Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aký batoh na jednodňovú turistiku?

Diskusná téma Aký batoh na jednodňovú turistiku?

Dobrý deň prajem, pozdravujem všetkých milovníkov prírody. Poprosil by som o radu pri kúpe menšieho batohu do 30 l. Mal by mať všestrannejšie použitie, do prírody, aj mesta či práce. Bolo by fajn, keby bol nepremokavý s priehradkami aj na drobnosti. Čo sa týka turistiky, mal by slúžiť prevažne na jednodňové, maximálne dvojdňové výlety. Ocením čo najviac logických odkladacích miest, prípadne uchytenie paličiek, možnosť použitia vaku s vodou a hadičku. Viem, že som prílišný optimista, ale samozrejme nemusí spĺňať všetko ;). Samozrejme ocením čo najlepší pomer cena/kvalita. Ďakujem všetkým veľmi pekne za rady a iba dobré počasie na potulkách prírodou ;)!

Remy

turista222:
Overena kvalita Deuter, Osprey,Tatonka, Gregory a i., ale nieco musis priplatit.Trochu lacnejsie ale kvalitne Lowe Alpine.Skus pozriet Lowe Alpine Cloud attack (veľ.25,35l) cena pod 50 €, slusna vaha,kapsicky na bedraku, moznost hydrovaku, plastenka v cene... Robi sa dokonca v ND babskej verzii

Lubo

Na trojsezonne pouzitie odporucam Deuter Futura, na celorocne Deuter Rise alebo Deuter Guide. Vyber si taku litraz aku potrebujes. Ja mam pozitivne skusenosti s modelom Rise 32, lebo ma beznu dlzku chrbtoveho systemu, hoci ma len 32 litrov. To je super najma pre vyssich. Je fajn na jednodnovky v Tatrach alebo na vikendovky, ked sa spi na horskej chate. Okrem toho ma aj organizer na zimnu lavinovu vybavu, ktory sa v lete da pouzit napr. na vlhke oblecenie.

Lubo

P.S. Clanok najdes v sekcii Vybava > Batohy

Remy

Lubo:
To su skor technicke batohy, ktore maju specifickejsie vyuzitie. Na beznu turistiku su putka a bedraku, odopinaci bedrak aj kapsa na lavinovku zbytocna a pritom za plastenku si treba priplatit (guide neni nepremokavy, rise s vyuzitim hlavne na skialp v zime s dazdom nepocita). Su skor raz tak tazke ako napr. Cloud peak od LA a cena skoro dvojnasobna.

Predpokladam, ze turista222 na vylety nehlada lezecky batoh. Aj ked je dnes nepochopitelny trend chodit na obycajny vylet ako horolezec a potom nie je nezvykle na naucnom chodniku stretnut osobu

Remy

co vyzera akoby zisla z Matterhornu

Turista222

To remy:
Ano, hladam nieco lahsie na turistiku a aj na cylloturistiku. Dolezite je, aby bol lahky, na chrbte pohodlny a mal odkladacie priehradky napr. na mobil, penazenku...atd. Toto sa zase zide pri beznom "mestskom" noseni.
Ja som este nasiel aj Lowe Alpine Edge XXL 22. Celkom sa mi pozdava.

Remy

Turista222:
Uz musis sam prehodnotit co u batoha preferujes. V dnesnej dobe je siroky vyber variant a kazdy si najde nieco. U Lowe Alpine nepochybis, skus este pozriet Vaude. Inak ten co si si vybral, ma zatvaranie na zips

Lubo

Na Rise 32 nevidim nic, co by branilo jeho univerzalnemu vyuzitiu. Ano, ma aj zlahka technicku vybavu, ale prekaza? Autor temy nech to berie ako skusenost z pouzivania, ze hoci tento batoh je marketovany ako zimny special, je mimoriadne dobry celorocne. Mam za sebou testovacky velkeho mnozstva batohov a na urcenie, ktore popisuje autor temy som odporucil to, co sa mi osvedcilo. Katalogove popisky netreba vzdy brat doslova :-).

P.S. Batoh patri medzi tu vybavu, ktoru treba vyberat v obchode a skusat, nie cez internet.

MichaelS

Nic proti tomu LA Edge XXL 22, ale s tím bych na dva dny jít fakt nechtěl. Leda bych měl ještě nosiče:-).

Je to lehký, LA je slušná značka, je to za slušné peníze, ale je to fakt takový lehký batoh na kratší výlet a spíš na léto. Svačina(malá:-), flaška s vodou a pláštěnka a máš ho plný. To i světlušky(pro neznalé=malé skautky:-) nosí na výpravy většinou větší.

Já osobně co je pod 30 považuji za ledvinku s popruhama:-))).

Turista222

MichaelS: Mne je to uplne jasne, ze na nic ine, ako na kratky vyletik ten LA Edge nebude. Ani turistickym batohom by som ho nenazval. Len ide o to, aby bol prakticky aj ako batoh do prace, ci mesta.
Pre upresnenie, ma to byt nahrada za Treksport Eiger 33l, ktory som mal doteraz. Na bike mi uz bol pomerne velky. Inak fajn. A tiez to nie je ktovieaky "turisticky" batoh. Ale univerzalny a to sa mi paci.
Remy: To, ze ma zatvaranie na zips, mi pride praktickejsie pre kazdodenne pouzitie meste a do prace.
To Lubo: Samozrejme vsetko si pojdem pozriet a poskusat. Ale chcem .at tipy aj od skusenejsich. Predajca ti moze povedat "hocico".
Dakujem doteraz vsetkym za pomoc. Tesim sa aj ndalsie rady.

Turista222

Ospravedlnujem sa za preklepy. Asi uz je neskoro a prsty uz tak nefunguju:).

Remy

turista222:
ten zips som nemyslel ako nevyhodu, len jednoducho ze tam je taky sposob zatvarania.

Velkost batoha si musis posudit sam. Ako pisal MichaelS, 22 je tak-tak na hrane a niekedy az malo aj na den a nie na dva. Zalezi, ake tury preferujes.Staci ak by si isiel len na ferratu a okem standardneho jedla, pitia a oblecenia potrebujes ferratovy set a vysledok? Nevojdes sa.
Teraz v tom teple pojdes s nim na mineralky do obchodu - znova sa nevojdes :D Ale ak nechodis na ferraty a na vacsie nakupy, tak ti moznos vystaci aj ta 22 :D

Lubo: hovori sa tomu zbytocnost. Tj. zbytocna vaha, zbytocny objem, zbytocne vyhodene € za nieco, co uzivatel turista ani nepotrebuje, ale zaplatil si to. Ak vacsinu casu niekto travi turistikou (nelezie, neskialpuje) nema vyznam kupovat batoh na skialp, lebo mu je sumafuk, ci to ma pristup zo zadu, ci sa daju na boky upnut lyze alebo na celo snowboard, ci ma kde dat lopatu alebo sondu a pod. Nehovoriac o chrbtovom systeme, ktory viac ako odvetravanie v zime riesi to, aby nezachytaval sneh, co je 4 -sezonnemu turistovi figu platne.
Taktisto nema vyzam kupovat na turistiku lezecky batoh, lebo turista nepotrebuje putka na lezecky matros, lebo nepotrebuje oka, aby mohol batoh tahat na lane, lebo nepotrebuje upnut lezecke cepiny, lebo nepotrebuje odopinaci bedrak, lebo nepotrebuje, aby mal batoh ine tazisko, aby bol uzky a bez zbytocnych pridavkov, o ktore sa pri lezeni mozel zachytavat a pod.
To su prave veci, ktore sa u takychto batohov zaplatia a pri normalnej turistike nevyuzivaju. Cize zbytocnost.

A presne ako pisal turista222, predajca ti moze povedat "hocico" a tak po vplyve predavacov-podavacov a roznych reklam casto neskuseny clovek odide z predajne s "turistickym" batohom od Black Diamondu za 130€. (osobne som videl ako si dievcina prisla do nemenovaneho obchodu v BA na Vysokej kupit turisticky batoh a odisla s technickym Mammutom za 180€ .. )

Turista222

to remy: Veď práve to, že tých 22 litrov je naozaj dosť málo. Kebz nieco väčšie s otváraním na zips. Už som si na to z toho Eigeru tak nejak navykol a už to beriem viac-menej automaticky.
Tú veľkosť si naozaj uvedomujem. Preto toľko tápem a hľadám. Nájsť tú pomyselnú zlatú strednú cestu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma