Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Slovensko

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Slovensko

Turistické značkované trasy (TZT) sú významným prvkom turistickej infraštruktúry. V teréne sa s nimi stretol isto každý turista. V územiach s vyšším stupňom ochrany TZT vymedzujú presný rámec pohybu v horách, v ostatných lokalitách ostáva primárnym cieľom sprístupnenie zaujímavých miest a uľahčenie orientácie v teréne. Každý z nás má so sieťou TZT vlastné skúsenosti, o ktorých by mohol písať. Našim cieľom bude podať niekoľko zaujímavých informácií o sieti TZT na Slovensku, ktoré si bežný turista ani nepovšimne.

Bulat

parádny článok, nabitý množstvom informácií a zaujímavostí... mimochodom, ako je to s tou E8-čkou na východ od Dukly? Na tabuľke na Duklianskom priesmyku opúšťa Slovensko, ale na fotografii smerovníka Ubľa vedie trasa E8 do Novej Sedlice- jedná sa o zmenu, či o nepresnosť ?

Vladimír Kobza

Diaľková trasa E8 opúšťa územie Slovenskej republiky v Duklianskom priesmyku. Pokračovanie červenej TZT (tzv. Východokarpatská magistrála) hrebeňom Východných Karpát na Kremenec (najnovšie až do Uble) už nie je súčasťou trasy E8.
Skutočne, po tvojom upozornení som pozrel aj fotky ostatných smerovníkov (nielen v Ubli, ale aj na trase z Uble do Novej Sedlice), ktoré majú označenie E8. Nateraz nemám informáciu o zmene trasovania E8. Skôr by som povedal, že vďaka tomu, že na Slovensku máme súvislú červenú TZT od Devína až po Ubľu, sa označenie E8 automaticky a nesprávne prenieslo na celú trasu. Iné vysvetlenie na to nemám.

Vrana

Skvely clanok. Hlboka poklona znackarom, ktori su ochotni obrovsku siet znacenych tras nielen udrziavat ale aj rozsirovat.

Krizovani cervenych tras s Cestou hrdnov SNP je ozaj viac. Napadaju ma este Sedlo Javorinka nad Cicmanmi, Trencin centrum, Mlynska dolina v Bratislave.

Dalej mimourovnove krizenie turistickych chodnikov na Sedle Tunel je asi dlhsie minulostou kedze tunel je opat zasypany. Samotny prechod ponad tunel je znacne nebezpecny, lebo svah hrozi dalsim zrutenim.

Bulat

Taktiež mnohé veci spomínané v článku sledujem- mimo iného i ˇčervené" križovatky - naozaj ich je 6 na samotnej SNP-čke /Mlynská dolina, Trenčín-hotel Tatra, sedlo Javorinka, sedlo Tunel, Krížna, Dukla, ďalšie kríženie je na Kruhliaku v Poloninách, tam sa ale kríži slovenská červená s poľskou značkou.

Čo sa týka najstarších tabuliek, tiež si to s obľubou všímam a dokumentujem, najstaršie som nafotil na hrebeni Poľany z r. 1963 /bola položená na zemi/, z rovnakého roku bola i pri horárni cestou z Pustého poľa na Martalúzku.

čo sa týka najdlhšieho času na tabuľke, zo slovenských značiek je to asi legendárna tabuľka v Nitre, kde je uvedený čas na Veľké Pole 19 hodín. Ešte výraznejším rekordmanom je poľská tabuľka na hraničnom hrebeni kúsok za Duklou- na nej je uvedený čas na Kremenec 37,5 hodiny.

Podobných zaujímavostí by sa dalo uviesť samozrejme viac...

Lubo

Mne sa v clanku najviac pacia uplne najstarsie tabulky este z medzivojnoveho obdobia.

Vladimír Kobza

bulat: áno, ten smerovník v Nitre pri kasárňach by sa dal skutočne spomenúť ako ďalšia zaujímavosť maximálneho času na smerovke - na Veľké Pole píše 19:35h. Taká túrička na jeden deň :)

Bulat

hehe Vlado, tú nitriansku tabuľku dôverne poznajú všetci účastníci Ponitrianskej stovky- pre nich to je práve tá "jednodńovka" o ktorej píšeš :-)

Blizzard

zaujimalo by ma nieco viac o ruseni znaciek v Stiavnickych vrchoch a ich rozlozenie predtym, pripadne aj cokolvek ine o historii. vie mi prosim niekto poradit, kde hladat, pripadne poskytnut rovno zdroj k tymto informaciam? internet toho moc nepozna a v knihach neviem v akych by som mal hladat. jedine tak zohnat mapu spred 2002... dakujem

Vladimír Kobza

blizzard: Oblasť Štiavnických vrchov mám dosť podrobne zmapovanú (obdobie po roku 1960), takže nemal by byť problém zodpovedať akúkoľvek otázku týkajúcu sa vývoja siete TZT. Taktiež môžem poskytnúť staré mapy, najstaršiu mám z roku 1966. Na internete je toho máličko, ja som tiež všetko zdĺhavo vyhľadával po knižniciach.
Ak bude toho viacej, môžeš ma kontaktovať na e-mail.

Vrana

Skumajuc turisticke znacenie na hraniciach Slovenska som si vsimol asi najdlhsiu suvislu zelenu znacku. Na juhovychode kopiruje hranicu s Madarskom a ciastocne zasahuje na jeho uzemie. 143 km, isli ste to niekto ?

Motorkár

Niečo o presmerovaní Cesty hrdinov SNP. Podľa mapy: chartae-antiquae.cz/…/47445 išla pôvodná trasa z Čičmian dole Čičmianskou dolinou na rázcestie s hlavnou cestou a odtiaľ po chrbte na Kľak a nie cez Fačkovské sedlo, ako je uvedené v článku. Až vďaka presmerovaniu došlo k rázcestiu troch červených značiek v sedle Javorinka.

Maroš1

V článku mate chybu, tvrdíte že v okrese Senec nie je ani kilometer TZT. Zároveň tvrdíte, že je zelená značka v Ivanke pri Dunaji. Niekde je chyba Ivanka pri Dunaji je totiž okres Senec vrátane Štefánikovej Mohyly.

SatelitHomer

motorkár ako môžeš tvrdiť že SNP išla cez Kľak? podľa mapy čo si nalinkoval ide ta trasa ako dnes. Hadviga - Homôlka. a je tam vedľa ešte jedna červená Vrícko - Kľak - čičman.dolina.
ani na jednej som si nevšimol označenie SNP.

ja som našiel moju fotku z 2010 pri jankovom vršku smerovník 1954! ale či ho ešte nevymenili neviem povedať

Rudy_cmar

co sa tyka okresu senec, tak takisto ide jedna turisticka tzt zlta cez rovinku smerom na topolove popri tom rybniku a najnovsie pribudla na tej trase aj nova cyklocesta

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov