Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ladzany – Kramársky vrch – Bátovce

Diskusná téma K článku: Ladzany – Kramársky vrch – Bátovce

Vartovky a hlásky ako súčasť dômyselného systému protitureckej obrany dnes neplnia svoj pôvodný účel, no sú významným článkom v dejinách slovenského územia. S obľubou sa stávajú cieľom turistických výletov, hoci prístup a lokalizácia v teréne býva častokrát problematická. Nie každá vartovka či hláska sa dnes môže popýšiť vzhľadom ako napr. známa Krupinská vartovka. Naopak mnohé z nich sa nezachovali vôbec alebo ostali z nich len pozostatky ukryté v ťažko priechodnom teréne. Takým príkladom je bývalá hláska na Kramárskom vrchu v južnej časti Štiavnických vrchov, ktorá sa stala cieľom nášho januárového putovania.

Svatopluk Štěpánek

Pri ceste z Ladzian do Klastavy je informačná tabula pri mieste Volovo blato a na nej sa píše, že na skale bola varovná signalizácia pred Turkami.
Ale že by zam bola vartovka sa tam nepíše.
Mimochodom, za Klastavou je ešte stále dobre vidieť zelené značenie už zrušeného chodníka. Pri hor. Dobrá voda sú aj plechové smerovky, tiež u chaty Dobrá voda.

FunTTomas

svaťo: okrajovo sa vartovkám a signálnym hláskam venujem, že ich postupne navštevujem. No je to veľmi veľa miest, z ktorých sa zachovalo málo v teréne. Zvyčajne len názov vrchu: Stráž, Stráža, Strážisko, Strážny vrch/kopec, Strážna hora, Strážne, Vrchstráž, Vrchvarta, Varta, Vartovka, Ostražica apod. No téma je to každopádne zaujímavá.

Svatopluk Štěpánek

Toto sú veľmi záslužné články z "neokukaných" krajov. Z fotografií domov by mal radosť aj Ľubor Niederle, autor monumentálnej knihy Ľudová architektúra na Slovensku.
Šlo by nejako zmapovať systém vartoviek ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma