Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vlčia búda v Lupkovskom priesmyku

Diskusná téma K článku: Vlčia búda v Lupkovskom priesmyku

Počas môjho májového putovania východným Slovenskom a čiastočne Zakarpatskou Ukrajinou som v Lupkovskom priesmyku (Przełęcz Łupkowska) objavil objekt vhodný na prenocovanie. Hoci sám som ho nevyužil, krátka reportáž môže poslúžiť niekomu, komu úkryt pod strechou na slovensko-poľskom hrebeni môže uľahčiť pobyt v prírode, zvlášť v prípade nepriaznivého počasia.

Marceliiino

Spal som tu z 31. 5. na 1. 6. 2023. Útulňa je v poriadku, len tráva okolo je dosť bujná. Je to dosť malé, normálne na dve karimatky. V prípade núdze by som si vedel natlačiť aj tie 4, len by sa musel vyniesť itinerár, aby bolo miesto na podlahe. Má to pôdorys asi tak 2x2 m. Voda je asi 15 min. po zelenej dole, len nie pri začiatku tunela, tam je iba kaluž, trochu ďalej už pri asfaltke tečie prameň prúdom.

Martin63

Stavia sa tam plynárenské prepojenie Poľská republika – Slovenská republika.

Pekm

Ahojte,
prechadzali sme okolo tak len napisem stav - da sa prespat v pohode a vnutri sa mi zdal stav ovela lepsi ako v bude v Kalinovskom sedle. Podlaha vyzera, ze bola z drevenych dosak aj ked nie uplne tesnili - medzi nimi boli medzery. Oznacit ale toto ako miesto pre 4 je celkom odvazne. Podla mna tak pre dvoch s batohmi akurat. Traja nudzovo a styria jedine jeden na druhom. Tato buda sa ale da zatvorit (narozdiel tej na Kalinovskom). Este upozornenie - v smere na Laborecke sedlo od Lupkovskeho je asi nejaka cesta vo vystavbe a ked naprsi je prechod cez to rozostavane ina Rambo draha (odskusane na vlastnej kozi). Vyzera to ako dialnica lebo fakt je to dost siroke. Neviete ci sa tam nieco take stavia?

Pavol "Chodec" Horvath

Vsetko v poriadku.

Je tam jedna pricna (viac nez 180cm nema) + na zemy kde su dosky a medzery (na sposob palety) sa nudzovo vyspia este dvaja.

FunTTomas

objekt je v dobrom stave, ale pričňa nie je cez celý priestor. Poskytne lôžko jednej osobe. Zvyšok musí počítať so spaním na udupanej hline, preto si pribaľte celtu.

Bulat

Inak, keďže sa jedná o hraničný hrebeň s kameńmi, možno dakomu pomôže i táto lokalizácia útulničiek- takže v Kalinovskom sedle je pri hraničnom kameni 116/4, nad Laboreckym priesmykom 98/1 a v Lupkowskom priesmyku I/90

Bulat

tretí prístrešok je strategicky umiestnený priamo v Kalinovskom sedle, hneď pri pomníku z II. svet. vojny. Strategicky preto, lebo od Dukly je vzdialený 33 km a od Balnice asi 35 km, takže priamo v strede 70 km kompletne zalesneného hrebeňa. Všetky prístrešky sú dielom a darom Klubu biatlonu Medzilaborce.

Alexander

A z popisu fotiek je jasná aj lokalizácia tretej "vlčej búdy", čo som si nevedel spomenúť, čiže je v Kalinovskom sedle.

FunTTomas

alex: škoda, ale každopádne vďaka za informáciu. Verím, že sa ho podarí zdokumentovať a opísať, aby sme ho mali v zozname objektov a následne tiež na mape.

Alexander

Tomáš, info mám fakt len sprostredkované. A vzhľadom na moje terajšie zaneprázdnenie inými povinnosťami sa k osobnému overeniu reálneho stavu asi nedostanem. Možno niekedy neskôr, ak ma niekto medzitým nepredbehne :-)

FunTTomas

alex: keby si zvyšné chatky zdokumentoval, tak sa potešíme článku. Čo ty na to?

Vladimír Kobza

Ďakujem za informáciu o ďalších nových prístreškoch na Východokarpatskej magistrále. Ozaj záslužný počin, ktorý poslúži pri prechode magistrálou. Prípadne by niekto mohol pomôcť s lokalizáciou ostatných dvoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum