Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zaniknutá dedina Derenk (Drienky) a hrad Szádvár

Diskusná téma K článku: Zaniknutá dedina Derenk (Drienky) a hrad Szádvár

Maďarská časť Slovenského krasu je Slovákom známa len vďaka predĺženej Domici - jaskyni Baradla. Tým zrejme konči celkový prehľad o pohorí, keď naša časť ponúka bohaté možnosti turistického vyžitia, ako prechody po Plešiveckej alebo Silickej planine, hrad Krásnu Hôrka či zrúcaniny Turnianskeho hradu a Zádielsku tiesňavu. A tak v tieni atrakcií a doslova v tieni hraničného hrebeňa sa na maďarskej strane nachádzajú rovnako zaujímavé, ale omnoho tajomnejšie lokality, ako stredoveký hrad Szádvár a tiež zaniknutá dedinka Derenk (Drienky).

Axel

Taky smiesny pramienok je nejakych 100 metrov vychodne od toho domu co este stoji. Pri chodniku...
Osobne by som sa ale na zdroje vody na planine nespoliehal

Ade.e

Pencurak: Dik, za info. Dobry napad prejst taky okruh. :)
lukasj: pozrel som si, musela byt riadna sranda na tom tripe. :)
Rog: to ti velmi neviem povedat.. uz je to rok aspon co som bol.. nieco sa mi zda, ze sme sli okolo maleho zarasteneho jazierka.. no potok som nevidel, ale teoreticky by tam nieco malo byt, ak sa tam donedavna zilo..
Haendel: Diky, taka mala prijemna. :)

Rog

Zdravím,

mám otázku, je v dedine nejaký zdroj pitnej vody?

Pencurák

ade.e : trasa,ktorú spomínam je pohodová,striedajú sa lúky,lesy,staré sady,sem tam samoty.Ide sa po lesných cestách a chodníkoch.Mestečko Jósvafó dýcha starými časmi,skanzen,jazda na kočoch,smerom na Szelcepusztu obrovská črieda voľne sa pasúcich huculov.V okolitých dedinách nie je problém zohnať lacné ubytko na privátoch.

Ade.e

Vdaka za mile reakcie, som rad, ze sa lokalita pacila a inspirovala k navsteve. vlado z NZ:skoda, ze som to tu nedal skor, ale aspon mas (dalsi) dovod tu opat zavitat.
pencurak: rozmyslam aj niecom takom, o 2-3dnovke slov.-mad. krasom. ta trasa je po asfaltke, ci sa ide po lukach?
axel: my sme stretli akurat lesnika na dzipe a potom na hrade turistov, iducich asi zo Szogligetu. Slovaci z okolie mozno ani nemaju o tom sajnu..
robbie: tiez inspirativny clanok, szadvar je fakt paradny, najradsej by som tam stravil noc, uzit si ten pokoj, atmosferu miesta..
Caky: urcite chod, je to uplne na pohodu a mozes naspat madarskou hrebenovkou niekde do Tornanadasky. Inac, na slov. strane su este nejake mizive pozostatky hradu Sokoli kamen.

Vlado z NZ

tak takéto miesta mám rád aj ja. nedávno som bol na Turnianskom hrade, škoda, že tu ten článok nebol skôr. Lebo na východ sa dostanem raz za uhorský rok....

Pencurák

Keď máte niekto chuť na dlhšiu túru na maďarskej strane Silickej planiny,odporúčam trasu Domica-Aggtelek-Jósvafó-Szelczepuszta-Derenk-Starý les(št. hranica)-Jablonov n/Turňou.Celá trasa vedie po modrej značke až po hranicu,dľžka je 30 km,skoro celá sa dá prejsť aj na bicykli.Ísť pomedzi čriedu voľne sa pasúcich huculských koní bol krásny zážitok a o hodinu stáť zoči-voči diviačici už menej príjemný...

Axel

Okolite lesiky (a vlastne aj tato trasa) su inak skvele aj na cyklotulacky, len netreba zabudat, ze je to stale narodny park :-)
Vrcholne odporucam, kludne aj s detmi. Bude zazrakom, ak vobec dakoho stretnete...

Robbie

Vidím, že jsme naplánovali vydání článku ze stejných míst na téměř totožný termín:) Snad se nebudete zlobit, když zde vložím odkaz na ten svůj: dusekarpat.cz/…/aggtelek

Hrad Szádvár má skutečně velkou atmosféru a stojí za návštěvu. Stejně jako celá oblast u nás opomíjeného Aggteleckého krasu.

Čaky

Super, presne podľa môjho gusta, aj lokalita, aj tajomnosť, má to všetko čo má mať pohodová prechádzka pre vyčistenie hlavy ;) Slovenskú stranu krasu, mám prejdenú je čas na exkurziu k susedom, v dohľadnej dobe som tam ;) ďakujem za super typ ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum