Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Triglav

Diskusná téma K článku: Výstup na Triglav

Triglav je s výškou 2864 m najvyšším vrcholom Slovinska a zároveň Júlskych Álp, najvýchodnejšej časti Álp. Pre domácich je povinnosťou aspoň raz za život naň vyliezť, čo je vzhľadom na variabilitu turisticky prístupných výstupových trás celkom jednoduchá záležitosť (na rozdiel od slovenského Gerlachu). My sme sa – spolu s ďalšou dvojicou - rozhodli počas minuloročných horúcich júlových dní pre výstup severnou trasou z doliny Vrata, presnejšie od chaty Aljažev dom (1015 m). Pokračovali sme smer Kozja dnina - chata Dom Valentina Staniča (2332 m) - chata Triglavski dom na Kredarici (2515 m) - M. Triglav (2725 m) - Triglav - Morbegna (2520 m) - chata Tržaška koča (2151 m) - sedlo Luknja (1758 m) - Aljažev dom.

Ruzer

S kamosom sme sa rozhodli vyliest na Triglav. Ako inspiracia mi sluzil aj tento clanok. Naplanovali sme si to na jeden den, napriek tomu, ze vacsina zdrojov tvrtdila, ze sa to neda stihnut. Trasa: Aljazev dom- Prag - Triglavsky dom -Triglav. Rovnakou cestou nazad. Dali sme to za 11:30. Pomerne casto sme oddychovali, prestavka na chate pol hodina smerom hore aj dolu. Pokial mate natrenovane a mate aj co to odlezene (neprekvapi vas niekolko lan a stupacich ,,kolikov,,) tak to je podla mna skoda davat na dva dni. V okoli sa nachadza viacero zaujimavych turistickych atrakcii. Ferratovy set je zbytocny (teda pokial mate skusenosti s lezenim a nebojite sa vysok) co vsak doporucujem su kozene rukavice a horolezecka prilba (padaju kamene). Vystup na Triglav je jeden y najkrajsich vystupov ake som kedy absolvoval. odporucam sa zastavit na Bledskom, Bohinskom jazere, Vintgar gorge a znama mi odporucala aj ferratu v Mojstrane.

Marasherra

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, koľko asi trvá trasa na Triglavské jazerá, chceli by sme ísť k tej chatke, ktorá tam je, nie je našim cieľom ísť úplne na vrchol...a aká náročná je trasa ? Ideme s 8 ročným synom, ten má za sebou výšľap na Veľké Hincovo Pleso, takže nie je dáke nemehlo :)

Brisk

cavte, prave sme sa vratili od triglavu, bolo super, ja len chcem upozornit na v clanku spominanu cestu "Skoži rižo", POZOR, je to extremne vzdusna cesta narocna na psychiku, trvala nam prejst cca 3hodiny, bez pomocok sa da prejst len v lete resp. na jesen za pekneho pocasia ked tam nie je sneh(resp. vela snehu, jedno snehove pole sme obchadzali, nastastie sa obist dalo)...videjko pre ilustraciu
youtube.com/watch?v=TbCkOMcrh…

Raymond

Bol som tam minuly rok a nespadol namna ani jeden kamen :-) a to tam vladlo idealne pocasie a hordy ludi na chodniku. Ked vyrazis s chaty na vrchol dost zavcasu vyhnes sa tomu, ale nepredstavuj si ze sa po dobu vystupu vyhybas neustale padajucim kamenom, tak to nie je ani nahodou. Cely Triglav je taka Ackova ferata (od chaty na vrchol).

Rast

padaju tam dost, zavisi aj od ludi co su nad tebou.

Rc

ixo vychadzal som z toho, ze mnoho cestoviek tam vodi klientov po tejto trase a co som tam par krat s cestovkou bol, posledni ucastnici schadzali dolu na parkovisko cca po 12-14 hodinach. od toho treba odratat min dvakrat po polhodinu stravenu na chate pri cajiku ci pivku a cas na vrchole. tym najrychlejsim to vacsinou trvalo 7-8 hodin cisteho casu. teda priemer mi z toho vychadza tych 10 hodin, samozrejme plus cas straveny prestavkami na chate, na vrchole a pod. za ten cas to zvladala skoro vzdy vacsina spolu rekreantov. ale samozrejme treba mat dobru kondicku a nejake skusenosti s vht. je to tam celkom vzdusne, nieje to pre niekoho, kto trpi zavratmi.

Ixo

nemyslim si,ze z doliny trenta je to az na triglav a spat pre priemerneho turistu 10 hodin, to je zavadzajuci udaj. Je tam prevysenie cca 2200m a cesta je dlha. Stihnut to za 10 hodin je nahanacka. Da sa to trochu skratit cez "Pot cez Komar" ale tam je to exponovane. Ferratovy set na Triglav cez Zadnju Trentu a Chatu na dolicu netreba, nie je to o co cvakat. Prilba sa hodi, mala by byt. Kmene tam dost padaju.

Rc

kubo z doliny trenta z parkoviska na chatu trzaska koca na dolicu. potom od chaty rovno hore za hufom dalsich turistov po cervenej :-) ako aj inak vsak :-) na kazdom razcesti mas zvacsa napisane, ktora streka ide na triglav. cele z dola od parkoviska na triglav a naspat to davaju priemerni hikeri tak cca za 10 hodin. tato trasa by mala byt najkratsia a najlepsie dostupna, co sa rychlosti a narocnosti tyka. prilba by vsak nebola od veci z ktorej kolvek strany

Littlekubo

Som v Slovinsku na ERASME a chystame sa partiou Cechov na vystup na Triglav. Nikto z nas vsak nema kompletnu vystroj, preto by sme potrebovali trasu, ktora je najjednoduchsia, kedze len jediny z piatich ma ferratovy set...
Plus neviete niekto o mape Julskych Alp pre TrekBuddy-ho?

Rc

tu je link na kameru od chaty pod triglavom:
hribi.net/…/20$ret
a tu kusok odtial:
panoramablick.com/index.php?n…$ret
na macky a cepin to tam je niekedy este aj v juli, tak v maji tam bude toho snehu urcite este dost. ale zalezi aj od toho, aka je zima a kolko nasnezi.

Jaro_PO

Neviete niekto, ako je to na Triglave s pocasim zaciatkom maja (ale aj podmienky napr. snehove polia...)

Mr. zigulacik

V Severnej stene Triglavu sú dve cesty. Autor išiel cez prvú – Tominškova pot. My sme si vybrali druhú s názvom Prag. Z Aljaževho domu sme vyrazili o 6:00. Severnú stenu sme zdolali približne po troch hodinách. Bol 25.jún a zvyšok cesty sme už išli len po snehu, ktorý značne sťažoval pochod. Značky bolo vidieť len občas, ale stopy v snehu spoľahlivo smerovali k Triglavskému domu, ku ktorému sme dorazili 10:30. Tabuľa sľubovala dosiahnuť vrchol za hodinu, ale nám cesta naň, krátky odpočinok a zostup na chatu trval v ťažkom teréne tri hodiny. Na spiatočnej ceste sme si všimli šípku označujúcu chodník k Aljaževmu domu. Nesmerovala na stopy, ktoré nás k Triglavskemu domu doviedli ale trochu iným smerom. Vybrať sa tým smerom bola chyba. Bez snehu je to možno najkratšia cesta, my sme ale boli prví, kto musel traverzovať viacero strmých zasnežených svahov, kým sme sa napojili na vyšliapaný chodník. Na spiatočnej ceste z Triglavskeho domu k Severnej stene nám sneh paradoxne pomohol a hodinový úsek (podľa údaju na chate) sme stihli za polovičný čas. Pre zostup k Aljaževmu domu sme si zvolili cestu opísanú autorom – Tominškova pot. Asi v polovici zostupu nám takmer znemožnil ďalšie pokračovanie žľab s veľkou masou snehu. Na túto masu bolo treba vystúpiť, bola však vysoká asi 1,5 metra a okraj bol navyše previsnutý. Keby bola táto situácie o 20% náročnejšia, bez cepínu by sme ju určite nezvládli. K Aljaževmu domu sme dorazili o 18:00. Spolu s odpočinkom nám teda zdolanie Triglavu trvalo 12 hodín. Druhý krát by som to však už radšej rozdelil do dvoch dní.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma