Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krátka exkurzia do lesníctva

Diskusná téma K článku: Krátka exkurzia do lesníctva

Už nejaký čas vnímam debaty typu „ochranári versus lesníci“. Sú to debaty často veľmi výdatné a niekedy aj zaujímavé. Zaujímavé je aj to, že iba zriedka debatujú o veľmi zložitých odborných témach skutoční ochranári so skutočnými lesníkmi. Sú to skôr teologické dišputy, v ktorých obe „strany“ majú akúsi svoju vieru, ktorú si dosť zúrivým spôsobom navzájom vnucujú. A ak si nevnucujú, tak sa aspoň neakceptujú.

Miso.K

Obávam sa, že zonácia je zaklínadlo, ktoré nebude riešením zložitej situácie. V určitej forme ju tu máme celé roky 3. - 5. stupeň).Pritom do 4. stupňa je lesohospodárska činnosť prípustná a bežná, hoci obyčajný pešiak tam ísť nemôže (teraz nemyslím na LKT - čku :)

Mišo d

Mišo, a sme, čuduj sa svete, zase len pri zonácii, o ktorej počúvame 25 rokov. Škoda, že len počúvame...

Miso.K

Pekne vysvetlené, zrozumiteľné pre každého. Ako je uvedené v závere, kameň úrazu je v chránených územiach vlastníctvo. Hoci podľa mňa, je to hlavne princíp, lebo v NP máme aj štátne vlastníctvo, a aj tak sa tam realizuje niečo, čo má veľmi ďaleko od zachovania posledných fragmentov prírody (hoci je to v schválenom PSoL). Mimochodom, ešte nedávno sa tento vznešený názov "Program starostlivosti o les" nazýval výstižnejšie - "lesný hospodársky plán". Zdanlivá hra na slovíčka však v sebe nesie aj podmienku posudzovania vplyvov na ŽP". Pre vysvetlenie. Ak budete chcieť v NP postaviť turistickú útulňu, bude musieť byť jej predpokladaný vplyv posudzovaný v zmysle zákona. Ak budete chcieť vyrúbať, hoci aj v dedine nejaké stromy, budete musieť akceptovať minimálne mimovegetačné obdobie. V lesoch národných parkov sa pritom rúbu nie jednotlivé stromy a samozrejme celkom bežne aj v dobe, kedy je v ich korunách množstvo hniezdiacich vtákov (aj v CHVÚ).
V národných parkoch by v zásade namala existovať produkčná funkcia lesa - hospodárske lesy. To je podobné, ako by som uprostred sídliska chcel zriadiť krematórium, zámočnícku dielňu,letisko ...

Mišo d

Jano, máš pravdu. Oplocovanie zverníc je veľká móda a deje sa väčšinou na pozemkoch (lesných aj nelesných) súkromných vlastníkov. Často sa tým maskuje len jednoduché ohradenie majetku. Za určitých podmienok to umožňuje platný zákon o poľovníctve.

Jjano

Mišo, je tam jedna výnimka u toho voľného pohybu v lese - je a priori zakázané vstupovať do oplotených pozemkov. Zdanlivo maličkosť, ale ako tak chodím po lesoch, tak sa mi zdá, že tých obôr je stále viac a viac.

Mišo d

Knor,
1.pozri zákon 326/2005 Z.z., § 30 (využívanie lesov verejnosťou). Aj u nás môžeš vstupovať na lesné pozemky, kde len chceš a nemusíš rešpektovať značené chodníky. To však neplatí na určitých chránených územiach, ale to nesúvisí s lesníckym režimom.
Správca NP (orgán ochrany prírody) je jeden z účastníkov konania pri vyhotovovaní PSL a má možnosť ovplyvniť veľmi veľa vecí a má aj možnosť podpisovať/nepodpisovať veci.

  1. Spracovanie kalamity je "povinnosť" vyplývajúca zo zákona, pozri § 23 ods.5 a 6., nedodržanie zákona sa považuje za iný správny delikt (§64). Pri veľkom rozsahu však môže byť lehota prekročená podľa schváleného harmonogramu.
    Tiež môže byť kalamita nespracovaná, ak je v 5.SOP a orgán OP nepovolil jej spracovanie.
Rc1

martin, jeden priklad. ked sa robil jeden konkretny holorub v beskydach z dovodu napadnutia, tak zopar chytrakov z radov urbarnikov, ktori mali urcite slovo aj u spracovatela z lesov, ktory im lesy obhospodaroval, sa rozhodli, ze po okrajoch holorubu nechaju urcitu vrstvu napadnutych suchych stromov stat. toto bolo ich "planovanie" aby aj o rok o dva ci o tri bolo co "holorubat". v tomto boli lesnici nevinne, robili iba to, co im bolo prikazane...

Knor

Nejako su vsetky komentare trochu jednostranne. Tak sa pokusim o cosi z opacnej strany.

  1. Z pozicie mna ako turistu nie je pravda, ze vlastnicke prava su inde ovela nedotknutejsie ako u nas. Napriklad v Rakusku podla akehosi zakona (tusim 13?) mam pravo na vstup do lesa kde si len zmyslim. Teda nemusim respektovat ziadne znacene turisticke chodniky.
    A z pohladu spravcu narodneho parku vieme, co nam povedali v Malej Fatre. Spravca nema moznost povedat, co sa ma rubat a co nema, moze iba podpisat/nepodpisat celkovy objem, co je zjavne nedobre.
  2. Kalamita vypada tak, ze vela stromov padne a vela zostane. Ked vsak do lesa nabehnu harvestory, zostane po nich iba pust a neostane stat ani prutik. Toto je to, proti comu ochranari protestovali. (Inak zaujimalo by ma, co sa stane ak sa kalamita nespracuje. Je za to aj pokuta alebo je to dane ako akasi povinnost bez sankcie? Siel som pred 2 mesiacmi na Orave JV od Hviezdoslavovej horarne cez kalamitisko ktore malo isto viac ako rok. Stred spracovany, no sirocizne okraje nie.)
Alexander

Myslím, že stav lesov hovorí za všetko. Zdravých lesov máme pramálo. Mám jednu staršiu publikáciu vydanú štátnym podnikom Lesy SR, kde sa to veľmi často opakuje. A nemyslím, že lesníci sú dnes tí hlavní vinníci...

Jantaara

Myslím, že tí ortodoxní si to pre istotu ani neprečítajú :-))

Pinus

Konečne stručne a jasne pre laickú verejnosť popísaná podstata lesníctva na Slovensku, ktoré so svojou viac ako 250 ročnou tradíciou výučby a vývoja má čo povedať aj súčasnému človeku. Laickej verejnosti by som ešte odporučil návštevu Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, kaštieľa vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici, Arboréta Borová hora vo Zvolene, najstaršieho Arboréta na Slovensku v Tesárskych Mlyňanoch a Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri čiernom Balogu. (existuje ešte x ďalších náučných chodníkov s lesníckou a ochranárskou problematikou) Ešte raz veľké ďakujem za článok.

Gero

Michal VÝBORNE ... na Slovensku ma človek pocit ze sa každý rozumie politike, futbalu a počasiu...a ja dodávam že aj počasiu. No keď na to príde politika je taka aká je keď ju robia naši "ľudový politici", o futbale každý reční, ale málo kto ma kondičku hrať a vyhrávať a predpovedať počasie ozaj treba vedieť a mať niečo naštudované + prax. A tak nejak je to i s lesom a lesníctvom - je to staré a múdre remeslo, čo má 250 rokov tradíciu, a šľak ma ide trafiť keď ho chcú riadiť amatéri.

Jantaara

Výborný článok, Mišo. Dík. A ten úvod je trefný! .... Ešte ako násťročná som aj s kamoškami chodila na taxáciu. Otec to mal na starosti, záznamy mi vždy prezrel a z hrubých stromov občas aj zoškrtal :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma