Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma staré mapy

Diskusná téma staré mapy

Neviete mi niekto poradiť, kde by som mohla zohnať staré mapy Tatier? Prípadne nemáte niekto naskenované? Ďakujem.

Vladimír Kobza

Neviem či je niečo na internete, no mám pomerne dosť scanov starých máp v PC, takže poprípade mailom sa môžeme dohodnúť.

Martin knor

Uz par krat som natrafil na starsiu turisticku znacku na mieste, kde v sucasnosti ziadne znacenie nie je. Zaujimalo by ma, ci nie su kdesi na internete nascanovane starsie turisticke mapy. Nemyslim mapy zo zaciatku 20-teho storocia, ale zo 60-tych a 70-tych rokov. (Tie z 80-tych mam :-) .) Poznamka - Tatry ma nezaujimaju.

Kikuš

Zháňam staré turistické mapy Slovenska - akákoľvek oblasť. Čím staršie, tým lepšie. Chcem to venovať ako darček k narodeninám. Neviete mi poradiť, kde by sa dali zohnať? Prípadne nepredávate niekto?
Vďaka.

Noro.hory

Mapa Vysokých Tatier z roku 1911 je dosť stará?:-)))je síce oskenovaná ale najstarší originál mám z roku 1923.Zbieram staré knihy a časopisy o horách a privítam ak sa ozve podobný milovník starých kníh.

Damuska

Super, ja mám najstaršieho z 1961 a boli v ňom vložené aj mapky :)

Sona

Presne tak, ja som sa nedavno obohatila o sprievodcu Vysoke Tatry z r. 1952.

Damuska

Staré mapy a starí sprievodovia sa dajú uloviť v antikvariáte.

Kali11

Ahoj,skus najst kontakt na Jano Gaspar - riaditel Vedeckej kniznice Kosice.Vela stastia.

ELBe

Pri motoreste na Čertovici je nástenná turistická mapa NT snáď ešte zo 60tych rokov(?). V severných dolinách k Čiernemu Váhu je totiž vyznačená celá sieť lesnej železnice, a to bolo parádne dávno. Stálo by to za cvak (ak tam ešte je - v lete 2010 bola).

Tashidele

To Waldek: rozdielne nadmorské výšky jedného vrcholu uvádzané na starších mapách bolo "zapríčinené" uvádzaním nadmorskej výšky podľa morí. Teda do roku 1957 sa v bývalej ČSR uvádzala nadmorská výška podľa Jadranského mora.
V roku 1957 sa ČSJNS (československá jednotná nivelačná sieť) vyrovnala v rámci súborného vyrovnania nivelačnej siete bývalých európskych socialistických štátov a previedla sa do baltského výškového systému, ktorý platí až dodnes.
V tom je teda rozdielny údaj nadmorských výšok uvádzaný v tedajších mapách. Skutočný výškový rozdiel medzi týmito moriami sa však uvádza cca 0,4 metra. Podľa tohto systému je na Slovensku najnižším bodom Klin pri Strede n. B. (okr. Trebišov) 94 m n.m., najvyšším bodom je Gerlachovský štít 2655 m n. m.

Phalike

Nasiel som doma starucku mapu Banskej Bystrice a okolia (z roku 1965), tak az by mal niekto zaujem vedel by som ju ci uz zdigitalizovat alebo prefotit. A mam este celkom zaujimavu automapu Slovenska (rok 1972) s vyznacenymi kupelnymi mestami a nemeckou legendou, zrejme pre procedurchtivych nemeckych turistov:).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum