Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poľský „triplet“ za 3 dni

Diskusná téma K článku: Poľský „triplet“ za 3 dni

Slovenské Tatry majú s poľskými Tatrami veľa spoločného. Majú národný vrch ako my (Giewont versus Kriváň). Spoločne na hranici sa vypínajú Červené vrchy, ktorých vrcholy sa striedavo dotýkajú jednej či druhej krajiny. Jedno ale majú naši severní susedia navyše, majú Orlu Perć (Orlia prť). Slovenské Tatry, najmä Západné a Roháče sú moje najobľúbenejšie a práve Roháče sú jeho hrebeňom čiastočným hybridom slovenskej Orlej prte a hrebeňa Červených vrchov. Samozrejme, že akékoľvek porovnanie Ostrého Roháča, Troch kôp s Orlou prťou nie je na mieste vzhľadom na obtiažnosť a nárok na kondíciu, či silovú výdrž.

Peter61

Spominaná priepasť je skôr komín.
(alebo zárez, ak sa naspodku zatvára do tvaru písmena "V".)

Zivan

Pred pár rokmi sme koncom leta počas 3 dní tiež robili podobný trojboj (Orla Perč, Koscielec, Svinica). S tým rozdielom, že sme boli ubytovaní na chate Murowaniec, takže nástupy a návraty boli adekvátne kratšie. V prípade, že vyjde počasie je to naozaj zážitok.
Dobré ja ráno si privstať a vyhnúť sa tak hlavnému náporu Poliakov smerujúcich na tieto kopce.

Tak-marik

Slovensku trilógiu si môžeš dať na Donovaloch v hoteli Goral... Halušky, strapacky, pirohy

Tak-marik

Bikemartin:ja som v článku nerozvíjal v rámci trilógie jednu tému vo viacerých dieloch, ale tripletom som označil súbor, entity troch turistických výstupov, ktorý je každý jedinečný bez vzájomnej nadväznosti.

Bikemartin

jazykové okienko: nerobia sa v horách skôr trilógie?

Tak-marik

turist:Tých 80 cm je v horizontalnej rovine.
Tadeusz Maszewski:Všetko sa dá,ked je kondička a trenovanost. Ked robím tury a výstupy sám,riadim si vlastne tempo,čo je velká výhoda a casto idem "alpským"stýlom,nalahko,takže poklus,občas mierny beh.Mne skor vyhovuju stupania ako klesania.

Daulagiri

Dobrý výkon, tiež by som chcel prejsť tieto trasy niekedy, ale asi nie takto v kope. Veľmi ma to tam láka. Skvelý nápad.

Turist

tych 80cm bolo myslenych horizontalne alebo vertikalne? jozos ma nejako doplietol :-)

Jozos

Len k Orlej Prti: uz viackrat som sa stretol so spojenim "Pomsta orlov" v suvislosti s touto nadhernou trasou. Prvy krat asi od P. Gavlaka a jeho detailnom popise jesenneho prechodu trasy (aj ked oznaceneho ako zimny, no flame pls). Pride mi trochu divne, ze sa to takto prebera, nesedi mi to a uz vobec nie v tomto popise.
Inak fakticky popis je velmi dobry, az na chybu, ze z Granackej przelecz -i ziaden zostup neexistuje (ak si odmyslime navrat na Skrajny Granat a potom zostup).
Trosku pobavila 80cm! priepast na Skrajnej Sieczkowej prelecz-i. Ale ok, priepast je na juh hlbsia, je to len vec vyjadrenia. Inak dakujem za dalsi pohlad na tuto trasu:)

Tadeusz Maszewski

Witam i dziękuję bardzo za piękne opisanie interesujących wycieczek. Mała uwaga do czasu przejścia Kuźnice-Zawrat: w normalnym tempie wejście zajmie około 4 godzin. 1 godzina 55 minut możliwe tylko biegiem! 1 godz. 55 minut może natomiast trwać przejście z Kuźnic do schroniska Murowaniec. Pozdrawiam

Tak-marik

1.Ospravedlňujem sa za chybu v článku ohľadom vstupného do TPN, je to 5 PLN.
2.Celu Orliu perc som dal za 11 hodín z Kuznic do Kuznic.
Z Kuznic v sedle Zawrat som bol za 1.55,samotná Orlia perc trvala cca 6 hodín, zostup z Kryzneho sedla do Kuznic 3 hodiny.

Jusk11

otazka na autora: tych 11 hodin bol cas celej tury, teda z Kuznic cez Orliu prt naspat do Kuznic? lebo ak hej, tak to je paradny vykon, nam trvala len samotna Orlia prt 7 hodin aj s prestavkami.

Knor

Pekny vylet. Ale myslim si, ze Poliakom by sa viac ratalo zamenit v "triplete" hreben Cervenych vrchov za vystup na Rysy (samozrejme z polskej strany, z ktorej je ovela zaujimavejsi ako z nasej).
Na Cervene vrchy mam pekne spomienky. Na starej starucickej mape bol z nasej strany na Kondracku kopu znaceny turisticky chodnik (aspon tak som si to pamatal), tak som si myslel, ze po nom nieco zostalo. Ale nezostalo. Nakoniec som sa tam s frajerkou (bol som student) musel predierat kosodrevinou, s mojou krosnou na chrbre, jej krosnou polozenou na hlave a mojej krosni a to som ju este musel tahat za ruku!
Na Giewont sa este chystam a pri motani sa okolo Svinice sa mi zapacil Koscielec, na ktory nam nezostal cas. Tak aj tam by som sa niekedy rad pozrel.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov