Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cesta hrdinov SNP - august 2015

Samkoh

adelmos: Dalo by sa aj skôr, ale v júni mám ešte skúškové, tkaže najskôr od 2.júla.

Bulat

S dovolením pridám dohto vlákna ešte odkaz na písané slovo o mojom putovaní z roku 2015. Možno bude nápomocné pri plánovaní cesty.

dennikn.sk/autor/bulat/

Prajem pevné odhodlanie, rázny krok a čistú myseľ :-)

Adelmos

Samkoh: júl mi veľmi nevyhovuje, okrem toho v júni je väčšinou ustálenejšie počasie, je málo búrok a sú najdlhšie dni...
Bulat: vďaka za tip, už som čítal asi všetko čo sa dá nájsť na nete o putovaní po CHSNP :-) Celé to začal Michal Sim alias vrana - ktorý mi nasadil chrobáka do hlavy - jeho zápisky som čítal zakaždým na jeden dych :-) ale každé putovanie je vždy iné...

Samkoh

adelmos: ak by sme aj začali v júni, tak najskôr 11.6.-4.6. mám určite ešte skúšku.

Adelmos

oki 11.6. je v pohode :-) resp. mám nahlásenú dovolenku ale termín zatiaľ len predbežne. čo tak nejaký predtermín? ;-) máš ešte niekoho kto by sa pridal? napíš mi na gmail ( adelmosbb@gmail.com ) aby sme to tu zbytočne nezahlcovali

Wbk

@ adelmos:
Ak to zovšeobecníme z pohľadu meteorológie (fyziky) a klimatológie, s tými búrkami v júni/júli je to vlastne skôr naopak ako tvrdíš. Búrková aktivita má vo všeobecnosti tendenciu sa zmenšovať, čím je pokročilejšia fáza letnej sezóny. Ak by sme mali vybrať nejakú časť roka s najfrekventovanejším výskytom búrok, tak z pohľadu dlhodobých štatistík to myslím bude taký prelom mája a júna.

Wbk

Aby som to ešte fakticky upresnil, píšem o výskyte búrok v súčasnej (meniacej sa) klíme. Samozrejme jún a júl sú naďalej oba typické búrkové mesiace (hľadiac na to, že letný slnovrat je okolo 21.6.), ale už sa v súčasnosti podľa mňa významnejšie pridáva i máj.

Adelmos

nerobím si nejaké štatistiky ale viac som zatiaľ zažil na horách búrku v júli, než v júni, resp. ak mám brať do úvahy rok 2017 tak relatívne menej búrok bolo v júni, viac v júli a najmenej v auguste ( shmu.sk/sk/?page=2049&id… ) - obr. 6.
Aj množstvo zrážok je v júli väčšie ako v júni... ( milanlapin.estranky.sk/…/tabu… )

Wbk

Adelmos:
nechcem do toho v tejto chvíli už odborne zachádzať úplne detailne, je to navyše s tými búrkami z pohľadu klimatológie pomerne komplikovaná záležitosť. Každopádne na základe jedného roka to samozrejme nie je adekvátne hodnotiť, napr. boli i budú roky, keď je najviac búrok až v auguste.
Uzavrime to jednoducho tak, že som tým chcel povedať to, že to tebou použité tvrdenie ("v júni je väčšinou ustálenejšie počasie [než v júli], je málo búrok") vo všeobecnosti rozhodne neplatí.

Adelmos

oka ;-) na snpéčku sa neplánuješ pridať (?)

Wbk

Hehe, díky za ponuku :o) Sám ju plánujem, ale je to pre mňa asi ešte nejaký ten rok vzdialená hudba. Tak či onak ju ale asi nepôjdem v lete, kedy na rozdiel od štandardného školopovinného/pracujúceho mám naopak minimum voľna. A kebyže to nutne just bolo to leto, tak rozhodne volím august (samozrejme aj kvôli počasiu) ;-)

Bulat

Čo sa týka počasia, dávam za pravdu uživateľovi Wbk a nie iba na základe pocitov ale i praktických skúseností. Posledných 5-6 rokov robím vždy v auguste dlhý trek v rozsahu 2-4 týždne. Z toho iba 1x bolo putovanie vyslovene daždivé či prehánkové (rok 2014). Zvyšné ročníky boli vyslovene suché. Síce nie je istota, že tento rok nebude august zrovna ako na potvoru daždivý, ale myslím si, že je podstatne nižšie riziko, že ťa každý deň vyleje - ako tomu zvykne byť na začiatku leta.

PaliT

Mne sa zdá lepší prelom augusta - septembra, ale pri mojom bufeťáckom prístupe a zbesilom fotografovaní to vidím najmenej na mesiac. Asi by som márne hľadal parťáka na takýto pomalošľap, tak budem si musieť vystačiť asi len s Hugom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma