Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Bystrú z Podbanského

Diskusná téma K článku: Výstup na Bystrú z Podbanského

Na túto túru som sa mimoriadne tešil, lebo na Bystrej som ešte nebol a všetci moji známi svorne tvrdili, že je to jedna z najkrajších trás v Západných Tatrách. Keďže sme boli ubytovaní neďaleko Podbanského, mohli sme si dovoliť luxus a pospať si o niečo dlhšie, ako je pre nás obvyklé. Výstup sme začínali z rázcestia pod Bystrou, kde sme sa všetci postretali okolo ôsmej ráno. Bolo nás sedem a traja psíci. Počasie bolo omnoho lepšie ako deň predtým, keď sme v daždi a krúpoch išli na Jahňací štít.

Peter61

Martin, NP tanapu (= vyhlaska KU ZP PO) je z 1999 ( = 180 kamzikov), pokus o zmenu bol uz r.2004, ale do novembra 2004 sa novela nestihla a stav potvrdeny vichricou 19.11.2004 vyhovuje kazdemu.*

HOWGH

*okrem tujistov a hojojezcov (pozn.prekl.)

Knor

Ahoj Peto, v podstate si napisal vsetko. Ja len doplnim, ze u nas su juzne a v Polsku severne ubocia Tatier (to k tomu "hlasovaniu nohami"). Ked sa to zhrnie, zver moze byt zamienka, no nie ozajstny padny dovod na uzaveru Tatier.

Peter61

Martin :
v Alpach je kamzik vrchovsky Rupicapra rupicapra rupicapra ( Linne, 1758), ktory schadza aj do pasma lesa.
vo VT ( a vysadeny je aj v NT) je kamzik vrchovsky tatransky Rupicapra rupicapra tatrica) (Blahout 1972).
( na konci 20 st. ich bolo nejakych 180 ks vdaka pytliakom)

Qeci :

  • polske kamziky hlasuju nohami za sezonny uzaver= prechadzaju na nasu stranu
  • alpske kamziky (=kamzik vrchovsky ) su mimo NP lovnou zverou, u nas aj v NP

Sviste

  • v alpach mimo NP su lovnou zverou
  • obcas potrebuju aj klud
  • pritomnost skialpinistov na jar funguje ako pasivna ochrana : skliaposi plasia lisky a sviste maju relatiovny klud.

no, vyber si :-P

Vrana

2 INN: myslim, ze najvacsie obmedzenia su v nasich hlavach. Moznosti su, ale casto len vyplakavame preco to nejde a chybu hladame v inych.

Knor

Peto, kamzikom a svistom je to jedno. Preco si to myslim? Lebo v Rakuskych horach ziadna uzavera nie je a dari sa im tam lepsie ako u nas. Zver si na cloveka zvykne, to len u nas je taka smiesna predstava o ochrane prirody, ze zvieratkam sa dari vtedy, ked nevidia cloveka.

Peter61

In Nomine Noctis:
kamzikom a svistom sa pacia a my mame smolu.

vrana : btw. za "starych" podmienok clenstva v JAMESe bol listok na Skalnate pl. na preukaz za 50 korun ( = nastup na lezenie). Ked bolo zavedene indivindi clenstvo, sef lanovky to samozrejme zrusil.

Vrana

2 INN: vseobecne od Lalioveho sedla na zapad su pravidla prisnejsie ako vo vychodnej casti. Teda ziadne lezenie, ani leto ani zima! Skialp len Ziarska, Cervenec a Salatin od severu.

Je to pochopitelne. Z lezeckeho hladiska su Zapadne Tatry v porovnani s Vychodnymi nezaujimave. Preto nebolo prioritou zo strany Jamesu presadzovat nejaku vynimku. Detto Belianky.

Vrana

No ja si pamatam vselico.

Napriklad ako nam stacilo 100 Kcs aby sme sa s kamosom obaja zresetovali, ze sme ani nevedeli ci sme v Thajsku alebo socialistickom Ceskoslovensku hiking.sk/…/partacka_azia_bud…

Ale do nizsie spominaneho spolku som vstupil az v pokroclim veku :-)

Peter61

In Nomine Noctis:ak myslis clenstvo v JAMESe, tak na tri ( 3. : do rezervy)
spravatanap.sk/…/navstevny-po…
kompletka na stiahnutia je naspodku tej stranky

vrana : ty si asi pamatas, ze dakedy si clovek musel v oddieli urobit kurz (vcitane ochrany prirobdy a legislativ a potom sa stal clenom :-P

In Nomine Noctis

tou uzaverou chodnikov sa mysli aj toto ? ci sa jedna vyhradne o VT ? ja som tu z toho furt zmateny, siel by som tento vikend, vyzera tato tura krasne...

Jano Novotny

Tesim sa, ze ten nezmysel v podobe zrusenie spojky Bystra - Blyst ludia ignoruju. Je to jedna z najvacsich absurdit, ake som v nasich horach videl... Ked chce clovek z Bystrej ist do Kamenistej doliny, predsa nepojde cez Bystre sedlo.

Daulagiri

Šiel som to takto minulú jeseň, akurát v skvelom počasí a rozložené na 2 dni. Sú to úžasné končiny, s tým sa dá len súhlasiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov