina..." (napr. Strunga Dracului pod vf. Negoiul vo Fagaraši).

Pencurák

Ďaľší výborný článok Tomáš!Na túre a aj v mape sa človek často stretne s týmito názvami a je dobré vedieť čo znamenajú. Znova som o niečo múdrejší.Pridal by som ešte jeden názov,ktorý sa občas vyskytne na Slovensku. MURÁŇ (zo staroslovanského moran,murav,morav)-močaristé miesto,močarina,močiar,zavodnená lúka

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum