Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cesta hrdinov SNP - august 2015

Adelmos

nerobím si nejaké štatistiky ale viac som zatiaľ zažil na horách búrku v júli, než v júni, resp. ak mám brať do úvahy rok 2017 tak relatívne menej búrok bolo v júni, viac v júli a najmenej v auguste ( shmu.sk/sk/?page=2049&id… ) - obr. 6.
Aj množstvo zrážok je v júli väčšie ako v júni... ( milanlapin.estranky.sk/…/tabu… )

Wbk

Aby som to ešte fakticky upresnil, píšem o výskyte búrok v súčasnej (meniacej sa) klíme. Samozrejme jún a júl sú naďalej oba typické búrkové mesiace (hľadiac na to, že letný slnovrat je okolo 21.6.), ale už sa v súčasnosti podľa mňa významnejšie pridáva i máj.

Wbk

@ adelmos:
Ak to zovšeobecníme z pohľadu meteorológie (fyziky) a klimatológie, s tými búrkami v júni/júli je to vlastne skôr naopak ako tvrdíš. Búrková aktivita má vo všeobecnosti tendenciu sa zmenšovať, čím je pokročilejšia fáza letnej sezóny. Ak by sme mali vybrať nejakú časť roka s najfrekventovanejším výskytom búrok, tak z pohľadu dlhodobých štatistík to myslím bude taký prelom mája a júna.

Adelmos

oki 11.6. je v pohode :-) resp. mám nahlásenú dovolenku ale termín zatiaľ len predbežne. čo tak nejaký predtermín? ;-) máš ešte niekoho kto by sa pridal? napíš mi na gmail ( adelmosbb@gmail.com ) aby sme to tu zbytočne nezahlcovali

Samkoh

adelmos: ak by sme aj začali v júni, tak najskôr 11.6.-4.6. mám určite ešte skúšku.

Adelmos

Samkoh: júl mi veľmi nevyhovuje, okrem toho v júni je väčšinou ustálenejšie počasie, je málo búrok a sú najdlhšie dni...
Bulat: vďaka za tip, už som čítal asi všetko čo sa dá nájsť na nete o putovaní po CHSNP :-) Celé to začal Michal Sim alias vrana - ktorý mi nasadil chrobáka do hlavy - jeho zápisky som čítal zakaždým na jeden dych :-) ale každé putovanie je vždy iné...

Bulat

S dovolením pridám dohto vlákna ešte odkaz na písané slovo o mojom putovaní z roku 2015. Možno bude nápomocné pri plánovaní cesty.

dennikn.sk/autor/bulat/

Prajem pevné odhodlanie, rázny krok a čistú myseľ :-)

Samkoh

adelmos: Dalo by sa aj skôr, ale v júni mám ešte skúškové, tkaže najskôr od 2.júla.

Adelmos

čaves nemám problém ísť do kostola, resp. niektoré hlavne na východe by som si rád pozrel... nechcel by si ísť skôr ako prelom júl - august?

Samkoh

Ja zase plánujem CHSNP na prelom júla a augusta. Hladám partaka, ale bude treba rešpektovať jednu podmienku: minimálne v nedeľu a sviatok zbehnem niekam do kostola. Nebudem nikoho nútiť ísť na omšu so mnou, ale zdrží to postup. Pridal by sa niekto? Kontakt raituhoks@gmail.com

Adelmos

Ahojte, hľadám parťáka / parťáčku na Cestu hrdinov SNP 2018. Buď prejsť celú alebo aspoň časť, najlepšie v júni, pribl. 7. - 30. júna - podľa toho či budem mať dovolenku; zatiaľ to vyzerá nádejne. Začiatok trasy na Dukle, plánujem prejsť denne v priemere pribl. 32 km. Spanie - chaty, útulne, stan... Mám 42 rokov takže vek aspoň +/- podobný. Som z BB, kontakt: adelmosbb@gmail.com. Tak doputovania, Braňo ;-)

Vrana

Moje slova. Vzdy treba mysliet na to ze aj zajtra je den a bude treba ist dalej.

Mal som trochu vacsie denne davky, lebo na zaciatku som si chcel vybudovat rezervu na dni horsieho pocasia a pripadne krizy. A ak bolo dobre pocasie a vladal som v pohode dalej tak mi prislo tiez skoda skoncit o 3-4 poobede.

  1. den za Nizkymi Tatrami som dal nepremyslene jeden dlhy den (Donovaly - Cabanka), kedze den predtym (Durkova - Donovaly) sa mi videl lahky. A to som nemal robit. 13. den som zazil hroznu krizu. Hlava chcela ist dalej ale telo odmietalo. Nastasie som sa z toho spamatal, ale do konca trasy som si daval pozor aby som rovnaku chybu uz nespravil.

ak mas nejake fotky na webe, mozes mi poslat link nech sa kuknem :-)

Bulat

ďakujem vrana, ono pôvodne som to mal rozplánované na 29 dní + 2 dni rezervy. Ale ako píšeš, počasie /spolu zo zdravotným stavom/ sú asi najdôležitejšie faktory pre takýto "podnik". Vôbec som sa nenaháňal za kilometrami, len som si vravel, že škoda končiť v daný deň príliš zavčasu, keď je pekné počasie, o deň-dva to platiť nemusí. Na druhej strane človek musí myslieť aj dopredu a nezničiť telo v jeden deň a potom sa ďalšie dva dni z toho spamätávať. Preto som mal pomyselný stop-stav okolo 35 km za deň. Snáď jediný krát, kde som túto hranicu ignoroval bol úsek z Kapišovej cez Duklu do Kalinovského sedla, kde som šĺapal hodne naviac preto, aby som mohol prenocovať v útulničke. Na druhý deň som bol ale patrične "rozbitý" a dojazd na Balnicu v húpačkovom teréne bol už citeľne nepríjemný...

Vrana

880 km za 26 dni, super vykon! Gratulacia si fakt dobry.

Ono to pocasie je asi najdolezitejsi faktor. Ked prsi hned ide moral a denne km dole.

Bulat

Zitnyr, pozdravujem ťa. Jasné, na Čmelku sme sa stretli - a pamätám si, že som vás fotil :-) Putovanie prebehlo dobre, do Novej Sedlice mi to trvalo 26 dní, počasie bolo prajné- za tú dobu som vážnejšie zmokol snáď iba jednu hodinu pri stúpaní na Kloptaň.

Vrana, díkes, 4 tyždne slobody boli úžasné, kvôli tomu pocitu by som prial každému niečo podobné aspoň raz za život zažiť. Baťoh nebol najlahší - ako greenhorn sa ešte neviem pobaliť :-) Najťažší bol asi vtedy, keď som vyrážal z Dukly na Balnicu- potraviny na 4 dni a voda na dva dni boli sakramentsky cítiť- ale človek si zvykne :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum